Wednesday, July 1, 2015

Berpantang, Menyusu dan Turun Berat Badan

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:38:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Masih ingat ke korang dengan rupa paras aku sebelum ni? Ye..dulu aku pernah bising kata berat aku dah naik. Muka makin tembam...bontot makin bulat. Hahahah....Itu keadaan aku masa anak dara...lepas kahwin lagi la mendadak naik berat badan aku...membooooolllllaaaaaattttttt terus. Habis baju-baju kurung yang sedia ada untuk aku pakai kerja dah tak muat. Kalau muat pun ketat kat punggung. Kalau berjalan pun nampak menonggek je bontot aku. Auuuwww...malu aku....

Lepas tu aku peknen...Time buka buku merah tu berat aku cecah 76 kg kot. BMI aku terus overweight. Dalam tempoh 2 bulan kawin aku naik melepasi 70 kg. Dah mengandung lagi la naik berat aku....sebulan naik sekilo dua...Parah betul. Aku dah risau kalau2 berat aku naik sampai 90 kg...Tapi nasib baik bila time nak bersalin je berat aku cuma 88 kg...lebih kurang 12 kg je naik. Lagi 2 kg nak cecah 90 kg...

Ni rupe masa awal-awal berpantang tu...nampak tembam kan. Tu tudung fesyen baru tu...kalah tudung instant yg ada kat pasaran.

Teringat masa aku mengandung dulu, ada je mulut-mulut yang komen pasal berat aku. Mula-mula tu opismate aku yang sedang bercuti sambung belajar yang ucap tahniah sbb aku peknen (ok good) tapi siap tanya aku gemuk tak. Siap tanya adakah kegemukkan aku tu seperti beberapa staf perempuan yang lain. Tapi aku cakap tak adelah sebesar itu (maklumlah sembang dalam fb je). Dalam hati aku dok menyumpah, "macamlah dia tu kurus sangat". Hahahahah....

Itu takpe lagi, orang luar yang tanya. Ini orang dekat pula yang mengomen. Satu hari tu wife sepupu En.Syg dtg umah MIL. Wife sepupu dia ni jenis orang yang bersize comel gitu. Pada aku takde la besar pun...comel. Lepas sepupu tu balik terus MIL cuit aku and cakap, "Jun...cam tu ke besar". Ya Allah hati mana tak sentap. Aku tengah mengandung kot...memang la besar...gemuk. Kalau ngan mak aku memang dah lama aku balas, ini MIL so kene la cover ayat...aku just cakap, "ish..mana ada pun". Tapi dalam hati dah meraung sentap...masuk bilik terus nangis.

Nak ngadu...hanya pada kawan-kawan rapat je aku mengadu. Diorang pujuk aku kata nanti masa pantang...pantang betul-betul. Lepas tu breast feed baby.....Insya Allah berat mudah turun.

So, masa pantang ritu aku memang pantang betul-betul (tapi takde la strict sangat pun). Kalau orang lain pantang 44 hari...aku pantang 100 hari. Haaa...amik kau. Tapi bukanlah sampai 100 hari tu aku amalkan semua bertungku berpilis bagai. Cuma yang 100 hari tu aku masih amalkan lauk berpantang aje...nasi putih, ikan rebus, ikan goreng, ikan kukus dan sayur sawi rebus. Bengkung pula aku pakai sampai 60 hari. Tapi bukanlah tiap2 hari dan tiap-tiap masa aku pakai pun. Ade juga la skip. Tapi memang nampak la perut aku masa 3 bulan lepas bersalin tu flat aje. Mak aku kata...kalau aku betul-betul pakai bengkung mesti lagi flat. Hahahaha...

aku pakai bengkung ni 60 hari

Alhamdulillah...air susu aku banyak...so baby Umar memang fully bf je. Masa awal-awal keluar hospital tu je bagi minum susu formula sebab susu aku tak keluar langsung. Lepas tu kenyang je dia ngan susu aku. Susu banyak ni sampai aku demam la 5 kali dalam tempoh 3 bulan. Ok bab ni nanti aku cerita.
Ni rupa aku yang sekarang...

Eh! kalau dalam pantang kan jangan kerap minum air untuk elak urat kembang? Takde takde...aku memang kuat minum air masa dalam pantang. Menyusukan...mestilah kene kerap minum. Tapi aku amalkan minum air masak suam. Fuhhh...lega. Lagipun air suam ni memang milkbooster masa dalam pantang.

Dan dengan happynye aku nak bagitau dalam tempoh berpantang tu berat aku turun lebih kurang 20 kg. Nampak tak..nampak tak. Nurse yang check aku pun terkejut berat aku turun banyak tu. Memang nampak susut badan aku, muka pun dari bulat tembam penuh terus jadi panjang cengkung. Dan sehingga kini, inilah berat aku sekarang lebih kurang 68-69 kg. Maintain.

Sekarang ni Alhamdulillah...mana-mana baju yang dulu ketat kat punggung tu semua dah longgar. Jeans yang beli masa beberapa hari sebelum kahwin pun dah longgar. Dari saiz L/XL aku dah dapat semula saiz asal M/L. Tapi part dada tu tak boleh elak la...tetap ketat sebab breast penuhkan sebab ada susu. So, mana-mana baju yang ketat part dada tu aku dah tak leh pakai la macam baju kurung moden ke. Tapi baju kurung biasa tu ok je aku pakai.

Hmmm...bila dah kurus kecik ni takde pula yang nak menegur aku kata aku dah kurus...kata aku dah susut...kata aku dah kecil. Yang ada pun kawan-kawan rapat je (thanks). Tapi tetap juga dengar suara-suara sumbang kata kalau aku dah stop menyusu tu nanti berat lagi akan naik kaw-kaw. Ok...bab tu aku tak nak fikir sebab memang dah tahu pun. Cuma sekarang aku nak enjoy dan menikmati kembali walau hanya untuk seketika keadaan hidup aku bila badan dah kurus ni. 
si kecil ni ler yang dah banyak sedut lemak aku melalui susu badan

Nasihat aku kepada wanita mengandung yang rasa diri tu hodoh sebab badan besar, jangan la risau sebab kita tengah mengandung memang la badan tu naik. Tapi kalau kita pantang betul-betul...jaga pemakanan bagi anak menyusu...Insya Allah kita akan dapat berat ideal kita juga. Yang penting usaha...usaha...usaha....kipidap hokey..

4 uncang teh :

Cik Puan Tqah said...

mulut org mana leh tutup..xyah layan..enjoy je dgn diri sndr.. mana nk dpt puaskan ht sume org..huhu

~*irjune*~ said...

btul tu Cik Puan Tqah

Mia said...

kalau menyusu badan memang boleh cepat kurus kan. tak perlu dengar cakap orang, Mia pun dah lali dah apa orang nak kata. hehe
Salam ziarah dan salam lebaran.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ijun,
nak kena tekad masa dalam pantang
iols jugak yang tak kuruih2 sob3

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea