Wednesday, October 30, 2013

Bekas Rempah Ratus

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:56:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Ada baki lebih kurang 15 minit lagi nak habis waktu kerja. Hati dah meronta-ronta nak balik. Sebelum tu sempat kot nak update blog.

Nak cerita pasal bekas rempah ratus pula. Aku simpan segala jenis rempah ni dalam bekas rempah beli kat Ikea. Aku beli bekas ni lama dah dari tahun 2009, masa tu harga dia memang mahal, tak silap aku sampai cecah RM8. Tapi sekarang ni harga dia dah jadi RM4.90 je untuk 4 biji. Lagi best bila sekarang ni bekas ni pun ada orang guna untuk dijadikan doorgift untuk majlis kenduri, so mean boleh dapat free. Huh...rugi rugi rugi.
RAJTAN Spice jar   The transparent jar makes it easy to find what you are looking for, regardless of where it is placed.
Source: Ikea Malaysia

Aku letak semua bekas rempah ratus ni dalam tray botol yang kat kabinet dapur. Ngam-ngam pula letak 7 botol dalam ni. Kiranya rempah yang aku simpan ni adalah rempah ratus yang memang selalu digunakan seperti rempah biji, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, jintan manis dan jintan putih. Aku pun takde la lagi nak label botol rempah ni sebab aku dok sorang-sorang aje kan, so boleh la tau jenis-jenis rempah tu nama apa. Tapi kalau bertambah lagi koleksi rempah tu yang aku tak cam, konpem kot aku kena label semua botol tu. 

8 uncang teh :

Lilynn Wifey Sham said...

nampak kemas irjune :)

~*irjune*~ said...

Tq Lilynn. Nampak kemas sbb ruang botol tu dah tersedia. Kalau tak...sepah juga tu.

Fizah said...

homeyyyyyyy...:)

cik hani said...

irjuneeee.. kemas dan comel sangat..suka tengok..

paling comel tgk botol sos tersusun comel berdiri dalam tray ni..

roznifa83 said...

salam sis, kt mna ek bli bekas cm lh letak sos tu

~*irjune*~ said...

roznifa83,
rak/tray yg letak sos tu ke?
rak tu beli kat kedai yang buat kitchen cabinet itu hari. So bila dia buang kc tu terus la dia pasang siap.

faizul badri said...

Ada bekas rempah ratus yang comel lagi cute, satu set ada
6 semuanya. Bekas tu tersusun macam pokok. Cantik bewarna hijau muda dan kedap udara. Tengok gambar dia kat:
http://muslimchoices.com/?p=pop_up_spice_rack&s

Hajjar Hassan said...

Kemas je. Nak cr rak untuk rempah ratus ni.

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea