Thursday, September 23, 2010

Cerita Grand Raya 2010

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:09:00 PM
Orang lain dah stop sembang pasal raya, aku baru hegeh nak cerita pasal raya. Tapi tak kisah la kan, untuk kepuasan diri sendiri aku cerita aje la.

Tahun ni ntah ape hangin puting beliung, aku asik kuar statement "nak raya grand gila tahun ni" kat adik aku. Jadinya, untuk merealisasikan impian grand raya giler babas ni aku sendiri la kena kuar budget lebih sikit untuk beli pelita buluh.


Part cucuk2 pelita ni keje aku ngan adik bongsu aku, part cucuh2 pelita pula aku tender kat adik bongsu aku je.

Tahun ni serius raya kat rumah aku memang tak ramai budak2 datang beraya. Ape ke hal pun aku tak tau sedangkan aku memang stanby duit raya sorang singgit kat budak2. Memilih betul budak2 zaman sekarang ni. Maybe sebab diorang takut kena paksa makan kuih raya sampai habis kot. Tapi ok ape, korang makan, aku bg upah singgit sorang. Tahun aku kecik2 gi beraya, seposen je yang aku dapat. Tapi aku tak kisah...syukur je.

Raya tahun ni aku tak gi beraya rumah kengkawan aku langsung. Sorry ye korang, bukan tak nak gi tapi time korang buat open house, open table tu aku tgh beraya kat rumah mbah aku la. Tahun 2010 ni betul2 spend raya kat rumah adik beradik dan jiran tetangga aje. Tunggu tahun depan pula la aku gi beraya rumah kawan2 ngan husben aku pulak. Time tu korang stanby je kat umah korang.

Petang raya sempat gi rumah jiran tetangga je dan malam raya gi rumah Acu aku nak beraya dengan tok aku pulak.


Raya kedua aku balik rumah mbah aku kat Hutan Melintang, Teluk Intan. Wajib ni. Kalau tak mbah ngan mak aku moody. Hahhahah....Konvoi 3 kereta ngan kereta adik dan abang aku. Sampai je kat rumah mbah, tak hilang penat satu rombongan mbah saudara aku datang beraya. Terpaksa la layan apa yang patut dulu, sambil makan pecal (wajib ni kalau raya kena cari). Habis je rombongan mbah saudara ni balik, aku hentam tido dulu. Plan nak gi beraya tolak tepi, postpone malam. Bangun tido ade lagi rombongan mbah sedara lain plak datang. Nasib baik la time aku bangun tu diorang dah nak balik, so dalam mata dok mamai tu aku sempat la bersalam dengan semua bibik2 dan paman2 aku dan juga mbah sedara aku, dan tetiba mata mamai aku jadi buntang lepas bersalam dengan mbah sedara aku...rupanya terselit angpau raya kat tangan aku. Hahhahah....AKU DAPAT DUIT RAYA LAGI......

Malam raya ke-3 baru  la aku dan rombongan aku gi beraya. Itu pun sempat 2 buah rumah je, rumah wak wan aku dengan rumah bik jah aje. Jadi la...itu pun perut dah sebu dah lepas makan laksa bik jah.

Raya ke-3, wa best best part ni, kami konvoi 3 mpv dengan 3 buah kereta dari 5 buah famili induk (ni famili mak dan makcik pakcik aku) yang masing2 membawa anak menantu dan cucu gi beraya ke rumah saudara mara di Sabak Bernam. Ambik ko...rombongan keturunan Mbah Saadiah beraya. Hari ni sempat beraya sampai 12 buah rumah kot kalau aku tak silap. Pukul 11 malam baru balik rumah, mbah aku bad mood sbb kena tinggal sorang2 kat rumah. Hehehhehe.....raya beb...takkan nak lepak kat rumah je.



ni sempat snap sebahagian aje ahli rombongan beraya menerjah rumah orang

Raya ke-4, kami sambung beraya lagi, tapi ahli rombongan dah tinggal 3 famili anak beranak dah. Wak Dah anak beranak dan abang aku dah bertolak balik.Tapi dalam cuma 3 famili yang berkonvoi 3 buah kereta ni, kami sempat beraya sampai 15 buah rumah. Mana rumah jalan kampung, jalan besar yang takde jalan, semua kami terjah. Takde maaf dah kat tuan rumah time ni, kene juga siapkan hidangan untuk kami yang kelaparan ni.





Selain beraya dengan manusia, dengan arnab pun aku sempat beraya.


Raya ke-5 baru kami balik Bagan Serai, maka tinggallah mbah aku sensorang balik. Muka mbah dah moody nak kena tinggal, tapi sebelum tu sempat lagi bergambar (aktiviti harus menjadi wajib ni).




Sampai rumah, petang tu sambung beraya lagi rumah tok jang ngan anak dia maklong minah.



Jadinya....korang fikir sendiri la grand ke tak raya aku tahun 2010 ni. Puas beraya kat kampung, aku ikut adik aku balik Shah Alam pulak, sambung beraya kat sana rumah pakcik dan makcik aku area sana pula (sedangkan dah jumpa pun time balik rumah mbah tapi saje gatal nak gi berjalan juga...hehehhe)


0 uncang teh :

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea