Friday, August 12, 2011

Sengal Betul

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:22:00 PM
Dari malam tadi aku memang plan nak buat entri ni tapi memang takde idea nak start macam mana. Apa yang aku nak cerita ni bukan mewakili pendapat semua org tapi hanya pendapat aku je. Mungkin akan ada yang tak setuju dengan idea ekstreme aku ni tapi kena luahkan juga la. Karang nanti bengkak pula hati aku terus berlaku kerosakan hati yang maha dasyat.

Bulan Ramadhan, sape yang tak tau bulan Ramadhan ni bulan yang penuh kemuliaan dan keberkataan memang org tu jenis yg tak lulus ujian KAFA la tu. Jadinya dalam bulan yg penuh keberkatan ni memang dituntut sangat2 la kepada semua umat Islam seantero dunia untuk memperbanyakkan amal ibadah sebab pahala yang diberi pada bulan ni berlipat kali ganda daripada bulan2 yang lain. Sebab tu hanya dalam bulan Ramadhan aje ada solat terawih....tanda istimewanya bulan ini kan.

Ok....kita stop pasal tazkirah bulan puasa ni. Nak cakap lebih2 aku ni sekolah dari aliran sekular, setakat lulusan SPM je bukan lulusan 5 thanawi. Karang kalau silap cakap bahaya...kalau bahaya aje takpe...kalau dah jatuh hukum berdosa sapa yang nak tanggung? Aku gak kan.........

Balik kepada cerita asal....

Sejak dari awal minggu kedua puasa ni, aku dah start pasang lagu raya kat laptop aku. Tapi aku rasa kat luar sana ade dah yang pasang lagu raya dari first day puasa kan. Pasang lagu raya ni bukan sbb aku semangat nak raya tapi sebagai hiburan aje. Sebenarnya, dalam bulan2 lain pun ade juga aku pasang lagu raya masa tgh buat keje....tengok mood la kan. Masa first day pasang lagu raya ni aku ade la post kat facebook cakap aku pasang lagu raya feeling2 anak perantau. Masa post kat FB tu ada la kawan aku ni tegur cakap, bulan puasa ni kena menghayati bulan Ramadhan bukan untuk sambut raya. Serius aku sentap gak tapi aku tak layan sangat sbb apa yg kawan aku cakap tu memang betul tapi dia tak tau duduk sebenar kenapa aku pasang lagu raya. Dalam hati kata, "takpe nnt aku nak buat entri kat blog nak citer aku punya pendapat pula pasal pasang lagu raya ni". Tapi takde kesempatan nak update sampai la apa yang berlaku sebentar tadi antara aku dan seorang staf baru yang baru 2 minggu mendaftar kat opis aku ni.

Ceritanya aku since awal puasa ni memang suka lepak kat main opis aku ni dari lepak sorang2 dalam opis aku. Opis aku tu dah la jauh dari main opis, pastu sunyi pula jadi aku lepak aje kat main opis ni. Ada gak kawan2 nak sembang so takde la sangap sangat aku ni. Ye la....dah la dok kat Perlis ni sorang2, jauh dari famili, buka puasa ngan sahur sorang2 so takkan time keje pun nak lepak sorang2 gak. Mau sangap aku kalau jadi macam tu. Nangis sorang2 aku kat sini. Jadi bila aku lepak ngan akak2 kerani kat opis aku ni aku kata la aku nak buka lagu raya, diorang ok je...takde la pasang kuat sangat pun just dengar2 boleh sampai sepelaung je. Baru 10 hari puasa pasang lagu raya, ade gak la staf2 lain yg gurau2 sambil perli2 aku tapi aku tak kisah pun ngan gurauan diorang ni sbb aku dah tepu dengan apa yg diorang nak gurau, usik atau perli aku. Dah sememangnya most of the staf kat jabatan (opis) aku ni jenis suka gurau dan suka mengusik yg tahap hardcore gitu. Tapi aku tau diorang pun sebenarnya suka dengar lagu raya ni.

Tapi ade la sorang staf ni yang baru lapor diri utk bertugas nak bertegur sapa dengan aku. Aku tak kisah pun nak bertegur sapa dengan sape2 pun, lagi pun satu opis kan...lambat laun aku kena mengadap dia gak utk buat keje. Tapi yang aku tak suka tu adalah cara dia menegur.......sebagai seorang yang ekstreme, aku suka kalau org yg nak tegur aku tu cara baik atau secara bergurau bukan cara datang kat meja aku, tengok aku tengah buat ape (nasib baik aku tengah baca Metro) and then cakap, "kita tak sampai 15 hari puasa kan?". Time ni aku cuma mengiakan aje tapi dalam hati aku dah tau dah ape yg dia nak cakap. " Selalunya org pasang lagu raya bila 15 hari kan"....Aku balas itu yang selalu org buat, jadi aku buat yang tak selalu org buat, pasang lagu raya awal2. "Bulan puasa ni untuk menghayati bulan Ramadhan bukan untuk sambut raya"....time ni aku dah semakin panas dah.....tapi aku jawab, "analoginya adakah kalau mak ayah tampar atau cubit anak tu sikit (cubit manja atau tampar manja utk mengajar) tanda mak ayah tu tak sayang anak?"...Haaa...asik dia yang bagi soalan ni aku pula bg soalan dan jawapan dia..."eh! saya tak tampar anak...saya belai anak"....dan spontan aku balas....kalau asik belai anak tu la anak tu jadi setan bila besar. Haaa....puas hati aku....

Betul aku tak nafikan bulan puasa ni kita kena menghayati Ramadhan. Aku pegang fakta tu. Dalam bulan ni kita kena banyakkan amal ibadat. Ganjaran pahala pun besar....Aku tak kata aku ni bagus sangat tapi Alhamdulillah seboleh mungkin aku pun nak memperbanyakkan amal ibadat aku. Terawih, mengaji sedekah.......aku buat mengikut kemampuan aku....Berbuka dan bersahur pun aku ala kadar aje, sebab aku tau kalau aku membazir pun bukan ade faedah pun. Habis duit ade la....

Tapi....adekah dengan mendengar lagu raya awal2 akan mengurangkan penghayatan kita pada bulan Ramadhan???? Terpulang kan.....pada aku pacal yang hina ni...dengar lagu raya takde langsung mengurangkan penghayatan aku pada amal ibadat dibulan Ramadhan. Aku dengar lagu raya sebagai hiburan diri. Dah 6 tahun aku dok kat Perlis...dok sorang2...takde famili....dan ini tahun ni sekali lagi aku berpuasa sorang kat sini...bukan setakat puasa sorang2...tapi aku berbuka dan bersahur sorang2. So dari mana aku dapat kekuatan nak menghadapi semua ni.....aku dapat kekuatan dari kegembiraan hati bila dengar lagu raya. Inilah kekuatan aku sepanjang 12 hari aku berpuasa. Kekuatan aku untuk bersolat terawih. Kekuatan aku untuk mengaji dan kegembiraan aku ketika bersedekah. Betul staf yang baru tu adalah lelaki tapi harus diingat emosi lelaki berbeza dari emosi seorang wanita...lagi2 wanita yang single macam aku (staf baru lelaki tu dah kawin ok).

Korang igt aku layan lagu raya ni sbb aku hadap sangat nak beraya ke? Kalau ikutkan hati tu aku nak bulan Ramadhan ni tak perlu habis...biar sepanjang tahun Ramadhan pun tak apa...jangan ada hari raya sbb suasana berpuasa di bulan Ramadhan ni sangat sangat sangatlah mengembirakan. Kalau boleh aku tak nak kehilangan Ramadhan...sbb barakah dia berbeza dengan bulan2 yang lain. Tapi nak buat macam mana sbb pengakhiran Ramadhan adalan bila anak bulan Syawal kelihatan. Jadi kena la terima semua tu sbb itu dah termaktub dalam kekuasaan Allah swt.

Tapi itulah....dengan staf baru ni aku memang jadi hangin satu badan kat dia hari ni. Nak menegur tapi tak kena gaya. Dengan gaya sombong yang merasakan dia cukup bagus...memang aku tak berkenan sungguh. Tapi sebagai opismate...aku bukan jenis yang suka pendam lama2...selepas sehari aku ok la....tapi yang akan jadi tak ok balik adalah bila dia ulang perbuatan yang sama.....

Well...aku ni bukan perfect sangat......hidup pun tunggang langgang lagi sbb tu sampai skrg still single....tak macam staf baru tu yang dah ade anak bini. Tapi, kalau dia boleh mulut laser...aku pun boleh laser gak...kalau dia boleh outspoken...aku pun outspoken gak....so hati-hatilah...jangan ON switch kerek aku je syaratnye...so aku akan baik-baik la dari perangai poyo aku.

Nota_jari: Allah swt lebih tahu apa yang terbaik untuk aku. (Kan panjang berjela entri aku).

2 uncang teh :

kEruL said...

chill sis...rilex suda. buat dekkk je...ok la tuh psg lagu raye, drpada kami dok pasang radio ngan lagu cintan kat opis tu kuat2...hahahaha walau siapa pun die, die taknak dtg ke opis kerul ke ek? :D

~*irjune*~ said...

ahhaha.....dia daulat tinggi..belum sampai lagi nak mencemar duli nak gi opis kerul....hahhahahah

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea