Monday, October 27, 2014

Kita Semua Wanita Yang Cantik

masa minum teh ~*irjune*~ pada 9:09:00 AM 5 uncang teh
Assalamulaiakum wbt.

Motivasi di pagi hari Isnin...sempena tahun baru 1436 Hijrah...

Walau apa pun bentuk badan kita, gemuk ke..kurus ke...dan juga warna kulit kita sama ada gelap atau cerah...kita semua adalah unik dan cantik. Bersyukur dengan apa yang telah dikurniakan oleh Allah swt kepada kita semua. Kita adalah wanita yang cantik.
Picture: Credit from Google

Monday, October 20, 2014

Makeover

masa minum teh ~*irjune*~ pada 10:59:00 AM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Amboi...makin membuyung perut ni aku pun makin malas nak update blog. Sorry la kawan-kawan...serius memang takde idea nak update banyak-banyak macam dolu-dolu. Pembawaan budak kot (alasan...cehh).

Hmm...dah setahun lebih aku duduk kat rumah sendiri, susunatur pun banyak tak berubah. Baru-baru ni En.Syg bagi cadangan untuk ubah susunatur ruang tamu. Pada aku itu cadangan yang bagus cuma kena try and error la sebab takut susunatur yang baru tu akan membuatkan rumah sempit aku makin kurang selesa. 

Sempena cuti hujung minggu semalam tu, aku try la minta tolong En.Syg untuk kemas rumah sementara aku pula boleh la nak masak. Kalau nak harap aku kemas rumah, memang aku dah tak larat dah. Masak ni pun aku cuba gigih kuatkan semangat je untuk laki aku tu. Ikut hati..memang nak rehat je dengan kaki dah bengkak bagai dan jalan pun dah macam penguin capik. So, En.Syg pun setuju la nak tolong kemas rumah dan tukar susunatur ruang tamu tu. 

Berbanding dengan susunatur lama, aku rasa susunatur yang baru ni nampak macam ruang tamu aku tu luas. Rasa macam tenang je. Eh...korang nak tengok ke gambar tu...haaa...meh sini aku tepek 2 3 keping gambar ruang tamu aku selepas di makeover oleh En.Syg.
Ini pandangan daripada pintu bilik utama. Kena ambil dari posisi senget, itu pun nampak sebahagian je.

Sila abaikan teddy bear dan bantal atas meja tu. Tu habuan untuk lepak kat lantai untuk tengok tv.

Wing chair ni dah replace tempat tv yang lama. Side table  putih tu side table Lindved yang baru je aku beli kat Ikea bulan lepas. Baru je pasang. Hehehhe...

Lokasi tv pula dah replace ke tempat wing chair tu.

Pandangan dari lokasi tv. Dah macam ada 2 ruang yang berbeza, ruang tamu dan ruang makan.

Rak buku kekal kat tempat lama. Nampak luaskan kawasan ruang tamu aku berbanding susunatur yang lama.

Ruang makan tetap kekal dengan susunatur lama. Try juga ubah meja makan tu jadi melintang tapi makan space pula. So kekal aje la cara susun meja makan tu dengan gaya memanjang.

Lepas makeover ni rasa dapat refresh balik life kat rumah ni. Dan satu lagi, semua sofa dan wing chair aku akan dapat digunakan secara maksimum (sebelum ni wing chair tu takde sape yang nak duduk sebab tak boleh nak tengok tv).

Ape pun tq untuk En.Syg sebab sudi tolong untuk makeover susunatur ruang tamu. Tq ye Abg.... :D

Tuesday, October 14, 2014

Kisah Aku dan Sunsilk Hijau

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:29:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Godek-godek Nuffnang rupanya ada masuk iklan Sunsilk Silhouette utk CPUV  bulan ni. So tetiba rasa nak buat satu entry pasal shampoo la pulak. Hahaha...saje je nak membodek kot-kot iklan ni boleh bertahan lama.
Source: Google

Ok...soalan cepu emas...shampoo apa yang sesuai dengan rambut korang?

Ini cerita pasal shampoo yang aku guna selama ni. Nak kata cerita ni ala-ala hikayat pun boleh juga sebab lebih tertumpu pada keadaan flashback la.

Ingat lagi masa mula-mula shampoo Sunsilk ni keluar, aku ada try la juga shampoo ni sebab harga dia lagi murah daripada shampoo satu jenama yang aku guna pada waktu itu. Tapi amat malang sebab tak sesuai dengan rambut dan kulit kepala aku. Masa tu aku pakai jenis yang kaler hitam tu. Lepas tu aku memang fobia la nak guna shampu Sunsilk ni.

Tapi sampai satu tahap shampoo yang aku guna tu dah makin kurang sesuai dengan rambut dan kulit kepala aku. Nak nak sebab jenis bertudung, so korang tau la kan macam mana berkuapnye kulit kepala kita ni. Hari ni bershampoo, esok dah gatal dah kulit kepala ni. Rimas dibuatnya. Kelumumur pun makin banyak.

Lepas tu aku try tukar-tukar la shampoo jenama lain termasuklah shampoo Sunsilk ni. Masa tu aku dah start keje dah. Dan kebetulan Sunsilk keluar range shampoo baru khas untuk kulit kepala. Bila pakai je terus ok. Rasa gatal kat kulit kepala pun kurang. 
Source: Google

Tapi tak lama aku pakai Sunsilk hijau ni. Sebab lepas tu aku try Sunsilk pink pula yang khas untuk rambut lurus. Almaklumlah rambut aku ni ala-ala rambut singa. So dalam hati teringin la nak bagi lurus dan lembut sikit. Untuk Sunsilk pink ni aku memang pakai complete set la; shampoo,perapi, dan mask rambut. Serius cakap rambut memang lembut sikit. Tapi bab nak memproses rambut tu yang aku jadi malas tu. Last-last...hampeh.

Lepas tu tukar lagi shampoo jenama lain. Main aci try test pakai je shampoo-shampoo ni especially harga yang masuk budget. Time tukar-tukar shampoo ni kelumumur rambut aku memang aktif la. Lepas tu rambut jadi keras kejung sebab dah tak pakai conditioner.
Source: Google

So last-last aku berpatah balik dengan Sunsilk hijau ni dan juga conditionernya. Serius aku cakap, ini antara shampoo terbaik yang aku guna untuk rambut dan kulit kepala aku. Lepas cuci guna shampoo, lepas tu guna perapi dia...huhuh...terasa rambut yang ala-ala kembang macam rambut singa terus kuncup dan lurus. Rambut pun berbau wangi. En.Syg pun suka..especially dia punya perapi tu. Kalau lepas dia shampoo and pakai perapi mesti dia datang dekat aku dan cakap,"lembut tak rambut abg". So aku tau la dia dah paw aku punya perapi.

So, korang...apa pula cerita shampoo korang. Nak share boleh je..

Friday, October 3, 2014

Power Bank

masa minum teh ~*irjune*~ pada 10:14:00 AM 4 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Akhirnya..petang semalam sampai juga power bank yang En.Syg beli dari Lazada. Risau gak aku kot-kot tak sampai sebab ini 1st time kami beli barang dari Lazada. Rupanya Lazada guna courier Gdex. Hmmm....dah la En.Syg guna alamat kampung dia, risau juga aku kot-kot Gdex tak masuk kampung. Nyesal pula tak letak alamat rumah kami sendiri kat Kangar.
Inilah power bank yang En.Syg order tu. Aku tak ambil port pun bab order ni sebab yang aku bagi tau kalau boleh nak Amps dia lebih dari 10 ribu la. So En.Syg order yang 20ribu Amps. Harga pun ok...dalam 79 ringgit kot rasanya. Tapi tak tau la original atau tak. Kalau ikut kat dalam Lazada tu dia tulis ori la.

Tapi sebab nak saiz Amps tinggi, mak oii gila besor power bank ni. Dah sama saiz ngan wallet aku pula. Berat pula tu dalam 450gram. Maka bertambahlah berat handbag aku tu nanti.

Tujuan aku beli power bank dengan saiz Amps yang besar ni bukannya apa, senang aku nak cas handphone aku especially kalau dok selalu akses internet dan main game kan senang nak habis bateri. Ini pun sebagai persediaan aku time nak bersalin nanti. Dibuatnya aku boring tggu turn nak masuk labour room tu aku main game hp, tetiba habis bateri, tak ke kelam kabut aku nak cas. Ada power bank ni kan senang.

Selain tu sebab breast pump yang aku dah beli tu boleh guna power bank sebagai power supply. So tu pasal aku request kat En.Syg nak power bank dengan saiz Amps tu besor, supaya senang nak cas hp dan dalam masa yang sama boleh guna untuk breast pump.

Eh...aku tak story lagi ek pasal breast pump yang aku dah beli. Ok...nanti bila-bila rajin aku cerita la ek.

Ape pun...aku nak cakap..."tq Abg sbb belikan syg power bank ni. Syg assume ni hadiah birthday sayang la ek. Heheheh...Sayang Abg..."
 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea