Saturday, December 29, 2012

Along Char Koew Tiaw

masa minum teh ~*irjune*~ pada 11:21:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Aku pernah makan char koew tiaw kwsp kat Kangar. Aku pernah makan char koew tiaw Taman Kemajuan kat Kangar juga. Aku pernah makan char koew tiaw Iman kat Alor Star. Tapi semua tu tak boleh nak lawan char koew tiaw Along kat Parit Buntar. Memang terbaiklah char koew tiaw ni.

Along Char Koew Tiaw ni dah wujud semenjak zaman aku belajar kat USM lagi. Lokasi dia masa tu kat sebelah kedai Longwan lama. Lepas tu mereka berpindah ke merata tempat dan akhirnya di lokasi yang sekarang iaitu di area Kg. Kedah, Parit Buntar. Kalau datang dari arah Nibong Tebal adalah di sebelah kiri atas sikit dari sekolah rendah yang ada lat situ. Kalau datang dari Bagan Serai, lokasinya adalah di sebelah kanan, di hadapan sikit dari lampu isyarat. Aku tak perasan la ade signboard ke tak tapi kalau nampak ade kenderaan parking banyak-banyak kat tepi jalan tu, itulah lokasinya.

Memang terbaiklah char koew tiaw ni selain char koew tiaw DBI yang pernah aku makan satu masa dahulu di Ipoh

Send from my Windows Phone

Satu Malam Mee Berasap

masa minum teh ~*irjune*~ pada 11:04:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.



Scary tak baca tajuk tu. Hahaha..

Lama dah ayah dgn mak aku citer pasal mee berasap ni. Tapi aku malas nak pergi. So malam ni sempena mak buyung (adik aku-jimah) balik ke kampung, aku pun join sekali la dengan diorang gi makan mee berasap ni.

Signature makanan kat kedai ni ialah mee udang yang dimasak dalam bekas hot plate untuk masak sizzling mee. Itu pasal dia kuar asap.

Lokasi kedai ni senang aje. Terletak di hadapan SK Sungai Baru, Tanjung Piandang. Nama kedai just "Kak Rose Mee Udang Berasap". Kalau datang dari arah Kuala Kurau lokasi kedai di sebelah kiri, manakala kalau datang dari Parit Buntar atau Simpang Lima atau dari Pekan Tanjung Piandang, lokasi kedai adalah di sebelah kanan.

So, kalau ada yang teringin nak tengok apa yang berasapnye, boleh la datang ke kedai ni. Kedai memang la nampak macam gerai aje, tapi serius cakap memang sedap mee udang dia. Selain mee udang ada juga mee ketam, nasi goreng dan laksa buyung.

Nota_jari: Bangga jadi orang Kerian sebab ada banyak tempat makan yang jual makanan yang variasi.

Send from my Windows Phone

Friday, December 28, 2012

Tutti Frutti di Parit Buntar

masa minum teh ~*irjune*~ pada 10:24:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Berita gembira....berita gembira.....

Tutti Frutti dah ada kat Parit Buntar. Yahoo...tak perlu la nak gi Taiping Sentral if nak makan Tutti Frutti. Ai...Parit Buntar yang bukan ibu negeri pun dah ada Tutti Frutti.....tapi yang Kangar ibu negeri pun belum ada lagi Tutti Frutti atau yang sewaktu dengannya.

Send from my Windows Phone

Basikal Mini

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:04:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Nak stori pasal basikal pula. Ni aset pertama aku di dunia ni. Kenderaan pertama aku yang tak perlu nak gi amik test dengan JPJ. Maknanya, satu-satunya kenderaan yang dipandu secara manual dengan cara mengayuh pedal basikal dan tak memerlukan lesen dan tak perlu minyak. Hahahahaha....

Aku ni penakut orangnya. Aku belajar naik basikal pun masa aku darjah dua. Aku sekolah sesi petang, so masa pagi tu sempatlah aku belajar naik basikal dengan abang aku. Aku belajar basikal pun dah hujung tahun dah, sebagai persediaan untuk aku naik basikal sendiri pergi sekolah bila masuk darjah 3.

Masuk darjah tiga aku kena pergi sekolah naik basikal sendiri sebab abang aku darjah empat kena sesi pagi. Masa ni aku dapat basikal besar arwah tokwan aku dengan pelantar besar, manakala abang aku pula ayah aku belikan basikal raleigh baru. Jeles juga aku time tu. Abang dapat basikal baru tapi aku dapat basikal lama. Mak aku cakap nanti aku naik darjah 4 baru boleh beli basikal baru. Tak pe aku sabar. Naik ajelah basikal lama dengan pelantar lebar tu.

Masuk darjah 4 aku tagih janji ayah aku nak belikan basikal. Lama juga la ayah aku delay nak beli. Akhirnya aku ingat lagi masa tu, kalau tak silap aku bulan April 1990, hari pilihanraya, ayah ajak aku pergi kedai basikal Ah Chun untuk beli basikal. Ayah bagi kebebasan untuk aku pilih basikal sendiri. Ayah suruh aku beli basikal besar macam abang, tapi mana best. Aku ni perempuan, tak cun la naik basikal besar. Masa tu pula tengah glamer basikal mini dengan raga kat depan. So, aku pun pilih la basikal mini jenama Rally warna biru sebagai basikal aku. Bangga gila aku bila dapat basikal baru. 


Lebih kurang macam ni la basikal aku tu. Jenuh gak la aku nak google gambar basikal ni. Maklumlah basikal 22 tahun yang dulu. Basikal mini ni aku guna sampai aku Tingkatan 3. Tapi ade kisah menarik dengan basikal ni. Masa aku tingkatan 1, handle basikal ni pernah patah masa nak pergi sekolah. Hahahaha...Ganas betul aku pegang handle tu kan. Selain tu, akibat handle tu dah nak berkarat, aku pernah warnakan dengan water kaler warna hitam, yang akhirnya melekat kat lengan baju sekolah aku. Seharian waktu sekolah aku terpaksa lipat lengan baju kurung aku tu. Dan dengan basikal mini ni juga la aku buat adengan kejar mengejar ala-ala Awie dan Erra Fazira dalam filem Sembilu dengan bf cinta monyet aku. Hahaha....bestkan.

Masa Tingkatan 4 aku masuk sekolah asrama, basikal ni diturun wariskan kepada adik-adik aku. Habis jahanam diorang modified basikal ni. Ending kisah hidup basikal ni...jual kat India besi buruk. Basikal abang aku pula mak aku bagi kat sepupu aku untuk dia senang gi surau. Sekarang ni rumah aku dah takde basikal dah, yang ada cuma motorsikal je untuk tunggangan aktiviti rutin harian.

Nota_kaki: Picture credit to Google

Rumah Itu Milik Aku

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:17:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Ingat tak lagi tahun lepas aku pernah buat entry pasal rumah pertama. Kalau tak ingat boleh recall balik baca kat sini.

Syukur, setelah hampir setahun lebih aku tunggu, akhirnya masa awal bulan 12 ni aku akhirnya dah dapat kunci rumah tu. Happy??! Of course la aku happy. Rumah tu hasil titik peluh aku belajar dan bekerja selama ni. 7 tahun keje tu baru la mampu nak membeli aset paling besar dan berharga untuk seorang makhluk dipanggil manusia. Lagi bertambah gembira, 2 minggu lepas rumah tu dah berjaya dapat CF. Syukur syukur Alhamdulillah.

So sekarang ni tengah pening-pening, risau-risau nak cari modal untuk masuk rumah baru. Banyak betul ni belanja nak beli itu ini begitu begini. Lampu la, kipas la, wirering la, grill la. Haish! serabut gak jadinya. Lagi-lagi as a single woman aku kene handle semua ni sorang-sorang. Nasib la dapat sedikit panduan daripada kawan-kawan yang prihatin. Kalau ikut aku, gamble aje janji siap. Hahahaha...

Kalau nak tengok pandangan hadapan rumah aku, boleh la rujuk silang disini.

Thursday, December 27, 2012

Pearl Sabah

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:59:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Awal bulan 12 haritu aku kene gi outstation ke Sabah sebab kena present paper kat satu conference ni, PECON2012. Kat sana aku lepak kat Magellan Sutera Beach Resort, 5 star punya hotel (nanti aku buat entry lain pasal hotel ni).

Walaupun ini 1st time aku jejak kaki ke Sabah, tapi aku takde la sangat beria nak shopping melainkan cuma membeli sedikit buah tangan untuk keluarga dan kawan-kawan kat Semenanjung. Lagipun aku gi Sabah tu time tengah sengkek sebab gaji bulan 11 masuk awal, so takde la banyak sangat yang aku plan nak beli.

Tapi perbualan aku dengan sorang presenter dari Proton mengubah segalanya. Dia cakap, Sabah ni terkenal dengan mutiara, so kenapa tak beli mutiara untuk diri sendiri. Tersedar dan terpengaruh dengan ayat dia tu, dan kebetulan kawan aku pesan brooch pearl, so petang tu selepas habis sesi aku present paper, aku pun sorang-sorang gamble gi kuar bandar KK hanya semata-mata nak beli mutiara.

Jadi pencarian mutiara aku berhenti kat kedai Jamilah Jewellery di Kompleks Sinsuran, bersebelahan Centre Point Sabah Mall. Bila masuk kedai ni rambang mata di buatnya, dan pekerja kedai ni pun ramah-ramah belaka. Design brooch pun menarik berbanding yang aku beli di Pasar Filipino. Jadinya aku pun belilah brooch untuk kawan aku tu dan juga beberapa utas tasbih dan rantai tangan daripada mutiara air tawar.

Dan untuk diri aku, aku beli la satu utas mutiara air masin Sabah yang aku jadikan rantai tangan. Warna mutiara aku ni colourfull. Ada nampak macam pink, ade nampak macam greyish, ade nampak putih, senang cakap warna-warni la.

Selepas beli mutiara untuk aku ni, bestie aku si Rafeah pun nak juga. Terpaksalah esoknya sebelum gi airport tu aku kelam kabut gi beli mutiara untuk dia juga tapi warna pink kelabu. Nasib baik dia suka. Hehehe.....

Send from my Windows Phone

Toujours Skin Collagen

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:27:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Orang cakap kalau nak awet muda, kecantikkan tu kena la dijaga dari awal usia 20an lagi. Tapi aku ni jenis lambat sedar diri, bila usia dah masuk 30an baru la terhegeh-hegeh nak makan supplement itu ini untuk jaga kecantikkan la kononnye.

Terbaru, dah 2 bulan aku amalkan makan kolagen jenama Toujours Skin. Masa mula-mula beli dulu aku tak nak buat entry ni sebab aku nak tengok dulu kesan selepas aku mengamalkannya. Dan Alhamdulillah, ada la sikit-sikit perubahan kat diri aku ni, antaranya kurang kedut kat muka especiallay kat dahi tu yang dah nampak kesan kedut akibat selalu nak kerutkan dahi. Selain tu, parut-parut jerawat kat muka pun semakin pudar.

Lupa nak cerita, kolagen ni aku beli dari mak Hanis Zalikha, blogger yang dah jadi artis tu. Harga sebotol cuma RM170 aje untuk Semenanjung. Kalau berminat, boleh la send email kat mak Hanis tu, iaitu Kak Nani di alamat email ni, shinarostam@yahoo.com. Nanti kak Nani akan reply email korang dan cerita secara detail tentang kolagen ni termasuk cara pembayaran dan penghantaran.

Oklah, bekalan kolagen aku pun dah habis ni. So, jom kita email Kak Nani untuk beli bekalan yang baru.

Nota_jari: picture credit to Google

Send from my Windows Phone

I'm Dior

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:57:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Bila sampai hujung tahun ni, dalam kepala otak aku ni cuma terfikirkan 2 perkara aje, Year End Sale dan perfume sale kat Sogo sempena Krismas. In fact, dari awal tahun lagi aku dah get ready dengan perfume sale kat Sogo ni.

Dah jadi macam rutin pula, hujung tahun dekat-dekat Krismas, pergi lepak kat Shah Alam and then pergi menyesakkan diri ke Sogo semata-mata nak beli perfume. Nak kata murah sangat tu takde la tapi compared to hari biasa, masa sale ni la kita boleh beli set perfume dengan harga yang murah.

Jadi itulah yang berlaku kat aku. Kalau tahun lepas aku gi hentam beli sampai 3 set perfume (stress punya pasal sebab nak present projek master), tapi tahun ni aku waras la sikit dengan cuma membeli satu botol perfume aje dan sebatang lipstict.

Kali ni aku beli perfume Miss Dior EDP pula. Dah lama aku aim perfume ni so bila dah tak jumpa perfume yang aku plan nak beli (aku plan nak beli Rose The One atau The One dari rangkaian Dolce n Gabbana), jadi dari terus fikiran ni berserabut, aku decide aje nak beli Miss Dior.

Rupanya untuk rangkaian Miss Dior ni ade 5 jenis haruman yang berlainan. Jadi lepas aku test sembur-sembur kat tangan, aku decide nak amik Miss Dior Cherrie EDT yang kaler pink. Tapi promoter tu silap dengar kot, dia bagi la Miss Dior Cherrie EDP, tapi untuk packaging baru ni perkataan cherrie digugurkan (lepas check kat internet ni).

Bau untuk kedua-dua jenis perfume ni takde la beza sangat melainkan utk EDP tu lagi pekat dan kuat. Bak kata adik aku, sesuai untuk haruman malam, tapi tujuan aku beli adalah untuk pakai gi keje je. Tapi sebab dah beli dan dah bawa balik rumah baru perasan, so pakai aje la. Cuma aku kena la sembur awal-awal sikit supaya bau tu jadi lembut in time aku sampai opis.

Sebagai tambahan, aku rembat la juga sebatang lipstick Dior Addict as aku nye collection. Bak kata Jimah, sekarang kena la upgrade sikit jenama lipstict tu. Hahaha....

Send from my Windows Phone

Tuesday, December 4, 2012

My Siamese Kitten

masa minum teh ~*irjune*~ pada 11:11:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Lama dah tak update pasal kitten kan. Terperap pula gambar-gambar kucing aku dalam laptop ni. Ini adalah kisah mengenai kucing yang aku bela di Perlis.

Last time masa bulan puasa dulu, aku dapat sekor kucing Siam jantan yang pakcik jiran aku bagi. Kucing tu dia dapat kat masjid. So dia tanya la aku nak bela ke tak sebab kucing tu sangat manja dan jinak. Lepas aku gi check sendiri kat masjid tu, aku terus jatuh hati dengan dia. Walau pun dia dah besar tapi aku suka sbb warna mata yang hijau pastel dan kadang-kadang dah macam musang pun ada. So, jom berkenalan dengan kucing siam aku yang pertama iaitu SOMTAT.

Somtat

Baru-baru ni pula masa aku on the way nak balik rumah selepas balik dari Perak aku jumpa seekor anak kucing kat tepi jalan. Mula-mula tu aku dah terlepas jauh dari kucing tu tapi aku patah balik selepas aku kesian dengan anak kucing tu. Tapi memang dah rezeki aku, bila aku patah balik anak kucing tu still ada dan datang kat aku bila aku panggil. So ape lagi, kidnap, bawa naik kereta dan balik rumah la. Dan sekarang aku dah bela anak kucing tu dan kebetulan pula dia anak kucing betina yang macam kucing siam. So jom berkenalan dengan kitten baru aku iaitu MEK.

Mek

Hahaha...seiras kan kucing aku. Banyak yang cakap Mek ni adik Somtat. Corak yang sama dan maybe dari keturunan yang sama, Kucing  Siam. Tapi bulu Mek ni lembut sikit dari Somtat dan ekor pun lembut aje. Ekor Somtat pula ade terpatah sikit kat pangkal. 

Dua-dua kitten aku ni manja. Well kucing siam kan memang dikenali sebagai kucing yang manja. Kalau tengok keletah dua-dua ekor kitten ni memang lawak. Tapi Mek lagi manja kot sebab kecik lagi. Hahahaha....

PECON 2012

masa minum teh ~*irjune*~ pada 10:12:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Macam mana nak tulis ye...oh ye...previous entry aku ade cakap nak buat entry pasal conference aku kat Sabah, penyebab utama aku naik flight.

Inilah conference yang aku attend kat Sabah, iaitu PECON 2012. Short form for IEEE International Conference on Power and Energy 2012. International tu dan participants pun haruslah datang dari seluruh dunia akademik.

Memandangkan bidang aku adalah elektrik, so inilah one of conference yang aku tercampak. Thanks utk member aku merangkap kawan sekerja aku sebab bagi chance aku datang sini. Gubra juga la aku, ialah siapalah aku nak dibandingkan dengan otai-otai elektrik dari seluruh dunia termasuklah Malaysia. Lagi pula, inilah pengalaman pertama aku attend conference and nak present paper pula. Huh! Kecil dan kerdilnya diri aku di sini.

Tapi, kalau tak cuba, kita tak tahu. Inilah cabaran namanya. Sampai bila kita nak jadi jaguh kampung. Semoga dengan terlibatnya aku dalam conference ni akan membuka mata, minda dan juga hati aku untuk lebih explore dalam bidang akademik dan research.

Pray for the best....Insya Allah

Send from my Windows Phone

Monday, December 3, 2012

Flight Pertama

masa minum teh ~*irjune*~ pada 8:16:00 PM 1 uncang teh
Assalamualaikum wbt


Tengok tajuk mcm poyo aje kan. Orang lain naik flight tak ade pun nak cerita, yang aku pula beria-ria nak cerita pasal naik flight. Bukan gi mana pun, Sabah aje. Betul tak?

Tapi aku kesah ape kan, blog aku. Hahahaha....

Serius beb..ini pengalaman pertama aku naik flight. Sorang-sorang pula tu. Travel dari Perlis-KL-KK. Sebelum ni memang tak pernah nak naik sebab tak pandai, sebab takut dan sebab...aku tak travel jauh-jauh pun kecuali Perlis-Johor yang aku suka drive aje. Tapi sebab aku dah dipaksa rela kena pergi present paper kat satu conference ni (nanti aku buat entry lain), so nak tak nak kena gak la naik flight. Nasib baim full support under grant, so ok ajelah.

Serius cakap, kalau ade jambatan antara Semenanjung ke Borneo, aku lebih rela drive aje. Bosan bila travel naik pengangkutan awam sorang-sorang ni. Tapi inilah cabaran. Kalau kita tak sahut dan hadapi cabaran, kita tak tahu keupayaan kita kan.

So, berbekalkan doa mak ayah dan adik-adik, sokongan daripada kawan-kawan, sedikit tips daripada mereka yang mahir dan info dari internet, akhirnya berjaya juga aku mengharungi cabaran ini. Dan akhirnya....aku sampai juga ke Sabah.

Send from my Windows Phone

Sunday, November 25, 2012

Aksi Domo

masa minum teh ~*irjune*~ pada 10:58:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Ini aksi anak buah aku masa raya hari puasa hari tu. Suka sangat menyengih tunjuk gigi kekal yang baru tumbuh tu. Dah macam aksi kartun Domo.

Ini kartun Domo:


Ini pula aksi anak buah aku:


Ini pula aksi yang lain:



Menyengih ala Domo:


Aksi Domo lagi:


Dan lagi:


Dan lagi:


Dan last-last....satu famili aku kena sampuk dengan aksi Domo ni:


Saturday, November 24, 2012

Lampu Gasoline

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:03:00 AM 0 uncang teh

Assalamualaikum wbt.


Kenal ke dengan spesis lampu gasoline ni? Kalau tanya dengan budak-budak sekarang mesti diorang take time nak cam benda ni. Iyelah, kalau kita kata benda ni lampu, mesti budak-budak kata bukan, sebab tak keluar cahaya pun.

Lampu gasoline ni ada kenangan dengan diri aku. Bila tengok lampu ni mesti teringat dengan arwah mbah lanang aku. Ok..aku ni kan mix n match jadinya separuh jawa separuh banjar, separuh mak separuh ayah. Haaa....hahaha...

Dulu masa awal tahun 80an tak semua rumah ada bekalan elektrik, termasuk la rumah mbah aku. So, bila balik ke rumah mbah, petang-petang bila nak masuk maghrib mbah aku pun start la nak hidupkan lampu gasoline tu. Masa tu kalau nampak mbah aku bawa turun lampu dari penyangkut tu, aku dengan abang aku pun ready la duduk dekat-dekat mbah aku nak tengok dia hidupkan lampu gasoline tu. Kanak-kanak kan...tengok benda pelik sikit sure teruja.

Mula-mula nampak api tu kecil aje, lepas tu bila mbah aku pam minyak gas tu makin lama api tu makin besar dan jadi lampu. Lepas tu mbah aku letakkan penutup dan sangkut kembali ke penyangkut kat alang rumah. Masa tu hati pun girang bila nampak rumah mbah yang kelam kembali bercahaya. Dah macam rumah yang ada lampu elektrik je.

Tapi sekarang payah nak jumpa dah lampu gasoline ni. Lagi-lagi bila semua rumah dah mampu nak ada lampu elektrik. Kalau ada pun lampu gasoline cuma jadi barang perhiasan aje.

Al-Fatihah untuk arwah mbah lanang, Haji Selamat bin Haji Abd. Salam.

Nota_jari: credit picture to uncle Google

Send from my Windows Phone

Sunday, November 18, 2012

Pil Maharani

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:14:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Bila umur dah masuk era 30an ni, kena la lebih concern pasal bab kecantikan. Bukan setakat dengan cara pakai mekap aje tapi juga penjagaan dalaman. Lagi-lagi dengan status yang single ni, so tak nak la muka ni berkedut atau badan tak fit jika dah sampai seru jodoh tu. Ahaks...perasan la pula.

So, atas kesedaran yang boleh dikira lewat la juga, aku pun try la makan Pil Maharani ni. Pil ni dah lama ade kat pasaran dan aku tau dia ujud since tahun 2005. Tapi time tu umur muda remaja lagi, mana fikir bab jamu-jamu ni. Yang tau dalam otak bila dapat gaji nak beli baju, beg, kasut dan alat mekap. Nak beli barang penjagaan kesihatan...jangan harap la.

Menurut keterangan kawan aku yang jual pil ni dan testimoni daripada pengguna yang aku Google dari internet, Pil Maharani ni banyak keistimewaannya. Antaranya;

  1. Menambahkan tenaga dan darah. Menyelaras kitaran haid dan mengawal keputihan.
  2. Melegakan ketidakselesaan kitaran haid dan putus haid (monopous).
  3. Menyelaras rembesan endoktrin dan sistem pembiakan wanita.
  4. Menguatkan tenaga dan stamina.
Walaubagaimanapun, Pil Maharani ni tak sesuai diambil oleh ibu mengandung, tidak sesuai ketika selesema dan jika mengalami haid berlebihan lebih baik merujuk pada doktor yang pakar.

Perlu diingat Pil Maharani ni adalah persediaan herba yang mana bukanlah ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat penyakit. Jadinya lebih baik berjumpa doktor jika berlaku keadaan yang tidak menyenangkan.

Nota_jari: picture credit to Google.

Send from my Windows Phone

Saturday, November 17, 2012

Keriangan Buah Keriang

masa minum teh ~*irjune*~ pada 5:15:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Tuan-tuan dan puan-puan sekelian, tahukah anda apa itu buah keriang? Aku nak cerita details pun tak berapa pasti tapi kalo korang google, memang ramai bloggers yang dah open entry pasal buah ni.

Bila aku google pasal buah ni rupanya nama lain buah ni adalah keriang dot dan saiznya sangat besar. Sedangkan buah keriang yang aku jumpa masa time kecil-kecil dulu saiz dia kecil sangat. Rupa-rupanya buah keriang ni ade dua jenis, dan banyak terdapat di negeri utara tanah air.

Buah keriang ni aku jumpa masa time aku kecil-kecil dulu. Masa tu ade satu pokok keriang besar sepemeluk kat tepi jalan sebelah sawah. Tapi time sawah tu ditambak untuk dibina dewan orang ramai, pokok tu pun secara tiba-tiba lenyap, kena tebang. Sekarang ni pokok keriang ni memang payah nak jumpa. Aku gelarkan spesis pokok yang dah pupus.

Masa kecil-kecil dulu asal petang lepas asar je mesti aku dengan geng sekampung beramai-ramai pergi kat pokok tu, memanjat untuk petik buah keriang. Sebelum tu dah ada yang get ready bawa air utk basuh buah tu dan garam untuk digaul dengan buah tu. Lepas makan, masing-masing menyengih tengok gigi, lidah dengan bibir dah transform jadi kaler ungu gelap.

Hai...bila ingat balik memori daun pisang masa kecil-kecil dulu memang buat aku senyum. Nakal juga aku dulu. Hehehehehe.....

Nota_jari: picture credit to Uncle Google.

Send from my Windows Phone

Business Buah Rambai

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:09:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Kalau nak cerita pasal buah rambai ni, rasanya dah ramai blogger lain yang cerita apa itu buah rambai secara details. Tapi kat sini aku nak cerita kenangan kecil aku dengan buah rambai.

Pokok rambai ni sejenis pokok kayu yang sangat tinggi. Buah rambai pula rasa dia masam manis dan bewarna hijau bila muda dan coklat bila masak. Kadang-kadang ade iras buah langsat juga. Tapi buah langsat manis manakala buah rambai pula masam manis.

Dekat rumah aku ni ade 2 batang pokok rambai. Dua-dua pokok tu tumbuh kat belakang rumah dekat dengan sawah. Aku tak tau la sape yang tanam sebab pokok tu dah wujud sebelum aku.

Dulu masa kecil-kecil aku selalu ikut tok gi sawah. Bila tok aku sibuk menanam padi, kami adik beradik lepak bawah pokok rambai macam berkelah tu. Kadang-kadang bila balik dari bendang tok aku mesti bawa balik secekak buah rambai buat kami.

Masa aku sekolah rendah pula, seingat aku masa darjah tiga, aku start aktiviti berniaga kat sekolah. Kebetulan masa tu sekolah aku sesi petang. Jadi sebelum pergi sekolah tu aku mesti ajak tok atau acu atau mak aku untuk teman aku pergi sawah untuk kait buah rambai.

Buah rambai tu aku paket dalam plastik kecil dan jual sepaket cuma sepuluh sen je. So dalam sehari tu dapatlah aku kumpul dalam 5 atau 6 puluh sen sebagai extra belanja sekolah aku. Tapi perniagaan buah rambai aku ni takde la bertahan lama pun. Sebabnya stok buah rambai aku ni cuma datang dari satu pokok aje. Yang pokok lagi satu tu buah dia tinggi, jenuh nak kait. Jadi bila buah kat pokok tu semakin kurang dan semakin tinggi, jadinya stok buah tu semakin kurang.

Sekarang ni pokok rambai tu dah jarang nak berbuah. Kalau berbuah pun aku dah tak berani nak pergi ke belakang rumah sebab macam scary je. Sawah pun dah bertukar jadi kebun sawit. Terfikir gak aku macam mana la dulu aku berani jalan sampai ke batas sawah sedangkan jalan tu sangatlah menakutkan dan semak. Tapi itulah kita dalam dunia kanak-kanak, mana tau apa erti takut, yang penting seronok aje.

Kenangan tetap kenangan. Pokok rambai masih lagi di situ dan harap akan kekal di situ sampai bila-bila.

Nota_jari: pic to Google

Send from my Windows Phone

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434H

masa minum teh ~*irjune*~ pada 10:37:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.


Azan Maghrib berkumandang, Alhamdulillah tahun baru menjelma lagi. Terasa sekejap benar masa berlalu. Tapi itulah realiti kehidupan kini. Masa berlalu begitu pantas, antara tanda-tanda kehidupan semakin hampir kepada penghujungnya.

1433H kita tinggalkan dengan penuh kenangan, dan 1434H kita akan sambut untuk terus mencipta kenangan-kenangan baru.

Nota_jari: Picture credit to Google

Send from my Windows Phone

Sunday, November 11, 2012

Starbucks Time

masa minum teh ~*irjune*~ pada 2:03:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt


Orang lain umur 15 tahun dah kenal rasa Starbucks. Aku ni umur 32 tahun baru berani nak jejak kaki masuk Starbucks untuk mengadap cashier dia. Ortodok gila pula aku. Maklumlah kat Perlis mana ade Starbucks. Kedai kopi Pak Man ade la depan taman perumahan aku. Hahahaha...

Time nak order tu rasa macam blank sikit...nak minum apa ye. Tapi amik yang senang je...hot chocolate je sudah.

Bila cashier bagi baki duit disertakan sekali dengan satu kad ade gambar snowman. Aku pelik gak kad ape...tapi cashier cakap ini macam kad prepaid, so guna bila nak berbelanja kat Starbucks aje. Blank and blurr.

Ada sesape yang tau pasal kad Starbucks ni, datanglah story kat aku. Biar terang sikit pemahaman aku ni.

Send from my Windows Phone

Saturday, November 10, 2012

Kenangan Dahulu

masa minum teh ~*irjune*~ pada 8:01:00 AM 2 uncang teh

Assalamualaikum wbt


Dahulu, inilah keadaannya bila time makan. Berebut dan penuh serumah. Sekarang ni cuma tinggal separuh je kucing-kucing tu sebab half of the cats dah mati before and after raya. Tragis betul kematian mereka.

Rindu betul dengan suasana ketika kucing banyak. Sekarang cuma tggal kucing-kucing tua je.

Send from my Windows Phone

Wednesday, October 31, 2012

Comelnya Lisa Surihani

masa minum teh ~*irjune*~ pada 9:50:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Aku bukanlah peminat tegar Lisa Surihani, tapi aku suka tengok muka dia, cara dia bercakap dan juga pembawaan diri dia. Kalau bab lakonan, aku no komen sbb takde la semua cerita lakonan dia aku pi tengok pun. 

Bila aku gi ngendap blog Beautifulnara, ternampaklah gambar terkini Lisa Surihani ni yang berambut pendek. Nampak comey, cute n sangat fresh. Aku suka...n aku nak tepek kat sini. Harap Abg Beautifulnara tak marah sbb aku ciluk gambar Lisa daripada blog dia. Heheheh....


Nota_jari: Credit picture to beautifulnara.com

Tuesday, October 30, 2012

Congratulation Jimah

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:39:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Entry ni aku buat spesial utk adik aku si Jimjim. Sebab aku nak ucap congratulation kat dia and husband dia (adik ipar aku la) sebab bakal menimang 1st baby dalam tempoh 6 bulan lagi. Dan dalam tempoh 6 bulan lagi aku akan dapat anak buah baru. Anak sedara lelaki ke atau perempuan ke aku tak kisah janji sihat walafiat. Dalam otak ni dah plan macam2 modul ajaran utk bakal anak buah aku tu. Hahaha....


Nota_jari: Mana yang ok...Ummi Jun atau Mak Ijun. Hahaha

Ketam Lembut Kuala Gula

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:27:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Dah lama tak sembang pasal bab jalan-jalan dan makan-makan. Asyik sembang pasal ALSD2 aje kan. Almaklum la bila dah involved dengan bisnes ni, sekali sekala kena la juga masuk entri pasal susu untuk promosi.

Weekend lepas iaitu pada hari Sabtu iaitu sehari selepas Raya Haji, ape mimpi ntah adik aku si Semail tu nak open table belanja makan seafood untuk kami sekeluarga. Kebetulan raya kali ni adik aku si Jimjim suami isteri pun balik beraya di Perak (famili abang aku je tak balik, gigih cuti 3 hari nak balik Pahang), so ape lagi si Jimjim ni pun request la nak makan ketam lembut Kuala Gula (penangan lepas dia tengok rancangan Jom Terokai Perak yang ade Maria Tunku Sabri tu). 

Perjalanan dr kg aku ke Kuala Gula tu takde la jauh mana pun. Cuma lebih kurang 30 minit je melalui Kuala Kurau. Tapi kalau gerak ikut Semanggol, mau hampir satu jam perjalanan (dah macam nak gi Penang jauhnye). Jadi kenapa perlu ikut jalan jauh kalau boleh lalu short cut nak naik jambatan Kuala Kurau-Kuala Gula kan.

Kuala Gula ni sebenarnya kampung nelayan aje. Keistimewaan tempat ni adalah hutan paya bakaunya masih lagi terpelihara dan menjadi transit persinggahan burung-burung dari Benua Utara yang berpindah ke Benua Selatan.

Kat Kuala Gula ni kami singgah makan kat Kuala Gula Sanctuary Resort. Ini kes tersilap tempat la ni, rancang nak makan kat restoran terapung tapi ter"corner" kat tempat ni la pula. Tapi nasib baik la ade ketam lembut dan makanan dia pun not bad la juga. Sedap. Si Jimjim yang cerewet tu pun habis dia hirup sup sayur dia. Sedap katanya. Nyum nyum.

Nak cerita pun dah takde idea nak susun ayat sebab best sangat, so layan aje la gambar-gambar di bawah.

Aku haruslah ade untuk jadi penyeri papan tanda resort ni.

Nak bercuti pun boleh sbb ade resort kan

Mai la datang melawat Perak

Restoran ni nama dia Restoran Cenderawasih

A part of makanan. Cer cari mana satu ketam lembut

Semangkuk sayur kangkung goreng belacan

Itu la person in charge, Semail yang sudi nak buat open table

Ini pula gambar-gambar pemandangan Kuala Gula

Pemandangan dari Restoran Cenderawasih

Suasana senja di Kuala Gula...ni aku capture guna mode lomo kat hp lumia aje

What You Can Eat During Your Diet With ALSD2

masa minum teh ~*irjune*~ pada 11:29:00 AM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt

ALSD2 is a diet program based on ketosis which is a natural process of burning fat to energy. Hence, it is important to you to reduce carbohydrate intake such as sugar and starches and eat more protein and vegetables during your diet program. When you reduce carbohydrate intake, your body will naturally break down fat to energy. When the fat breaks down, Ketones are produced through a process called Ketosis. This chemical condition helps burn fat and prevents you from hunger.


What you can eat:

  1. All kinds of vegetables : french beans, water spinach, bitter gourd, long beans, lettuce, asparagus, carrots, spinach, broccoli, cucumber, bean sprouts, kailan, cabbage and others.
  2. Protein based foods: chicken, beef meat, mutton, fish, eggs, seafood, soy, tempe and cheese (2 slices a day)
  3. 8 glasses / 2 litres mineral water or more.

What you should avoid:
  1. All carbohydrates and sugary foods: rice, flour based foods (cakes, biscuits, pastries), spaghetti, bread, cereals, kuey tiaw, fried potatoes, instant food, fruits, laksa, noodles, fish ball, squid ball.
  2. All sugary, carbonated and caffeinated drinks.

Notes!
The maximum carbohydrate you can take is only 35gm per day and it contained most in your protein based meals.

Interested to try ALSD2, pls pm me a.s.a.p:
 irjune298@yahoo.com

Nota_jari: Picture credit to Google and info credit to ALSD2 booklet.

Wednesday, October 24, 2012

Anda Sakit Mental?

masa minum teh ~*irjune*~ pada 2:50:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Anda rasa anda ada sindrom seperti dibawah?
  1. mudah marah/mudah meradang
  2. keresahan yang teruk
  3. kerisauan yang berlebihan
  4. perubahan selera makan
  5. masalah tidur (susah untuk tidur atau mudah tertidur)
  6. letih lesu
  7. kurang tumpuan terhadap aktiviti harian
  8. memikir atau bercakap tentang bunih diri
  9. penyalahgunaan dadah dan alkohol
  10. tingkahlaku agresif
  11. perubahan personaliti yang ketara
Kalau anda rasa anda ada tanda2 seperti diatas....sah sah sah...anda sebenarnya ada masalah kesihatan mental. Bukan gila tapi cuma mental anda sahaja yang terganggu. So better gi check kat doktor atau pakar mental ok.

Ini bukan aku yang tulis...tapi poster kat bawah ni yang cakap. Poster ni aku snap kat dinding Hospital Taiping. So approved by KKM ok.


Tuesday, October 23, 2012

Babi Mild?

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:16:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Babi Mild? Hahahaha.........
Sanggupkah anda untuk membeli? Hahaha.....

Picture lama ni. Snap kat Padang Besar masa pergi time bulan puasa dulu. Ini bukan produk Malaysia tau. Ini produk Thai tau.


Wednesday, October 17, 2012

Jom Masak 2

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:29:00 PM 0 uncang teh
Assalmualaikum wbt

Dulu masa muda remaja aku gila beli buku novel cinta. Tapi bila dah masuk usia muda belia ni aku gila beli buku masakan la pula. Tapi ironinya, aku ni malas masak melainkan masak merapu. Nasib baiklah bujang lagi so kalau masak merapu  and then ade side effect mcm sakit perut tu so sendiri tanggung la. Kalau dah kawin ada suami and ada anak, tiba2 sbb suka sangat buat experiment masakan ni and ade side effect mesti kuar kat paper Sinar dengan tajuk, " Sekeluarga Cirit Birit Sebab Makan Masakan Eksperimen Ibu". Hahahha...akhbar tabloid kan suka buat tajuk gempak.


Buku "Bukan Sekadar Resepi" tu adalah travelog masakan penulis tersebut. Aku dah try satu resepi beliau iaitu Baklava tapi kurang sedap sbb tak cukup ramuan. Resepi dalam buku "Menu Lengkap 100 Resepi" tu aku tak try lagi. Tengah study mcm mana nak masak resepi2 beliau. OOOO.....nak masak pun kene study gak bukan main hentam keromo aje.

Bersyukur Saat Diuji

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:16:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Membaca tu merupakan salah satu hobi aku malah boleh dikatakan tabiat aku juga la. Berilah ape bahan sekalipun hatta secebis kertas surat khabar atau iklan flyers tu konpem aku akan baca especially time makan. Tabiatkan. Sekarang ni kalau nak membaca dah tak perlu nak gi beli buku kat kedai dah, online je internet, maka beribu-ribu bahan bacaan terpampang di hadapan mata anda. Malahan nak baca paper pun boleh baca secara online. Hebatkan teknologi.

Tapi membaca secara online takde feel mcm kita baca bahan bacaan sebenar. Nak tak nak kita kena gak gi beli bahan bacaan bercetak; surat khabar, novel, buku motivasi dan sebagainya.

Dulu sewaktu muda remaja aku sangat suka membeli novel remaja dan novel-novel cinta. Masa study kat USM dulu, walaupun hidup "berpekin", belanja yang dah tahap ikat perut tapi sempat lagi gi beli novel-novel cinta especially buku terbitan Alaf 21. Masa keje part time pun setiap kali dapat gaji benda pertama yang aku beli adalah novel-novel cinta. Majalah tak payah cakap la kan, kalau dulu dengan majalah Remaja nya, upgrade gi majalah Wanita dan Nona, upgrade gi majalah Cosmo dan Intrend...tapi sekarang aku upgrade lagi dengan majalah Impiana dan Anjung Seri. 

Tapi seiring dengan peningkatan usia, kematangan dan pengalaman, sekarang ni aku cuba beli buku berbentuk motivasi diri. Kiranya buku ilmiah la. Buku terbaru yang aku beli adalah bertajuk "Bersyukur Saat Diuji", hasil karya Prof. Dr. Muhd Kamil Ibrahim. Prof ni dulu merupakan mantan pensyarah dan Pengarah Kampus UiTM Segamat. Sekarang ni beliau dah berhijrah ke Madinah, mengajar di Universiti Madinah.


Buku ni berkisar mengenai pengalaman beliau dalam menghadapi keadaan ketika diberi ujian oleh Allah. Masya Allah, Subhanallah, Allahuakbar. Banyak betul pengajaran yang aku dapat lepas baca buku ni. Sambil baca buku ni sambil air mata aku megalir mengenangkan kejahilan diri sendiri. Setiap ujian Allah tu bukan sekadar semasa kita susah sahaja tetapi ketika mendapat kesenangan pun adalah satu ujian juga. Allah beri kita ujian adalah untuk menguji keimanan kita, menarik kita kembali ke jalan yang benar dan menyelamatkan kita daripada terus melakukan kesilapan.

Selepas baca buku ni, aku harap ada kawan-kawan kat luar sana tu yang sudi juga baca buku ni. Daripada korang gi baca buku novel cinta yang tangkap leleh tu, baik baca buku travelog ni. Selain dapat pengajaran kita juga mendapat satu pengalaman baru seolah-olah kita turut merasai keadaan seperti penulis rasa.

Akhir kata (dah macam tulis surat la pula), jangan menyesal dan mengeluh ketika diberi ujian daripada Allah. Terima dengan hati yang ikhlas dan berlapang dada. Kita adalah istimewa kerana mendapat ujian daripada Allah SWT. 

Wallahualam

Kelebihan Alpha Lipid Lifeline

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:48:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Tak payah nak terang panjang-panjang. Tengok gambar pun dah tau kelebihan Alpha Lipid Lifeline ni. Jadi jangan la sengkek sangat nak beli dan hadiahkan kepada yang tersayang terutamanya untuk kedua ibu bapa kita. Sekurang-kurangnya dapatlah diorang tu melakukan amal ibadat dengan selesa.


Jangan lupa PM aku ok untuk urusan pembelian dan penghantaran.

JUNAIDAH ALI MOHD JOBRAN
irjune298@yahoo.com / 012 560 6046

Monday, October 15, 2012

How to Prepare ALSD2

masa minum teh ~*irjune*~ pada 2:30:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum

Plan to reduce your body weight and get the right shape for your body? This is the right time for you to try ALPHA LIPID SLIM DIET 2. A product with high soy protein to help you burn your fat. 

There are 4 simple ways to prepare your ALSD2 drink:



Mix 2 scoops ALSD2 in 250ml cool water. 
WARNING:  Do not mix your ALSD2 with warm or hot water.

Close the cover tightly and start to shake slowly.


Shake well until the ALSD2

Your ALSD2 is ready to drink



Interested to try ALSD2? Feel free to contact me:

Junaidah binti Ali Mohd Jobran
irjune298@yahoo.com / 012 5606046


Nota_jari: picture kredit to Google and Kak Hazura
 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea