Monday, April 21, 2014

Buatan Orang

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:57:00 PM 21 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Aku terkena buatan orang? 

Ye...aku memang dah kena buatan orang. Bukan orang lain pun. Orang yang dekat dengan aku, yang aku sayang, yang aku peluk, yang aku cium. Sape lagi kalau bukan laki aku tu. 

Hahaha....jangan marah la korang semua. Intro ganas je pun.

Alhamdulillah...aku diberi rezeki baru oleh Allah swt. Lepas satu...satu. Tak terhingga ucapan syukur ni aku panjatkan untuk-NYA. Betapa besarnya rahmat Allah untuk hambanya ini.

Macam mana aku tau aku dapat rezeki ni?

Syukur sangat sebab kitaran haid aku sangatlah normal. Lebih kurang 28 hari. Kalau ada ralat pun just awal atau lewat sehari. Jadinya pagi pada hari haid aku sepatutnya datang, aku pun buat la upt test. Beli yang murah je jenama Guardian. Apsal aku eksited sangat ni. Bukan ape, senang sikit, kalau positif takde la aku nak lasak sangat. Kalau negatif boleh la aku lasak-lasak siap nak minum jamu and nak diet nak kuruskan badan la kononnya. Sekali bila dah buat test tu nampak macam positif. Aku tunjuk kat laki aku...senyum-senyum aje dia. Tapi aku cool and cakap maybe ada ralat. So kene tunggu sehari dua lagi. Sabar.
Nampak tak samar-samar je 2nd stripe dia tu.

Esoknya pagi-pagi mandi nak pergi kerja tu aku buat upt test lagi. Kali ni guna yang jenama lain pula and harga mahal sikit dari yang Guardian tu. Tapi kali ni bukan setakat samar-samar, tapi memang tak keluar langsung 2nd stripe dia tu. Rasa kecewa sikit tapi sebab dah agak keadaan ini akan jadi, aku ok je. So standby je pakai pad untuk peot la. (Kali ni tak snap gambar sebab result negatif kan).

Sampai opis gebang dengan member yang kahwin 2 bulan awal dari aku tapi sangat super eksited nak pregnant. Bila aku tunjuk gambar yang mula-mula tu, dia jadi super duper eksited pula. Sia suruh aku check sekali lagi guna upt digital pula.Balik dari opis, terus singgah Guardian and beli upt lagi. Bukan satu...tapi 2. Hahaha...aku memang akan beli 2 set tester ni; satu yang murah...satu lagi yang mahal. Satu jenama Guardian and satu lagi jenama apa-apa ajelah.

Pagi tu sekali lagi aku buat test, sebab peot aku still tak kunjung tiba. Sekali lagi guna jenama Guardian yang murah (tapi mahal sikit daripada yang mula-mula aku guna tu). Result dia...nampak macam positif, tapi 2nd stripe tetap tak clear. Hampa.
Nampak garis tapi tak clear.

Bila garisan masih lagi kurang jelas, aku standby aje la dengan pad kalau-kalau aku peot lagi. Tapi nan ado pun. Hati dah sangsi dah ni. Takkan aku pregnant kot. Tapi bab mengantuk tu jangan cakap la...azab nak menahannya. Last-last tumbang juga kat bawah meja...lena.

Pagi berikutnya, hari Rabu. Terjaga pukul 4 pagi tengok laki takde kat sebelah. Rupanya dia layan bola. Bila dah terjaga tu, nak tido balik jadi satu hal. Boleh pula termenangis secara tiba-tiba. Meroyan ke ape. Bila dah tak boleh tido, ape lagi buat upt test la. Kali ni guna yang mahal punya jenis digital. Kalau yang mahal ni still tunjuk negatif, aku nak beli yang jenis Che Ta punya plak, kot-kot lagi jitu bacaanya. (selagi tak kuar darah peot dan selagi aku tak puas hati, selagi tu aku plan nak buat upt test ni). Dan resultnya...confirm, jelas dan nyata... I'm pregnant.
Terus tunjuk kat laki yang tengah layan bola. Senyum aje dia kat aku. Tapi dalam hati aku still macam...betul ke ni? Hahahha....Terus aku whatsapp bestie aku bagitau pasal hal ni. Tunjuk sekali dengan bukti. Whatsapp pukul 4 pagi, dia reply pukul 9 pagi.

Pukul 9 pagi sebab nak lagi confirm, terus aku pergi klinik panel. Request doktor perempuan (sebab klinik ni kadang-kadang ada doktor lelaki yang datang). Senang...bayaran perubatan claim dengan majikan aje. Hihihi...Kat klinik kene buat upt  lagi, lepas aku bagi tau peot aku lewat 3 hari. Kali ni..hah kau...clean and clear 2 2 garisan tu. Takde samar-samar. Doktor pun senyum-senyum ucap tahniah sambil buat kiraan kat aku. Baru 4 minggu katanya. Masih kecil lagi. Kalau nak scan pun tak nampak. So dia suruh datang bila masuk minggu ke 8 untuk scan. 

Sekarang dah masuk minggu ke 6. Aku masih dalam proses nak adapt dengan situasi baru aku ni. Kesemputan tu tak payah cakap la. Keluar toilet pun dah semput. Drive kete dari rumah ke opis pun dah rasa semput. Kadang-kadang aku terfikir betul ke aku tengah pregnant ni sebab aku tak rasa alah lagi (Alhamdulillah..minta-minta takde alahan langsung). Lepas tu kalau bab kata mengantuk and kuat makan, dari bujang sampai sekarang aku memang jenis kuat tido dan kuat makan. Cuma dapat rasa yang bila waktu malam je pukul 9 aku dah pengsan. 

Cuma yang ketara breast aku dia punya tegang...Masya Allah...sakit ooo....ngilu dan sangat sensitif. Lepas tu aku makin kuat berpeluh especially bila masuk minggu 6 ni. Kalau lepas solat tu, peluh keluar macam bersauna, walhal pakai telekung kain cotton je pun. Kadang-kadang lepas mandi atau lepas masak...memang macam air hujan je...peluh ya amat. Malam-malam badan rasa panas macam nak demam, tapi tak demam pun.

Aku tak buat lagi kad merah tu. Ingat nak tunggu pergi scan kat klinik swasta dulu baru nak gi buat kad kat klinik kerajaan. Nak bagi betul-betul hati aku puas dulu. 

Ape-ape pun doakan yang terbaik untuk rezeki kami ni dulu ye. Amin

Monday, April 14, 2014

Kemas Pejabat La Pulak...

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:36:00 PM 4 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Holaaa....jom hari ni nak sembang pasal kemas-kemas pejabat pula. Asyik cerita pasal kemas rumah je, yang kat pejabat jadi tunggang langgang. Wah korang ni...asal nak start stori pasal kemas mengemas...cepat aje kan.

Ini cerita minggu lepas sebenarnya. Semester diploma dah habis. Marking semua bagai pun dah siap. File pun dah submit. So ape lagi, sesi kemas mengemas la. Satu semester bilik bersepah macam tempat pembuangan sampah aje. Kertas-kertas tu tak payah cakap la...main aci campak je. Janji senang nak ambil bila perlu.
Tengok...inilah rupe bilik aku ni. Kalau nak diikutkan lagi bersepah sebenarnya. Kertas-kertas makmal student, test dengan assignment elok je tersusun kat lantai. Tapi dah sempat simpan dalam almari, baru perasan tak ambil gambar bersepah ni. So, snap ajela kan. Janji boleh tunjuk as bukti yang bilik aku memang bersepah bagai.

Pulun aku menyusun, mengemas dan menyisih semua barang. Mana-mana yang still digunakan, aku simpan. Mana-mana kertas yang dah tak nak digunakan aku simpan juga, tapi asing sebab nanti aku nak bawa gi jual timbang kati. Hahaha...

Bila dah siap semua....inilah hasil akhirnya. 
Susunan masih lagi sama. Cuma kali ni bersih la sikit. Aku nak landing lelap atas lantai pun berselera la juga. Baru la rasa luas kalau nak buat kuak lentang.
Almari ni pun baru la nampak fungsinya dengan jelas sebagai tempat simpan fail. Kalau tak kosong aje. Naik menyampah nak tengok kalau asyik kosong aje.
Rak buku ni pula takde la sepah sangat, cuma penuh dengan habuk je. Kemas sikit-sikit dah siap.
Satu bahagian dinding aku jadikan sebagai tempat display key-chain aku ni. Walaupun koleksi key-chain aku ni takde la hebat sangat, tapi sangat sesuai untuk dijadikan elemen dekorasi kat pejabat.
Bahan dekorasi kena ada juga. Bila dah letak frame dan banner tu, takde la nampak kosong sangat dinding tu.
Gigih tau aku snap picture sbb konon-konon nak tunjuk la kebersihan dan kekemasan bilik pejabat aku (untuk sementara waktu).  Huh...perasan pula aku ni. 
Ini satu sudut kat belakang meja aku. Tempat aku letak bekas air dan segala stok makanan (jika ada). 

Buat masa ni bilik aku masih lagi kemas la. Tapi taktau la kalau dah start sem baru nanti. Konpem akan bersepah balik macam tempat pembungan sampah.

Wednesday, April 9, 2014

Anugerah Selepas 8 Tahun

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:23:00 PM 3 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Cerita basi sebenarnya. hampir sebulan dah pun. Tapi nak juga buat entry sebab nak buat kenangan. Kenangan mahal ni. Hahahaha...

Alhamdulillah....awal tahun 2014 ni memang betul-betul memberikan rezeki kat aku. Kalau masa awal bulan 2 hari tu aku diberikan rezeki jodoh, pertengahan bulan 3 pula Allah panjangkan lagi rezeki aku, dapat anugerah pekerja cemerlang (APC). Alhamdulillah....Alhamdulillah....Alhamdulillah. 
Sebenarnya aku takde la nak mengharapkan sangat dengan APC ni, sebab masa tahun 2013 tu aku rasa aku ni kurang aktif sikit. Selain tu salah satu sebab aku kurang aktif adalah aku kena memangku jawatan penolong pendaftar (AR) kat jabatan aku ni. Lama juga tu...3 bulan. Memangku sebab AR cuti bersalin. Elok-elok je dah habis tugas memangku, terus kene ngajar diploma. Takde rehat langsung dan tak sempat nak enjoy hadir kursus.

Selain tu...owhh....ade selain pula. Yup...ade citer lain sebenarnya yang menyebabkan aku sendiri tak teruja sangat siapa yang akan dapat APC 2013 ni. Citer macam ni, since aku masuk keje kat jabatan aku ni 8 tahun yang lalu, diorang awal-awal (diorang ni kira staf senior la) dah bg tau yang calon untuk APC bagi setiap tahun adalah berdasarkan senioriti. Kononnya nak bagi adil. Oklah fine. Kita pun as budak baru paham la kan. Takkan ko baru setahun dua keje dah boleh nak dapat APC. Eh...ini kisah jabatan aku aje tau, yang jabatan lain aku taktau la macam mana (sebab tau ada juga readers yang share satu big boss ngan aku, hahhahah).

So, kalau ikut kiraan matang, sepatutnya aku akan dapat masa APC 2011, yang mana majlis dia dibuat masa tahun 2012. Masa tu aku memang super excited la. Terfikir time tu, wah kalau aku dapat APC tu memang hatrix la. Mana tak nya...tahun 2012 tu aku lulus master aku and then grad. Cer bayangkan kalau aku dapat APC time tu...takke rezeki berganda-ganda kat aku.

Tapi Allah Maha Kaya. Dia tak bagi kat aku rezeki tu. Dia hold sekejap. Terasa kecewa juga la sekejap. Tapi cepat-cepat muhasabah diri. Ingat balik, kalau Allah bagi rezeki APC tu kat aku, maunya aku jadi manusia yang paling riak dimuka bumi ni. Nauzubillah....Allah melindungi aku dari sifat riak tu.

Bila APC 2011 dah terlepas, dan APC 2012 pun nama tak tercalon, aku redha dan tawakkal aje la kan semoga Allah bagi rezeki aku kot lain pula. Masa tahun 2013 tetiba keje aku je jadi banyak. Memang dugaan sungguh. Menangis-nangis aku masa buat kerja. Alhamdulillah, Allah sentiasa ada untuk aku mengadu. Kerja yang di amanahkan selesai dengan jayanya. Rupa-rupanya Boss nampak hasil kerja aku masa tahun 2013. Bila check markah untuk laporan prestasi, markah meningkat. Tergelak aku, kagum pun ada. Tapi aku cool lagi. Tak nak terlalu mengharap.

Dan akhirnya, aku dapat surat jemputan untuk sesi rehearsal APC2013 masa bulan 3 lepas. Maka tahulah aku bahawasanya aku akan mendapat APC. Alhamdulillah...syukur...Allah beri juga rezeki ni kat aku. 
Untuk APC ni aku dapat sijil, saguhati dan juga jam. Ini memang trend kat tempat kerja aku la. Kat tempat lain aku tak tau la diorang dapat apa. Tapi tahun ni special sebab aku dapat jam tangan Bonia yang sangat cantik rekaannya. Macam tahun-tahun lepas, menurut kawan aku yang pernah dapat APC, jam tangan diorang tak secantik macam yang aku dapat. Owh...untuk makluman la kan, brand jam tangan yang diberi masa APC ni tak sama untuk setiap tahun. So nasib la kan kalau tahun tu dapat rekaan yang cantik jelita, memang best la.

Alhamdulillah....inilah namanya rezeki yang Allah bagi. Kita sebagai manusia tak perlu nak jeles kat orang lain sebab rezeki kita tetap ada. Yang penting usaha, doa dan tawakkal...Insya Allah konfem Allah akan makbulkan.
 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea