Monday, September 24, 2012

Nyahkan Bau Badan Itu

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:42:00 PM
Assalamualaikum wbt

Sape ade bau badan...sila angkat tangan. Sure ada yang angkat dan ada gak yang sembunyi2 angkat tangan ,malu nak mengakukan. Well, semua manusia sure ada bau badan. Cuma yang membezakannya sama ada bau badan itu wangi atau busuk, kuat atau tak kuat je.

Pada yang bau badan mereka wangi takde masalah ler. Tapi kalau bau badan tu busuk, lepas tu tersangat kuat sampai boleh buat orang sekeliling pengsan...haaa...itu masalah la tu.

Bau badan ni kalau tersangat kuat boleh menjatuhkan keyakinan diri kita. Macam-macam produk ada dipasaran untuk menyelesaikan masalah bau badan ni. Tapi bukan semua jenis produk ni sesuai untuk semua orang. Ade yang ok...ade yang tak ok.

Berdasarkan pengalaman diri sendiri, bau badan ni boleh terjadi oleh pelbagai sebab. Selain ia adalah tindak balas kimia....bau badan juga boleh terjadi sebab:

1. bulu ketiak yang tak pernah dicabut/cukur.
2. suka sangat makan bawang putih/atau makanan yang kuat bau mcm petai atau jering.
3. kuat berpeluh.
4. malas nk pakai deoderant/pewangi.

Tapi ade gak sesetengah kes, dah cabut/cukur bulu ketiak tapi still ade bau badan yang kuat...bukan setakat bau masam aje tapi dah macam bau petai, jering gitu. Diri sendiri yang terbau pun boleh pengsan. Itu tak boleh nak kata ape la sebab mungkin sebab badan jenis kuat berpeluh so nak tak nak ianya akan mengeluarkan bau yang sangat-sangat menyeksakan lubang hidung sendiri.

Itulah yang aku pernah hadapi dulu. Actually sekarang ni pun jadi mcm tu gak...tapi kadang-kadang je itupun kalau aku lupa nak pakai deoderant. Pemalas betul aku ni. Hahaha....

So..selepas diperkenalkan oleh adik aku (dia ni beauty consultant aku la gamaknya kot), akhirnya aku dah jumpa deoderant yang sangat-sangat sesuai dengan diri aku ni (yang sangat-sangat kuat berpeluh).


Yes...inilah deoderant yang aku pakai sekarang ni...PERSPIREX. Memang berkesan.Walaupun harga dia ni boleh tahan terjojol biji mata berbanding saiz botol yang cuma 30ml aje kalau tak silap aku, tapi memang berbaloi menggunakannya. Dah 2 3 tahun aku guna dan hasilnya memang menakjubkan. Tapi persipirex ni cuma dijual di Guardian sahaja, dan kadang-kadang stok dia sangat la limit...cuma 2 3 kotak aje. Maybe sebab harganya yang mahal iaitu lebih kurang RM60 menyebabkan tak ramai nak menggunakannya selain pengguna yang setia. Walaupun harga dia mahal, tapi boleh guna sampai 6 bulan. Sebabnya...kita tak perlu guna setiap hari...setiap masa. 

Cara penggunakannya pun senang, cuma calit aje kat bawah ketiak tu waktu malam masa nak tidur. Kalau jenis bau badan kuat, guna lah setiap malam. Tapi lepas bau badan tu dah tak berapa kuat...guna aje seminggu 2 3 kali pun dah ok. Waktu malam aje tau. 

Tapi AWAS...jangan pakai lepas korang shave/cabut bulu ketiak tu atau kalau ketiak korang luka sebab ia akan menyebabkan reaksi yang....anda sendiri pun boleh nak nangis. Pedih oooo...lepas tu geli-geli gatal-gatal macam nak garu tu. So kalau plan nak cukur bulu ketiak tu, malam sebelum tu pakai n then esoknya cukur/cabut la. 

Ape-ape pun kalau ia menyebabkan kulit ketiak anda merengsa...cepat-cepatlah jumpa doktor ye. Aku tak kata produk ni sesuai untuk semua orang tapi untuk aku, adik aku, adik ipar aku dan kawan aku si rafe tu...produk ni memang sesuai utk kami.

7 uncang teh :

Anonymous said...

Xder side effect ke perspirrex ni?

btol ke mujarab nk kurangkan peluh, Nk try tp still ragu2 la.

~*irjune*~ said...

so far masih lagi selamat melainkan ko pakai lps ko cabut/cukur bulu ketiak tu, so get ready la nak terasa kepedihan yang teramat sangat dan gatal...

Anonymous said...

Tq dear

molly said...

ala...saya dah carik kat guardian di sarawak..tapi takda jual pun... :( nk mtk log belikan bole? hehe

~*irjune*~ said...

Molly...maybe awk kene search kot sbb tak semua guardian ade. tapi kadang2 ade gak farmasi selain guardian yg jual. kat guardian perlis ni buat masa sekarang sy tgk still ade 2 kotak kat rak...kalo nak tlg beli tu boleh tapi kene charge postage le....hehehheh....

Amirul Fikri said...

Dah pernah try beb , cukur lepastu sapu bende alah ni. Pedih nokharom. Tapi , keesokannya macam menjadi je? Yeke?

Amirul Fikri said...

Lagi 1, tak rosak ke kalau pakai time dah cukur tu? Risau juga ni. Atau pedih je?

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea