Thursday, September 22, 2011

Gibbs's Rules

masa minum teh ~*irjune*~ pada 5:08:00 PM
Kalau korang tengok citer NCIS korang mesti perasankan Gibbs selalu mentionkan peraturan2 yang dia sebutkan sebagai peringantan kepada orang bawahan dia. Dalam musim ke 3 episod ke 5, Gibbs ada memberitahu Ziva yang dia ada 50 peraturan yang diciptanya sendiri, tetapi sepanjang musim sehingga musim ke 8 ni hanya beberapa peraturan je yang telah didedahkan.

Special Agent Leroy Jethro Gibbs

Ok jom tengok peraturan Gibbs tu yang ada satu dua peraturan tu bagus gak utk aku gunakan dalam hidup aku sebagai panduan. Mana yang tak sesuai tu kita tak payah la ikutkan....betul tak? Tapi ada peraturan tu yang Gibbs amik dari mentor dia Mike Franks, sebab tu Rule #1 dan Rule #3 ade 2 versi iaitu satu versi Gibbs dan satu lagi versi Mike Franks.

Antara peraturan- peraturan yang telah didedahkan ialah:

Rule #1: Never let suspects stay together.
Rule #1: Never screw over your partner.
Rule #2: Always wear gloves at a crime scene.
Rule #3: Don't believe what you're told. Double check.
Rule #3: Never be unreachable.
Rule #4: The best way to keep a secret? Keep it to yourself. Second best? Tell one other person - if you must. There is no third best.
Rule #5: You don't waste good.
Rule #6: Never apologize. It's a sign of weakness.
Rule #7: Always be specific when you lie.
Rule #8: Never take anything for granted.
Rule #9: Never go anywhere without a knife.
 Sometimes listed as "Never leave home without a knife."
Rule #10: Never get personally involved in a case.
Rule #11: When the job is done, walk away.
Rule #12: Never date a co-worker.
Rule #13: Never, ever involve a lawyer.
Rule #15: Always work as a team.
Rule #16: If someone thinks they have the upper hand, break it. 
Rule #18: It's better to seek forgiveness than ask permission.
Rule #22: Never, ever bother Gibbs in interrogation.
Rule #23: Never mess with a Marine's coffee... if you want to live.
Rule #27: There are two ways to follow someone. (1) First way, they never notice you. (2) Second way, they onlynotice you.
Rule #35: Always watch the watchers. 
Rule #36: If you feel like you are being played, you are.
Rule #38: Your case, your lead.
Rule #39: There is no such thing as coincidence.
Rule #40: If it seems someone is out to get you, they are.
Rule #44: First things first, hide the women and children.
Rule #45: Clean up the mess that you make.
 Also stated as, "Never leave behind loose ends."
Rule #51: Sometimes - you're wrong.

Tapi dalam banyak2 peraturan Gibbs ni, Rule #6 yang selalu Gibbs skip. Dalam citer NCIS ni ada beberapa perkara yang Gibbs terpaksa meminta maaf iaitu:
  1. Gibbs minta maaf kat Kate sebab lambat ke majlis pengebumian dia.
  2. Gibbs minta maaf kat McGee sbb tak back up dia masa dia kena tangkap dengan DC Metro Police
  3. Gibbs minta maaf kepada Mike Franks sbb dia amnesia.
  4. Gibbs minta maaf kepada Ducky selepas pulang dari Mexico.
  5. Gibbs minta maad pada Joann sbb tak mampu nak protect Shannon dan Kelly (wife dan anak dia).
  6. Ada sekali dia minta maaf kat Abby masa Season 7 finale dalam tajuk citer "Rule Fifty-One"
Untuk tahu lagi pasal Gibbs dan perturan-peraturannya, sila klik disini

Nota_jari: Sumber dari atok Google

0 uncang teh :

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea