Wednesday, November 4, 2015

Shawl RM10....Biar Betul?

masa minum teh ~*irjune*~ pada 2:41:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Hahahaha....terkejut ke bila baca tajuk tu? Jangan terkejut sebab ianya memang betul-betul shawl RM10. Ini ceritanya.....

Last week kat kawasan opis aku ni diorang buka karnival jualan ape ntah. Ramai penjual yang buka khemah pula geng2 penjual Pasar Kemboja dan geng-geng penjual yang memang involved ngan jualan karnival macam ni la. Datang pula paling jauh yang aku tanya datang dari KL tu. Tiga hari diorang berkampung kat sini, dan selama 3 hari tu la aku bertawaf untuk setiap khemah jualan. Hahaha...

Hari pertama aku buat aktiviti melawat kawasan dulu. Maklumlah kene buat report secara live untuk kawan-kawan aku. Hari kedua aku datang ngan kawan-kawan aku pula. Diorang sanggup datang dari Pauh tu semata-mata nak membeli kat sini. Antara yang diorang beli adalah jubah, blouse dan shawl. Masa hari kedua ni la baru aku detail skit bab harga, jenis kain dan jenis shawl. Masa ni la baru tau shawl tu diorang jual RM10 sahaja. Di ulang....RM10. Shawl tu pula menggunakan kain chiffon yang elok, tebal, berat dan tak jarang. (Kalau harga pasaran paling murah RM15, yang kadang-kadang kain pula sangat jarang dan nipis). Aku pun ada juga la merembat 2 helai shawl panjang dan sehelai shawl dua muka yg harga cuma RM20 (paling murah aku pernah beli shawl 2 muka RM25, itu pun sebab share beli ramai-ramai dengan kawan-kawan). Kawan-kawan aku yg lain pun ada juga beli shawl tapi sehelai dua je setiap seorang.

Bila balik je muka masing-masing macam tak puas membeli. Bila cerita dengan kawan-kawan yang tak dapat ikut diorang macam jeles sebab tak dapat membeli especially shawl la sebab murahkan. So aku offer la nak tolong belikan shawl untuk kengkawan yang tak dapat membeli tu. Sebab karnival tu ada lagi sehari aje lagi.  Mula-mula tu just 2 orang je yang nak membeli. Sekali aku upload gambar dalam group wasap kitorang, nah ambikkk....masing-masing pakat order. Yang dah order awal pun minta nak tambah belian lagi. Rambang mata diorang. Mata aku yang tukang beli pun rambang gak....korang tak caya...skroll bawah...







Haaa...macam mana? korang berpinau tak nengok kaler-kaler tudung yang pelbagai dan menarik ni. Setiap kaler ade tone warna dia. Tu korang yang tgk gambar aje. Aku yang tolong membeli kat kawan aku pun berpinau mata. Minta kaler coklat tapi bila nak gi beli bermacam-macam kaler coklat yang ada. Coklat milo la, coklat neskafe la, coklat susu la, coklat teh la. Aku pun naik pening. Bila upload gambar kat kengkawan, diorang pun pening nak pilih. 

Dan akhirnya..inilah dia shawl-shawl RM10 yang aku beli selepas sejam aku memilih warna yang kawan-kawan aku pesan. Semua sekali 10 helai ye dari 1 kedai aje termasuk free sehelai sebab dah membeli....eh memborong banyak. Untuk satu kedai lagi tu aku beli 2 helai je sebab warna tu takde kat kedai yang aku beli yang banyak tu. Kenapa sampai 2 kedai? Sebab yang sorang tu nak hujung empat segi manakala yang lain-lain tu nak hujung curve. Masing-masing punya citarasakan.

Nampak tu....hasil pesanan kawan-kawan aku. Alhamdulillah masing-masing puas hati. Yang tak puas hatinye sebab macam nak membeli lagi shawl RM10 ni tapi lepas ni belum tentu boleh nak dapat macam ni. Harga murah dan kain yang tebal serta bidang shawl yang besar. Senang nak melilit.

Kepada kawan-kawan aku, selamat melilit semua. Hahahahaha...

p/s: masa karnival jualan tu semua barang yang dijual memang murah. Selain shawl, blouse pun hanya RM25, jubah pula RM100. Boleh nego lagi tu. By the way jangan tanya aku sape yang jual sbb macam aku cakap diorang ni datang dari luar Perlis, and aku pun tak tau.

5 uncang teh :

nadiah hanum said...

isskkk..rambang mata dibuatnya...colour2 pun menarik semuanya...berbaloi-baloi...

~*irjune*~ said...

kan kan...sbb kaler menarik ler yg menarik minat untuk membeli dan menarik duit keluar dr dompet

cik hani said...

Banyak nya.. xtahu nak pilih kan.. rambang mata.

nayfatimah rasyid said...

kalo banyak borong pass ler sini sikit ;)

Cik Kumbang said...

kat mana ni awk?

http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.my

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea