Tuesday, August 18, 2015

Bekal Makanan Umar Hayyan

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:56:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Hari ni nak stori pasal bekal makan Umar Hayyan pula. Haiyaaa...itu pun mau celita ka? kikikiki...

Ok...tujuan aku cerita ni sebab aku tau kat luar sana ramai yang menjadikan internet sebagai rujukan. Mana ler aku nak tau kot-kot entri ni akan menjadi sumber rujukan satu hari ni.

Aku start bagi makan kat Umar masa umur dia genap 6 bulan. Makanan pertama yang masuk kat Umar adalah bubur nasi yang aku blend halus dan dicampur dengan susu ebm. Kenapa perlu campur dengan susu ebm pula? Sebab selama 6 bulan ni bayi cuma tau 1 rasa dan 1 bau sahaja iaitu susu ibu, so dengan mencampurkan susu ibu ke dalam makanan bayi takde la nanti baby jadi confused bila bab nak makan
Ini 1st time Umar makan bubur nasi. Nampak tak muka dia sedikit pelik tapi dia still suka nak makan.

Masa bulan puasa dulu aku rajin juga masak makanan Umar setiap hari. Bila bangun sahur je, sementara kami makan sahur aku masak bubur. Elok habis makan bubur pun kembang. Sekejap aje kan. 

Kenapa sekejap? Sebab aku dah blend halus beras tu. 

Macam mana nak blend halus kalau beras kena basuh dulu? Mula2 ambil beras biasa tu dan basuh bersih-bersih. Lepas tu toskan airnya. Lepas tu korang sangai sampai kering. Sangai ni maksudnya goreng tanpa minyak. Dah kering (warna beras sedikit perang), blend halus. Lepas simpan.
Gini ler rupa beras tu..

Lepas tu dah habis puasa aku jadi malas. Macam mana tak malas...paling awal jam 8.30 malam Umar dah ajak masuk tidur, lepas tu jam 7.30 pagi baru Umar lepas untuk aku gi mandi. Eh...Umar juga yang ummi salahkan. Takdelah....ummi pun malas juga. So solutionnya aku masak stok untuk 2 atau 3 hari siap-siap and then simpan dalam peti sejuk. Bila nak makan, aku just rendam dalam air panas untuk panaskan je. Kat pengasuh Umar pun aku pesan macam tu.

Aku memang tak follow sangat 4 days rules yang kena bagi makan puree tu. Aku terus bagi makan bubur nasi. Tekak Melayu la kan. Tapi lepas seminggu aku praktiskan bubur nasi dengan susu ibu, baru aku try mix bubur nasi dengan bahan lain macam epal, kentang, kurma, dan lobak merah. Bahan-bahan campuran ni aku jadikan puree dulu supaya senang bila nak masak aku just campak aje dalam nasi yang mendidih. Bila aku buat campuran macam ni rupanya bubur nasi tu jadi manis-manis buah gitu.

Sebenarnya aku memang follow cara mak aku pun. Teringat masa aku kecil-kecil dulu mak aku akan masakkan nasi lembik untuk adik aku yang masih baby dan bila nak makan tu mak aku letak serbuk ikan bilis. Serbuk ikan bilis tu pun mak aku buat sendiri dan aku yang kadang-kadang tolong tumbuk. Tapi untuk sesuaikan dengan keadaan sekarang, aku campur la dengan puree sikit untuk bagi rasa manis.

Umar memang kurang suka makan puree. Aku try bagi puree apple dengan susu ibu tapi dia tak berapa suka. Try juga bagi pisang lenyek dengan susu ibu, lagi la dia kurang suka. Bila aku perati rupanya Umar ni jenis yang kurang suka makanan manis. Manis-manis sikit takpe. Serupa dengan perangai abi dia. Jenis yang kurang suka manis. 

Bila umur Umar masuk 7 bulan lebih, aku start campur dengan serbuk ikan bilis. Serbuk ikan bilis ni aku buat sendiri. Cara yang sama macam buat beras tu. Basuh bersih ikan bilis yang dah dibuang tahi dengan tulang. Lepas tu sangai lepas tu blend halus. Bila aku nak blend nasi tu aku campur je ngan serbuk ni dan diblend sekali. 
Ha..ni rupa serbuk ikan bilis buatan sendiri tu.

Campur aje dalam bubur nasi yang dah masak tu

Tara...hasil yang dah siap aku masukkan dalam bekas kecil ni, bagi sejuk dulu sebelum masukkan dalam peti sejuk.

4 uncang teh :

cik hani said...

senang kalau dah siapkan stok bubur.
tinggal panaskan jer

Nor Marshaliza Shaidan said...

Tq sharing...amat berguna tips ni.


Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ijun,
akak dedolu anak akak tak buat frozen
kira masa tu masak mastu makan he3
masak untuk anak
ibu n ayah makan sekali bubur tu
so tak sempat nak simpan segala he3

Natrah Mohamed said...

Hehehe.. Suka baca post ni.
Walaupun tuan badan mengaku malas, tapi saya salute. Sebenarnya terlebih rajin dah tu. Ibu yang sediakan makanan sendiri untuk anak memang tersangat ohsem! ^^

Jemput singgah blog saya IBUBIJAKANAKSIHAT

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea