Friday, November 6, 2015

Pengalaman Pertama Kali Menyusukan Umar Hayyan

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:56:00 PM 1 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Kali ni aku nak share pengalaman aku semasa pertama kali menyusukan Cik Umar dengan susu badan. Hopefully dengan cara ni akan memberikan banyak panduan dan motivasi untuk aku terus berusaha menyusukan Cik Umar hingga berusia 2 tahun nanti. Insya Allah.

Pertama kali Cik Umar belajar hisap susu badan selepas lebih kurang sejam dia dilahirkan. Masa tu aku dah sedar dari lena selepas penat bersalin. Terdengar bunyi suara baby menangis manja-manja gitu (Umar bukan jenis menangis malalak selepas lahir). Masa tu instinct seorang ibu, aku dapat rasa suara baby tu adalah suara Cik Umar. Dan sangkaan aku betul bila misi datang bawa Cik Umar kat aku. Dia kata baby nangis maybe sebab lapar. Dia suruh aku susukan dia. Aku pun try hulur nenen kat Cik Umar. Elok je nenen sentuh mulut dia, Cik Umar terus senyap. Maybe masa tu Cik Umar tau dia dah berada dekat dengan Ummi dia kot.

Lepas kami dibenarkan pulang ke wad, Cik Umar memang tidur je kerjanye. Cuma kadang-kadang je dia berjaga macam nak menyusu. Dapat tengok bibir dia bergerak-gerak. Try juga bagi tapi bila dia terasa nenen kat mulut terus dia sambung tidur. Kira hari pertama tu aku memang tak berjaya nak menyusukan Cik Umar dengan berkesan la.

Hari kedua tu Cik Umar dah tak nak tidur sangat dah. Dah start merengek lapar. Masa ni la aku try berusaha menyusukan Cik Umar seboleh mungkin. Ohh...apa rasa aku bila kene kulum nenen ngan Cik Umar. Mula-mula tu rasa geli la...tapi lama-lama perasaan tu bertukar jadi sesuatu yang indah. Yang tak dapat diungkap dengan kata-kata. Terasa bonding ibu dan anak tu sangat rapat dan tak mampu dipisahkan. Dapat  rasa juga ada aliran kasih sayang antara kami berdua. Indah sangat. Subhanallah.

Ok...sambung cerita pasal menyusukan Umar Hayyan.

Malam kedua Umar dah start merengek menangis. Bila hulur nenen dia senyap. Lepas tu dia nangis balik. Tidur kejap-kejap je. So aku paham ler dia tak kenyang. Bila aku check diapers dia pula, kurang ada air kencing tu. Tau lagi dia kurang menyusu. Bibir dia pula kering. Sign yang aku tau susu aku tak keluar dengan jayanya. Tapi Alhamdulillah misi memang banyak membantu. Masa Cik Umar merengek tu misi datang check nak tengok sama ada Umar pandai latch atau tau. Bila hulur jari dalam mulut Umar, cepat je dia tangkap dan isap. Kuat pula tu. So misi tau la yang Cik Umar pandai latch. Cuma problem kat susu aku ler. Bila misi picit puting tu, ade je keluar setitik dua air susu. So misi minta aku terus menyusukan Umar.

Tapi hati seorang ibu, mana mampu nak tahan sabar bila tengok anak nangis lapar. Cik Umar lapar. Susu aku pula still malu-malu nak keluar. Air mata aku pula dah start menitik. Nasib baik aku bawa air zamzam. Mak mertua aku minta aku basahkan bibir Cik Umar dengan air zamzam. Moga-moga berkat air zamzam tu Cik Umar mampu berusaha untuk terus menyusu disamping dapat melegakan rasa kelaparan. Oleh sebab Cik Umar tak kenyang menyusu, so poopoo dan peepee Umar memang sangat kurang. Kulit Cik Umar pun dah kelihatan kuning tanda jaundice dah semakin naik.
Malam pertama kami dirumah selepas discharge

Dua hari selepas melahirkan Cik Umar, aku dibenarkan pulang. Lega rasanya. Dalam hati dah plan nak susukan Cik Umar puas-puas kat rumah. Maybe sebab kat hospital, stress...sebab tu susu malu-malu nak keluar. Tapi lain yang kita rancang, lain pula yang berlaku. Susu aku terus taknak keluar. Kalau masa kat hospital tu bila picit je keluar juga 2 3 titik susu. Bila balik rumah langsung tak keluar. Aku dah start panik dah, stress pun ada juga. Cik Umar pula dah menangis kelaparan. Nasib baik kak ipar ada untuk tolong pujuk Umar. Aku yang stress ni try juga pam. Dapat la dalam 2 3 titik, tapi tetap tak cukup untuk Umar. Mata terus keluar air. Kak ipar minta En.Syg belikan susu formula je. Dalam hati aku dah rasa macam loser dah sebab tak mampu nak susukan Cik Umar dengan susu badan. Rasa macam diri ni tak berguna untuk jadi seorang ibu. Rasa macam gagal. Sambil menangis sambil cuba mengepam. Tapi betul la kata orang, makin kita stress makin malu susu nak keluar. Aku dah menangis teresak-esak dah time tu. Nasib baik ada En.Syg. Dia la yang tolong pujuk aku. Dia faham keadaan aku. Dia sangat menyokong aku. Dan akhirnya...dalam keterpaksaan malam tu selepas balik dari hospital Cik Umar terpaksa minum susu formula. Maafkan ummi ye sayang. Ummi terpaksa mengalah dengan keadaan. Yang penting Cik Umar kena juga minum susu, kena cuka poopoo, kena juga peepee...kalau tak kuning Cik Umar lagi teruk. Ummi taknak Umar kene tahan kat hospital sbb kuning.

Alhamdulillah...Allah kurniakan aku suami yang baik, suami yang memahami, suami yang menyokong. Dia tau aku stress. Dia tau aku down. Malam tu dia biarkan aku berehat. Dia yang melayan Cik Umar bila Cik Umar merengek minta susu. Sungguh besar jasa dan pengorbanan mu wahai suamiku.

Esoknye, kak ipar panggilkan tukang urut untuk urut aku sambil urut urat susu, sementara En.Syg dan MIL pula bawa Cik Umar ke klinik untuk check kuning. Lepas urut tu aku memang rasa tenang, rasa ringan badan dan dapat rasa yang urat susu semakin lembut. Dalam hati semoga ada rezeki susu untuk Cik Umar. Kat klinik pula, rupanya kuning Cik Umar sangat tinggi, terus klinik suruh Cik Umar admit hospital terus. Aku memang tak sempat jumpa Cik Umar masa hari tu. Tapi aku redha. En.Syg ada tanya juga kalau-kalau aku nak jaga Cik Umar kat hospital. Tapi aku memilih untuk stay kat rumah aje. Aku takut kalau kat hospital nanti aku jadi sedih dan stress tengok Umar kene letak bawah lampu. Dari aku stress dan nanti susu jadi malu nak keluar baik aku tenangkan hati dan diri, rehat aje kat rumah. Lagi pula aku kene berurut selama 3 hari. Jadi nak kena stay juga kat rumah. Kak ipar pun sokong aku berehat kat rumah. Lagi pun kat hospital tu ada misi dan doktor yang akan jaga Cik Umar. Selebihnya aku tawakkal kepada Allah.

Lepas berurut yang pertama tu, terus aku rasa breast aku tu macam penuh. Petang tu aku try pam dan Alhamdulillah dapat la aku pam kolustrum susu yang sangat berharga tu, dan sempat kirim kat En.Syg untuk diberi kepada Cik Umar. Maghrib tu aku pam lagi, dapat lagi kumpul susu dalam 1oz utk bekal keesokan hari pula. Syukur.
Petang selepas Umar keluar dari wad sebab kuning, lena tidur walaupun dia baru lepas poopoo

Malam tu selepas 3 malam adalah malam pertama aku tidur tanpa Cik Umar. Memang terasa rindu juga. Tapi aku sentiasa doa semoga Allah sentiasa melindungi Umar Hayyan. Dan pada malam tu juga terasa breast besar dan penuh. Dah rasa macam buah kelapa pula. Esoknya hari kedua aku berurut. Masa urut tu rasa air susu menitik. Alhamdulillah, Cik Umar cuma stay satu malam je kat hospital tu. Kuning dia turun dengan cepat. Lepas hospital call kata Cik Umar boleh discharge, terus kami pergi ke hospital. Rindu sangat dah dengan Cik Umar. Kebetulan mak ayah aku datang dari Perak. Memang molek sangat la sebab dapat jumpa dengan Cik Umar. Sampai kat wad tu aku dah dengar sayup-sayup suara baby nangis...lembut je. Dapat agak itu suara Cik Umar. Bila masuk ke tempat wad dia, terus aku peluk cium dia, tukar baju dan nyusukan dia terus. Masa menyusukan Cik Umar tu memang payah betul dia nak latch...maybe sebab breast dan puting aku besar manakala mulut dia kecil. Tapi takpe...aku dan Cik Umar memang sama-sama berusaha untuk meneruskan penyusuan. Dan akhirnya masa dalam kereta Cik Umar berjaya poopoo lepas menyusu. Maknanya dia berjaya menyusu la. Dan pada malam tu pertama kali Cik Umar berjaya menyusu badan dengan aku. Syukur.
Malam pertama Umar tidur kat rumah selepas keluar wad sebab kuning

Tapi bila dah pandai menyusu ni Cik Umar hisap memang kuat. Ngeri juga aku rasa. Lepas tu tiap kali semasa menyusu aku kene ampu sikit breast tu supaya tak tutup hidung Cik Umar. Tapi ada problem lagi, Cik Umar hanya menyusu sebelah kanan je, sebelah kiri dia taknak sebab puting tenggelam. Dan sebab problem tu sampai sekarang Cik Umar memang tak suka yang sebelah kiri. Kalau aku hulur je dia sengih...tak pun dia gigit. 
Umar masa umur 9 bulan

Itulah cerita bagaimana pertama kali aku menyusukan Cik Umar. Next time aku cerita pula pengalam menyusukan Umar Hayyan untuk 3 bulan pertama sebelum aku start masuk kerja.

Thursday, November 5, 2015

Aku dan Shawl

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:29:00 PM 2 uncang teh
AMARAN.
Entry ni bukan bertujuan komersial. Entry ni hanyalah entry syok sendiri dari tuan punya blog. Setiap shawl yang ditunjukkan bukan untuk dijual. Kalau anda muntah hijau lepas baca dan tengok semua gambar dalam entry ni, itu adalah masalah yang anda tanggung sendiri. 

Assalamualaikum wbt.

Haaa....sebelum apa-apa aku naikkan dahulu peringatan amaran untuk semua pihak. Mana ler nak tau kot-kot ada haters kat luar tu nak kutuk aku. 

Sekarang ni pergi mana-mana semua orang menggayakan shawl sebagai trend hijab. Ok...tak kisah tu asalkan ianya labuh menutub dada dan tak jarang...kira ok la tu kan.

Aku start pakai shawl ni area tahun 2009 macam tu. Masa tengah sambung Master-ji. Kalau balik kelas tu mesti singgah Tesco Shah Alam beli sehelai dua shawl. Masa tu shawl kecik je dan pendek. Kira cukup-cukup la tutup dada aku tu. Tengah bujang, mana pikir nak labuh-labuh. Masa tu pikir asal tutup dada sudah. Tapi shawl ni kebanyakkannya aku pakai kalau keluar outing je. Sebab malas nak melilit tu. Rasa macam payah nak adjust sana adjust sini bagi elok. Time keje tudung bawal tetap pilihan hati. Cuma kadang-kadang je bila nak naik bas ke Shah Alam tu aku gatal melilit shawl ni. Elok sampai Shah Alam shawl aku tu dah jadi rupe macam towel dah. Selekeh...hahha...

Hari berganti hari...bulan berganti bulan...tahun berganti tahun. Sekarang ni shawl dah takde saiz kecil-kecil macam dulu dah. Kalau ada pun dah tak banyak. Yang ada sekarang shawl panjang dan wide shawl. Guna shawl panjang dan wide shawl ni memang puas la melilit. Lepas tu keluar pula instant shawl. Ada yang semi-instant yang mana masih perlu melilit dan instant shawl yg hanya perlu sarung sahaja dah siap. Tak perlu brooch bagai kat bawah dagu tu. Cuma kalau nak kemas baru la letak pin. Lagi best shawl 2 muka, dimana kedua-dua hujung dah siap jahit dan hanya perlu sarung sahaja. Ada juga shawl yang berpotongan butterfly yang mana untuk bahagian bahu tu dah siap ada lengkuk, so korang ikut je bentuk butterfly tu. Shawl-shawl instant ni pula boleh adjust sama ada nak labuh atau nak singkat. Means daripada orang saiz XS hingga saiz XL boleh pakai sebab labuh menutup dada.

Jenis-jenis kain untuk buat shawl pun dah pelbagai. Asalkan kain tersebut ringan, tebal dan tak jarang serta selesa dengan cuaca Malaysia ni memang sesuai la untuk dijadikan shawl. Antara kain pilihan penjual-penjual shawl adalah kain chiffon, chiffon gojet (aku x reti eja yang ejaan betul), chiffon glitters, cotton, cotton viscose dan lycra. Ni memang jenis kain yang sangat selesa untuk dijadikan shawl ni. Lepas tu ada pula shawl ni yang hujung dia bentul empat segi tepat, curve, atau bentuk halfmoon. Ishh...macam-macam la design shawl yang ada kat pasaran sekarang.

Aku pun sebab nak ikut trend tak nak la ketinggalan nak ada koleksi shawl untuk dipakai. Daripada harga murah sampai la harga yang kurang murah. Haaa...macam mana tu? Yang murah of course la shawl RM10 yang aku baru beli 2 minggu lepas. Shawl yang kurang murah pula lebih kurang antara harga RM50-RM60 je. Ada long shawl, ada wide shawl, semi instant shawl, instant shawl dan shawl 2 muka. Yang peliknya dulu masa anak dara punya la malas nak melilit shawl ni sebab payah nak terbentuk. Tapi sekarang ni bila dah ada anak, rajin pula nak melilit. Time Umar keliting merengek-rengek nak minta dukung, time tu la aku sempat melilit shawl tu lagi. 

Ni antara shawl-shawl yang aku pakai untuk pergi kerja dan berjalan-jalan. Sila jangan muntah hijau ye.

1. Wide shawl (Kadang-kadang aku guna pashmina je untuk gantikan sebagai wide shawl ni)



2. Long shawl dan butterfly cutting







3. Halfmoon shawl

4. Semi-instant shawl, instant shawl dan shawl 2 muka








Ok....itu aje kot perkongsiang syok sendiri tuan rumah dengan pembaca yang boleh menahan muntah hijau mereka. Lain kali aku update lagi ye entry syok sendiri. Hahahahahaha

Wednesday, November 4, 2015

Shawl RM10....Biar Betul?

masa minum teh ~*irjune*~ pada 2:41:00 PM 5 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Hahahaha....terkejut ke bila baca tajuk tu? Jangan terkejut sebab ianya memang betul-betul shawl RM10. Ini ceritanya.....

Last week kat kawasan opis aku ni diorang buka karnival jualan ape ntah. Ramai penjual yang buka khemah pula geng2 penjual Pasar Kemboja dan geng-geng penjual yang memang involved ngan jualan karnival macam ni la. Datang pula paling jauh yang aku tanya datang dari KL tu. Tiga hari diorang berkampung kat sini, dan selama 3 hari tu la aku bertawaf untuk setiap khemah jualan. Hahaha...

Hari pertama aku buat aktiviti melawat kawasan dulu. Maklumlah kene buat report secara live untuk kawan-kawan aku. Hari kedua aku datang ngan kawan-kawan aku pula. Diorang sanggup datang dari Pauh tu semata-mata nak membeli kat sini. Antara yang diorang beli adalah jubah, blouse dan shawl. Masa hari kedua ni la baru aku detail skit bab harga, jenis kain dan jenis shawl. Masa ni la baru tau shawl tu diorang jual RM10 sahaja. Di ulang....RM10. Shawl tu pula menggunakan kain chiffon yang elok, tebal, berat dan tak jarang. (Kalau harga pasaran paling murah RM15, yang kadang-kadang kain pula sangat jarang dan nipis). Aku pun ada juga la merembat 2 helai shawl panjang dan sehelai shawl dua muka yg harga cuma RM20 (paling murah aku pernah beli shawl 2 muka RM25, itu pun sebab share beli ramai-ramai dengan kawan-kawan). Kawan-kawan aku yg lain pun ada juga beli shawl tapi sehelai dua je setiap seorang.

Bila balik je muka masing-masing macam tak puas membeli. Bila cerita dengan kawan-kawan yang tak dapat ikut diorang macam jeles sebab tak dapat membeli especially shawl la sebab murahkan. So aku offer la nak tolong belikan shawl untuk kengkawan yang tak dapat membeli tu. Sebab karnival tu ada lagi sehari aje lagi.  Mula-mula tu just 2 orang je yang nak membeli. Sekali aku upload gambar dalam group wasap kitorang, nah ambikkk....masing-masing pakat order. Yang dah order awal pun minta nak tambah belian lagi. Rambang mata diorang. Mata aku yang tukang beli pun rambang gak....korang tak caya...skroll bawah...







Haaa...macam mana? korang berpinau tak nengok kaler-kaler tudung yang pelbagai dan menarik ni. Setiap kaler ade tone warna dia. Tu korang yang tgk gambar aje. Aku yang tolong membeli kat kawan aku pun berpinau mata. Minta kaler coklat tapi bila nak gi beli bermacam-macam kaler coklat yang ada. Coklat milo la, coklat neskafe la, coklat susu la, coklat teh la. Aku pun naik pening. Bila upload gambar kat kengkawan, diorang pun pening nak pilih. 

Dan akhirnya..inilah dia shawl-shawl RM10 yang aku beli selepas sejam aku memilih warna yang kawan-kawan aku pesan. Semua sekali 10 helai ye dari 1 kedai aje termasuk free sehelai sebab dah membeli....eh memborong banyak. Untuk satu kedai lagi tu aku beli 2 helai je sebab warna tu takde kat kedai yang aku beli yang banyak tu. Kenapa sampai 2 kedai? Sebab yang sorang tu nak hujung empat segi manakala yang lain-lain tu nak hujung curve. Masing-masing punya citarasakan.

Nampak tu....hasil pesanan kawan-kawan aku. Alhamdulillah masing-masing puas hati. Yang tak puas hatinye sebab macam nak membeli lagi shawl RM10 ni tapi lepas ni belum tentu boleh nak dapat macam ni. Harga murah dan kain yang tebal serta bidang shawl yang besar. Senang nak melilit.

Kepada kawan-kawan aku, selamat melilit semua. Hahahahaha...

p/s: masa karnival jualan tu semua barang yang dijual memang murah. Selain shawl, blouse pun hanya RM25, jubah pula RM100. Boleh nego lagi tu. By the way jangan tanya aku sape yang jual sbb macam aku cakap diorang ni datang dari luar Perlis, and aku pun tak tau.

Tuesday, November 3, 2015

Neng Guelis Tudung by Go Shop

masa minum teh ~*irjune*~ pada 2:32:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

"Go Shop...ada tv boleh beli". Actually bukan ada tv...ada Astro boleh beli....wakakakaka...

Ok...stop. Sebab aku pun dah terjebak dengan Go Shop ni. Yang peliknya 3 bulan dalam pantang takde la pula aku nak melayan sangat Channel 118 ni. Tapi bila dah hujung-hujung tahun ni menjadi-jadi pula aku nak melayan channel ni. 

Pasal tudung Neng Guelis ni aku dah berkenan masa diorang buat promosi masa bulan Ramadhan dulu. Tengok koleksi tudung tu rasa macam menarik je. Tapi masa tu aku mampu bersabar lagi. Teringin nak beli tapi hati boleh dipujuk. Nafsu membeli dah ada tapi berkat berpuasa di bulan Ramadhan nafsu tu berjaya ditundukkan.

Sehinggalah bulan lepas tetiba Go Shop promo koleksi Neng Guelis yang baru pula. Tengok kali pertama boleh bertahan. Kali kedua boleh bersabar. Kali ketiga hati dah tak keruan tapi masih bersabar. Konon-konon kalau layan promo kat tv tu bolehlah hilangkan niat nak membeli tu. Tapi bila dilayan makin membuak-buak rasa nak membeli tu. Sabar-sabar. Tapi kalau sabar warna yang dipromosi tu lambat ler nak keluar kat kedai. Aduh...camne ni. Tak cukup layan kat tv, aku layan pula kat website Go Shop. Lepas tu buka pula website Neng Guelis. Lepas tambah tolak darab bahagi, minta izin ngan suami, pejam mata sikit...akhirnya...terbelilah aku koleksi tudung Neng Guelis kat Go Shop tu.

Masa kurier anto ke rumah aku takde sebab kerja. Dia campak kat laman rumah je kotak ni. Nasib baik bukan barang fragile.

Eh! Aku order tudung, nape Umar Hayyan pula yang diorang hantar?

Ohhh...ini yang betulnye. Ada 4 helai shawl dan sehelai anak tudung yang sangat selesa dipakai.

Last but not least. Bila Ummi dah keluarkan semua tudung tu daripada kotak. Cik Umar pulak yang konker kotak.
Kotak kecil tapi Cik Umar kita ni tetap gak nak masuk dalam kotak.

Ok...itu je cerita shopping aku dengan Go Shop. Harapan aku semoga aku tak terjebak lagi dah. Cukuplah aku melayan promo di tv...Hahahahahaha




 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea