Monday, June 29, 2015

Ramadhan Ini

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:14:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Ya Allah...lama betul aku tak update blog. Sampai penuh sawang-sawang yang tak diundang ni. Diam tak diam dah bulan puasa. Kalau sebelum-sebelum ni sempat juga aku nak up entry pasal kedatangan bulan ramadhan ni, tapi kali ni memang tak sempat.

Ehsan Pakcik Google.com

Insya Allah lepas ni aku akan cuba merajin-rajinkan diri untuk up entry baru. Ini pun baru boleh bernafas ni. Keje exam dah habis. Tinggal nak present markah student je esok. Lepas tu boleh la enjoy katak sekejap sampai hujung bulan 8. Student cuti.

Pasal bulan puasa tahun ni, Alhamdulillah, masih lagi ada kesempatan untuk aku berjumpa Ramadhan. Kalau sebelum-sebelum ni masa aku bujang aku berbuka sendirian sambil ditemani rancangan tv yang ntah ape-ape ntah, tapi tahun lepas Allah temukan jodoh aku ngan suami, so dapatlah aku merasa berpuasa buat pertama kali dengan title isteri org. Bangun pagi sediakan makanan untuk sahur, dan kelam kabut balik kerja untuk sediakan juadah berbuka. 

Tahun lepas juga sebenarnya aku berpuasa dalam keadaan berbadan dua. Masa tu Alhamdulillah kandungan aku baru je masuk 4 bulan. Dan itulah kali pertama selepas aku datang peot puasa aku penuh sebulan. So tahun ni aku enjoy la sebab tak kelam kabut nak bayar puasa.

Kalau tahun lepas aku mengandung, maka tahun ni aku sambut puasa bertiga ler; aku, En.Syg dan baby Umar. Alhamdulillah...Alhamdulillah...syukur sangat sebab diizinkan Allah untuk aku menyambut puasa bertiga. Memang meriah la. Kalau tahun lepas kelam kabut nak layan suami je, tahun ni nak kene layan si kecil pula. Memang riuh la time berbuka tu. Mana kita nak makan untuk berbuka, mana si kecil bising nak susu. Lagi-lagi si kecil dah start makan solid food, nampak kita makan, dia pun teringin nak makan. So sebelum berbuka aku akan pastikan dia puas menyusu, dan lepas kami siap-siap makan terus suapkan makanan kat dia pula.

Time sahur pula, masa awal puasa dulu kalau kita bangun dia pun bangun sahur gak. Tapi sekarang ni dah 2 3 hari dia tak bangun sahur. Nyenyak tidur. Alhamdulillah. Dapatlah ummi dan abi dia bersahur dengan tenang.

Oklah, itulah serba sedikit cerita sambutan Ramadhan aku tahun ni. Akhir kalam aku ucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada semua kawan-kawan yang sudi membaca blog aku ni.

Sehingga kita berjumpa lagi...

4 uncang teh :

Azi said...

Welcome back, kipidap!

cik hani said...

lama betul irjune tak masuk blog.
baby umar pun dah besar dh.dah boleh makan solid food dah.
selamat berpuasa..

~*irjune*~ said...

Selamat berpuasa semua..

Itulah Cik Hani...sampai bersawang dah blog ni

ok Jimah..kipidap

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ijun,
he3
umar sama sahur & bukak posa yer
:)

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea