korang pernah kene marah tak ngan opah atau atok korang bila korang terpaksa merasa masakan yg korang masak sbb takut terlebih atau terkurang gula garam. kata diorang, kalau dah pandai memasak tak perlu nak rasa2 dah sbb dah pandai agak gula garam nak letak. lagi2 di bulan puasa ni, macam mana kita nak rasa masin manis masakan kita sbb kita berpuasa. alamatnya ada la masakan kita yg terlebih atau terkurang masin manisnye.
ok kat sini aku turunkan petua yg diajar oleh arwah tokwan aku kepada ayah dan mak aku dan seterusnya di ajar kepada aku. (aku dah test masa masak utk berbuka masa kat kg 2 ari lepas).
caranya, kalau kita nak tau masakan kita tu cukup masin ke tak, korang perhatikan asap yg kuar dr kuali/periuk korang tu. kalau asap dia tegak naik keatas lepas korang letak garam...maknanya dah cukup masin la tu. kalau asap tu asik gerak secara rawak...masih kurang masin.
kalau nak manis plak....korang cium aje bau masakan korang. kalau bau wangi manis2..itu maknanya dah cukup manis la tu.
ok itu je petua dari dapur kali ni...lain kali aku bgtau lagi lepas aku tanya mak ngan ayah aku.
adios
caranya, kalau kita nak tau masakan kita tu cukup masin ke tak, korang perhatikan asap yg kuar dr kuali/periuk korang tu. kalau asap dia tegak naik keatas lepas korang letak garam...maknanya dah cukup masin la tu. kalau asap tu asik gerak secara rawak...masih kurang masin.
kalau nak manis plak....korang cium aje bau masakan korang. kalau bau wangi manis2..itu maknanya dah cukup manis la tu.
ok itu je petua dari dapur kali ni...lain kali aku bgtau lagi lepas aku tanya mak ngan ayah aku.
adios
7 uncang teh :
kalu angin kuat kat dapur mesti asap tuh ikut angin.. just wonder... :P
mizcurrent..itu petua org tua2....tapi rasanya asap still akan naik tegak. cuba la..n try buka tingkap...atau letak kipas dekat dapur...tgk pergerakan asap tu...still nampak perbezaan.
p/s: aku dah try masak semalam...ada angin...tapi still nampak asap tu tegak.
chef wan x pernah bgtau pun tips nih :D
ni cheff june.. kkekkee...
ini la namanta rahsia di dapur. jgn igt org yg tere masak kat hotel tu tau rahsia ni. rahsia ni org yg tak tere masak cam aku je yg tau. hahhahahhahaha
petua yg menarikkkkk :-)pasni bley pggil nek ijun sbb byk petua...
ape daaa yati ni.
Post a Comment