Monday, January 18, 2016

Jalan - Jalan ke Zoo Taiping

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:39:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Hujung tahun lepas...exactly pada 26 Dis 2015, sempatlah juga aku mengajak En.Syg jalan-jalan ke Zoo Taiping. Lagi pula cuti Krismas sampai 4 hari, dan aku pula balik kg kat Perak, molek sangatlah kalau nak ke zoo tu. Yelah setahun tahun lepas aku tak kemana-mana..so apa salahnya gi zoo jalan-jalan bawa Cik Umar tengok binatang. Umar pun dah cukup umur setahun bulan Disember lepas dan dah tau tengok-tengok binatang dah.

Last aku gi Zoo Taiping ni masa tahun 2001 kot. Pergi dengan kawan-kawan USM, naik bas merah dari Parit Buntar sampai Taiping. Hahahaha...kenangan betul.

Kami bertolak dari rumah pun dah dekat pukul 4 petang. Biasalah dah ada anak ni takde la boleh nak keluar on time. Bila sampai area taman tasek tu...Masya Allah kereta punya la banyak. Alahai....lupa...cuti Krismas...cuti sekolah...hari Sabtu pula tu...konpom la banyak kereta sebab hari cuti. Nasib baik ada la juga parking tapi jauh la juga sampai depan sekolah SERATAS tu dan kene bayar RM3...hmm...buat duit betul.

Ok sampai depan zoo abi nak ambil gambar ummi dgn Umar. Empat kali snap baru dapat muka Umar sengeh macam ni. Kalau tak muka ngantuk je..maklumlah Umar tak cukup tidur hari ni. 
Lepas tu ummi nampak pula wall of fame Jejak Warisan. ok...kita letak kaki kita kat sini..minta abi snap gambar. Tapi kaki abi just masuk sebelah je. Ish tak geng betul la abi ni. Umar pula bila suruh berdiri terus berdiri...kalau tak selalunya lembik lutut. Oooo...tu kasut biru tu kasut baru Umar. Ummi belikan sebab nak bagi semangat untuk Umar start berjalan. Kira masa gi zoo tu 1st time Umar pakai kasut baru.

Kawasan kaunter tiket zoo memang banyak dah berubah. Tapi kami tak sempat nak snap gambar sebab kami beli tiket pukul 5.30 pm dan kene keluar selewatnya pukul 7.30 pm. Sebab start pkul 8 malam pula utk sesi Night Safari dan harga tiket dah lain. Aku tak ingat berapa harga tiket, tapi masa beli tu kerani tiket tanya kami datang dari mana, siap tengok IC lagi tu. Nasib baik En. Syg kata datang dari Bagan Serai. Lepas tu tengok kat resit harga tiket sedikit murah dari harga yg diorang display. Maybe ada diskaun kot untuk penduduk tempatan. Ahaksss......jangan marah ye.

Mula2 kami plan nak naik tram...tapi bila tgk kat tempat menunggu tu penuh, kami decide nak jalan-jalan je. Lagi pun tengok ramai gak pengunjung yang berjalan. So kalau join diorang ramai-ramai jalan takde la rasa penat sangat. Lagi pula kalau jalan-jalan ni dapat tengok, teliti dan telek binatang tu lama-lama. Tapi baru je start nak jalan aku dah jatuh terpeleot. Masa jatuh tu tercakap opocot...apa lagi gelak mengekek la Cik Umar kita. Sakit dia boleh tahan la juga...nasib baik boleh jalan. Dah la kene dukung Cik Umar. Nasib baik tak tergolek ngan Cik Umar. 
Yang Cik Umar pun, sepanjang jalan tu langsung tak nak abi dukung. Nak ummi dia je yang dukung. Adoiii...masa ni dok bayang kalau ada stroller kan best. Dengan kaki terasa terseliuh sikit...terpaksa la ummi dukung Umar yang berat dah hampir 10kg tu. Bila Umar tak nak dengan abi, seronoklah abi jalan sensorang sambil menelek segala binatang yang ada kat zoo ni. Maklumlah 1st time kot abi datang Zoo Taiping. Hahahaha...sib baik abi kawin ngan orang Perak kan. Hahaha...Nasib-nasib...bila dah pertengahan jalan tu Umar dah nak abi dukungkan. Fuhhhh...!!! lega ummi. Dapatlah ummi jalan sensorang sambil berselfie...hahhaha. 

Ni la model Celcom xpack burung hantu tu. Segak betul burung ni. 

Ni ummi dah tak larat nak dukung Umar ni. Berlatar belakangkan kandang singa ni. Tapi semua singa terkangkang tertido. Penat kot. Tapi elok je kami sampai kat area Safari...dengar suara singa ni mengaum...kuat oii...
Masa ni Umar dah nak abi dukungkan. Ummi pun lega. Belakang tu burung flamingo.

Inilah beruang matahari. Kecil je beruang ni. 

Ni aku tak ingat kandang burung apa...tapi ada keluang dalam kandang ni. Umar suka betul tengok keluang yang tergantung-gantung tu. Tak snap plak gambar keluang tergantung.
Kuda belang ni statik je depan pagar ni macam dia dok berposing je...

Ini kat kandang burung emu ngan kancil pula.

sebab abi yang dukung Umar, ummi pun bolehlah berselfie dengan burung emu...tengok burung tu macam tau je kita tengah snap gambar dia pun sempat senyum.

Zirafah tengok dari jauh je...kalau dapat tengok dekat-dekat mesti Umar suka

Masa tengok gajah ni pun Umar kagum gak...tak berkelip dia nengok gajah yang besar-besar ni.

Last sebelum keluar nampak burung kakatua. Umar suka bila ummi sebut bird bird. Tengok...Umar sempat lagi senyum bila abi snap gambar...tapi muka ummi dah penat. Last-last nak keluar..Umar dah taknak abi yang dukung. Terpaksa la ummi dukung ensem boy ummi ni.

Sebenarnya banyak juga binatang yang ada kat zoo ni. Walaupun masuk dah kira petang sangat tapi puas hati juga la sebab dapat tengok banyak binatang. Kesan positif kat Umar pula, dia dah boleh cam beberapa binatang kalau nampak kat tv...dan antara binatang tu semestinya gajah la. Hahahaha....

Apa pun memang berbaloi bawa anak-anak jalan-jalan ke zoo. Tak kisah la zoo mana-mana pun. Tengok binatang ni antara pelajaran yang bagus juga untuk anak-anak kita. Lepas ni plan nak bawa Umar tengok Night Safari plak...tapi kene tunggu Umar besar sikit so takde la risau sangat.

Ok..bai





0 uncang teh :

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea