Wednesday, April 9, 2014

Anugerah Selepas 8 Tahun

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:23:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Cerita basi sebenarnya. hampir sebulan dah pun. Tapi nak juga buat entry sebab nak buat kenangan. Kenangan mahal ni. Hahahaha...

Alhamdulillah....awal tahun 2014 ni memang betul-betul memberikan rezeki kat aku. Kalau masa awal bulan 2 hari tu aku diberikan rezeki jodoh, pertengahan bulan 3 pula Allah panjangkan lagi rezeki aku, dapat anugerah pekerja cemerlang (APC). Alhamdulillah....Alhamdulillah....Alhamdulillah. 
Sebenarnya aku takde la nak mengharapkan sangat dengan APC ni, sebab masa tahun 2013 tu aku rasa aku ni kurang aktif sikit. Selain tu salah satu sebab aku kurang aktif adalah aku kena memangku jawatan penolong pendaftar (AR) kat jabatan aku ni. Lama juga tu...3 bulan. Memangku sebab AR cuti bersalin. Elok-elok je dah habis tugas memangku, terus kene ngajar diploma. Takde rehat langsung dan tak sempat nak enjoy hadir kursus.

Selain tu...owhh....ade selain pula. Yup...ade citer lain sebenarnya yang menyebabkan aku sendiri tak teruja sangat siapa yang akan dapat APC 2013 ni. Citer macam ni, since aku masuk keje kat jabatan aku ni 8 tahun yang lalu, diorang awal-awal (diorang ni kira staf senior la) dah bg tau yang calon untuk APC bagi setiap tahun adalah berdasarkan senioriti. Kononnya nak bagi adil. Oklah fine. Kita pun as budak baru paham la kan. Takkan ko baru setahun dua keje dah boleh nak dapat APC. Eh...ini kisah jabatan aku aje tau, yang jabatan lain aku taktau la macam mana (sebab tau ada juga readers yang share satu big boss ngan aku, hahhahah).

So, kalau ikut kiraan matang, sepatutnya aku akan dapat masa APC 2011, yang mana majlis dia dibuat masa tahun 2012. Masa tu aku memang super excited la. Terfikir time tu, wah kalau aku dapat APC tu memang hatrix la. Mana tak nya...tahun 2012 tu aku lulus master aku and then grad. Cer bayangkan kalau aku dapat APC time tu...takke rezeki berganda-ganda kat aku.

Tapi Allah Maha Kaya. Dia tak bagi kat aku rezeki tu. Dia hold sekejap. Terasa kecewa juga la sekejap. Tapi cepat-cepat muhasabah diri. Ingat balik, kalau Allah bagi rezeki APC tu kat aku, maunya aku jadi manusia yang paling riak dimuka bumi ni. Nauzubillah....Allah melindungi aku dari sifat riak tu.

Bila APC 2011 dah terlepas, dan APC 2012 pun nama tak tercalon, aku redha dan tawakkal aje la kan semoga Allah bagi rezeki aku kot lain pula. Masa tahun 2013 tetiba keje aku je jadi banyak. Memang dugaan sungguh. Menangis-nangis aku masa buat kerja. Alhamdulillah, Allah sentiasa ada untuk aku mengadu. Kerja yang di amanahkan selesai dengan jayanya. Rupa-rupanya Boss nampak hasil kerja aku masa tahun 2013. Bila check markah untuk laporan prestasi, markah meningkat. Tergelak aku, kagum pun ada. Tapi aku cool lagi. Tak nak terlalu mengharap.

Dan akhirnya, aku dapat surat jemputan untuk sesi rehearsal APC2013 masa bulan 3 lepas. Maka tahulah aku bahawasanya aku akan mendapat APC. Alhamdulillah...syukur...Allah beri juga rezeki ni kat aku. 
Untuk APC ni aku dapat sijil, saguhati dan juga jam. Ini memang trend kat tempat kerja aku la. Kat tempat lain aku tak tau la diorang dapat apa. Tapi tahun ni special sebab aku dapat jam tangan Bonia yang sangat cantik rekaannya. Macam tahun-tahun lepas, menurut kawan aku yang pernah dapat APC, jam tangan diorang tak secantik macam yang aku dapat. Owh...untuk makluman la kan, brand jam tangan yang diberi masa APC ni tak sama untuk setiap tahun. So nasib la kan kalau tahun tu dapat rekaan yang cantik jelita, memang best la.

Alhamdulillah....inilah namanya rezeki yang Allah bagi. Kita sebagai manusia tak perlu nak jeles kat orang lain sebab rezeki kita tetap ada. Yang penting usaha, doa dan tawakkal...Insya Allah konfem Allah akan makbulkan.

3 uncang teh :

! Arjunakirana ! said...

Alhamdulillah... semoga berusaha lagi... seronoknye... wootwoot2

cik hani said...

irjune..
alhamdulillah.. tahniah ye.. APC gitu haaa.. berbaloi-baloi usaha kite untuk kerja..tapi bukan untuk mengejar APC kan, yang penting irjune ikhlas kerja dan tuhan bagi ganjaran sekarang.

~*irjune*~ said...

Thanks cik hani....thank !Arjunakirana!. kerja ni amanah...kita buat kerja dengan ikhlas Insya Allah akan ada ganjaran yg menanti dari-NYA

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea