Friday, August 29, 2014

Age Is Just A Number

masa minum teh ~*irjune*~ pada 10:30:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt

I wish to myself...

to me


So...

p/s: this is the back dated entry that I should post on my birthday. But since on that day I was so busy, only today I have the time to wish to myself. 

Tuesday, August 19, 2014

PTPTN

masa minum teh ~*irjune*~ pada 6:00:00 PM 4 uncang teh
Assalamualaikum wbt

Picture credit to Google

p/s: Dah hampir 10 tahun kerja tapi hutang PTPTN tak habis-habis lagi. Ntah bila la nak free from PTPTN ni.

Spring Cleaning: Kemas Dapur Mana Yang Termampu

masa minum teh ~*irjune*~ pada 11:31:00 AM 8 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Ini cerita weekend lepas. Selepas berzaman aku membiarkan rumah aku diuruskan oleh En.Syg, akhirnya weekend lepas aku gagahkan juga diri aku ni untuk mengemas bahagian dapur dulu. Aku memang mengaku, since aku disahkan mengandung ni, last aku all out mengemas rumah aku masa usia kandungan aku 2 bulan. Lepas tu aku jadi malas sangat nak mengemas, memang ketara sangatlah rumah aku tu bersepah tapi takdelah sampai menyemak biji mata (eh!...boleh ke? hahahha).

Ini adalah keadaan dapur aku sebelum aku start mengemas. Ruang yang ada cuma cukup-cukup untuk aku buat keje memasak je. Semua benda main aci letak je dengan anggapan kendian-kendian baru nak kemas. Tapi kendian-kendian aku tu ambil masa juga la.
Tengok...area rak pantri aku yang sangat sepah. Kordial minuman ngan penyembur serangga pun boleh ada kat level yang sama.
Agak-agak korang berapa lama aku tak cuci dapur aku tu? Malaskan aku ni.
Tu dia...main aci letak je kat rak pinggan aku ni. Siap ada botol kosong pati delima lagi tu.
Dengan polistren bersepah atas kaunter. Adoi laaa...

Itu belum lagi aku tunjuk keadaan dalam kabinet bawah tu. Main aci letak je kuali, belanga dan periuk asalkan tak nampak serabut. Tak sanggup aku nak tunjuk keserabutan itu disini.

Jadinya, dengan tenaga yang tak seberapa ini, sambil mengesot-ngesot dilantai, mak labu ni pun gagahkan diri untuk mengemas. Susun apa yang patut. Sapu apa yang perlu. Jadi inilah sebahagian yang mampu mak labu ni siapkan dengan kudrat yang ada.
Satu level rak pantri aku ni untuk bahagian minuman dan biskut aje. Segala jenis minuman milo, ribena, susu semua ada kat sini. Level lain aku masih kekalkan untuk simpan peralatan memasak aku macam blender dan tefal actifry aku tu.
Ini kaunter bahagian bawang. Sapu-sapu kemas-kemas dari segala percikan minyak yang ada. Segala jenis sos untuk memasak aku letak dalam bakul putih tu, manakala bakul merah tu pula untuk botol lada dan serbuk secukup rasa aku. Yang lain-lain masih kekalkan fungsi yang sama.
Bolehlah...nampak la berkilat dan kemas sikit berbanding sebelum ni.
Takde banyak sangat pun yang berubah. Tu sebonjot plastik tu adalah plastik kosong yang aku tak sempat nak lipat dan kemas lagi. Pelan-pelan kayuh. Kain buruk untuk lap kaki pun still nampak bersepah lagi kat lantai.

Ikutkan hati memang nak setel semua cepat-cepat. Tapi vitamin M ni banyak sangat. Semua yang nak dibuat kene tunggu mood rajin datang dulu. Tapi takpelah, buat sementara waktu ni aku buat mana yang termampu dulu. 

Dapur dah setel, lepas ni nak kemas ruang tamu pula. Adoyaiii....kene buat pelan-pelan la ni.

Monday, August 18, 2014

Aku dan Trimester Kedua

masa minum teh ~*irjune*~ pada 8:00:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah...minggu ni kalau ikut kiraan aku dah masuk minggu ke 23, dalam trimester kedua dah sekarang ni. Tapi minggu lepas aku pergi scan, aku dalam minggu yang ke 22. Ralat seminggu kat situ. Tapi takpe, yang penting due date tu tetap maintain pertengahan Disember ni. Insya Allah.

Hasil daripada scan (buat scan ultrasound je pun kat klinik), Alhamdulillah baby sihat. Dan harapan aku (sentiasa berdoa kepada Allah) semoga baby akan kekal sihat sehingga dilahirkan dan sehinggalah dewasa. Insya Allah.
Ni scan masa minggu ke 16 kalau tak silap aku la. Masa awal bulan Julai dulu. Gambar scan ni doktor print baby dalam keadaan baring kalau tak silap aku, tapi nampak macam baby tengah menonggeng la pula. Ish tak senonoh betul anak aku ni. Hahahaha.
Ini pula gambar scan masa minggu ke 22 (tapi dalam scan ni dia tulis minggu ke 21). Gambar atas yang bulat tu gambar kepala baby dan yang bawah tu gambar baby tengah baring.

SSF Alor Setar

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:26:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Pengumuman...Pengumuman...

Kepada peminat hiasan Inggeris dan juga peminat hiasan dan dekorasi rumah, jom kita gi terjah kedai SSF cawangan Alor Star. Ni antara cawangan SSF yang baru sahaja dibuka ni. SSF ni dibuka di Tingkat 4 Star Parade. 

Aku ni kiranya tau dah lambat dah ni, sbb SSF ni dah dibuka since bulan 6 haritu. Nampak sangat macam dah lama tak menjejak kaki kat Star Parade ni. Malas nak membebel panjang, jom layan gambar aje la kan.
Aku naik ke tingkat 4 ni guna lif, keluar-keluar lif terus jumpa SSF ni.

Abaikan kerusi putih kat luar tu ye, tu bukan kerusi SSF tu.

Berderet aksesori rumah berwarna putih

Nampak botol ni teringat botol sos cili yang berlambak kat rumah tu.

SSF...English style...putih...memang tak dapat dipisahkan

Raga untuk susunatur pun warna putih

Bunga-bunga kat SSF ni memang cantik

Memang berkenan tengok bunga kat SSF ni

Idea deko ni

Idea untuk recycle botol-botol kosong kat rumah

Bunga lagi...

Meja ni sangat rustik gaya dia..aku jadi sangat suka

Idea bilik tidur

Koleksi sofa bed pun ada juga

Koleksi katil...yang penting RM kena banyak la...

Pasu bunga putih

Itu ajelah gambar yang sempat aku snap. Nak ambil gambar banyak-banyak pun takut juga kot-kot nanti kena marah. Tapi memang teruja juga la bila masuk SSF ni. Macam-macam idea dekorasi yang boleh kita dapat walaupun gaya di SSF ni lebih kepada gaya Inggeris.

Friday, August 15, 2014

Dugaan Betul

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:57:00 PM 5 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Orang cakap masa mengandung ni ibu kena sihat. Sebab kalau ibu sihat, Insya Allah baby pun sihat. Aku pun harap-harap dan berdoa semoga sentiasa sihat sehinggalah sampai waktu bersalin, tak perlu nak telan-telan ubat sembarangan.

Tapi kuasa Allah takde sape yang boleh halangkan. Kita ni usahalah nak jaga kesihatan, tapi kalau Allah nak uji tu...tetap ada ujiannya. Raya baru je nak masuk minggu ketiga. Tapi macam-macam masalah kesihatan dah berlaku kat aku. Lepas raya hari tu lidah aku kena ulcer sampai tiga tempat. Sakit oooo. Lepas tu, lepas balik dari Bangi pula aku demam dan kena selesema. Dalam masa yang sama juga badan aku naik bintik merah gatal-gatal start dari area pinggang sampai ke kaki. 
Tengoklah bintik-bintik merah kat kaki aku tu. Itu sebahagian aje tu. Lagi banyak kat area peha, betis dan pinggang. Satu dua bintik ni ada la kat lengan dan belakang badan. Sangatlah tak selesa sebab gatal, especially time panas dan berpeluh. Huh....bergaru-garu la aku macam beruk. Nak kata gatal merenyam tu takde la...tapi bila dah rasa gatal, tangan ni memang tak mampu nak tahan daripada terus menggaru.

Doktor diagnose aku as allergic. Dia just bagi krim sapu je. Maka setiap masa aku sapu aje la krim tu. Kalau tak sebab mengandung, konpem ada ubat makan. Tapi bila dah mengandung ni segala jenis ubat amatlah terhad. Sekarang ni aku control tangan la daripada menggaru, dan sentiasa pastikan aku berada dalam keadaan suhu bilik. Sebab kalau panas dan berpeluh, lagi galaklah rasa nak menggaru tu.

Hopefully keadaan ni takkan jadi lama. Minta-minta cepat sembuh. Kawan-kawan doakan saya cepat sembuh ye. 

Wednesday, August 13, 2014

Majlis Pelancaran Ratu Jannah

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:31:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Ini cerita weekend yang lepas. Cerita yang dah nak hampir basi. Weekend lepas abg ipar aku jemput famili mertua aku datang ke rumah diorang di Bangi. So untuk memastikan mertua aku selamat sampai ke destinasi, abg ipar request En.Syg iaitu adik dia la untuk bawa mertua berdua ke Bangi. Bila dah En.Syg pergi, haruslah aku pun ikut sama. Ye lah...En.Syg jadi driver dan aku pula sebagai navigator. Dah macam bodyguard mertua plak kami berdua ni. Hehehe....
Tujuan abg ipar jemput kami ke Bangi ni adalah untuk menghadiri majlis pelancaran produk sulong keluaran syarikat diorang la. Mertua dapat jemputan VIP gitu, yang aku dan En.Syg dapat jemputan kenamaan biasa je. Huhuhu....jadilah...asalkan dapat meja untuk makan.
Produk sulong keluaran syarikat abg ipar aku ni nama dia Ratu Jannah (RJ). RJ ni minuman untuk kesihatan dalaman wanita. Antara ramuan yang digunakan adalah alfalfa dan kolagen. Aku ni nak cerita details pun tak pandai sebab aku tak try lagi sebab tengah mengandung. So kalau nak tau cerita details boleh la tengok kat FB Ratu Jannah.
Ko tengoklah pantun kat label botol RJ ni. Amboi-amboi...memang khusus untuk wanita aje tau. Yang tengah mengandung macam aku ni tunggu dulu sebab ianya tak sesuai untuk wanita mengandung.
Sebab aku ni takde kaitan sangat dengan RJ ni melainkan datang sebagai famili untuk pengasas produk, so takdelah aku beria nak ke depan nak ambil gambar bagai. Ni aku snap dari meja aku je. Bolehlah nampak banner botol tu dari jauh. 

Tukang rasmi untuk majlis ni ialah Pengerusi KUB Sdn. Bhd. Dato ape ntah nama dia. Majlis sepatutnya dah boleh start jam 2 petang terpaksa start lewat 1 jam sebab tukang rasmi sesat. Ayooo....orang KL pun boleh sesat kat Bangi pula. Majlis ni dibuat di Kelab Golf Danau, UKM Bangi. Nasib baik la aku dah survey jalan masuk ke Danau ni. Kalau tak lagi konpem aku pun boleh sesat gak. Maklumlah aku ni datang dari Perlis, plat kereta pula plat Perak. Konfem la buta jalan area Bangi tu. Kalau area Shah Alam tu aku tere la sikit. Hahahah...
Inilah sebahagian stokis-stokis RJ seluruh Malaysia. Stokis Sabah dan Sarawak pun join sekali. Majlis pelancaran ni dibuat sekali dengan majlis sambutan Aidifitri. Makanan....yummy....sedappp. Walaupun pengasas RJ ni biras dan ipar aku je...tapi honestly aku tak pandai bab berniaga ni. Mertua ada tanya juga aku ni tak minat ke nak jadi dealer...huhuhu...Aku cakap kalau bab tolong promosi sikit-sikit tu boleh la, tapi bab nak menjual...hahahha.....aku memang takde bakat. Ala promosi ni setakat tulis kat blog aje la kan. 

Oklah kawan-kawan, kalau-kalau ada sesiapa yang berminat boleh la terus rujuk kat FB Ratu Jannah untuk keterangan lanjut. Keterangan aku cuma sekadar bercerita pasal majlis tu je. Nak cerita pasal produk, minta maaf aku tak pandai.

Harap maklum.

Wednesday, August 6, 2014

Rezeki Raya: Kempen CPUV Masuk Lagi

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:06:00 PM 0 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Termuntah ke baca tajuk entry ni. Ish janganlah cam gitu...rilek rilek sudah ler.

Alhamdulillah...raya kali ni rezeki aku murah. Kempen CPUV masuk lagi. Last dapat kempun ni masa awal bulan 5 yang lepas. Itupun tak lama. Sekejap je. Ini hujung bulan Julai dan awal bulan Ogos baru masuk kempen yang lain. Harap-harap kempen kali ni bertahan lama la dalam blog aku tu.
Silap aku juga sebab malas sangat nak update blog. Kan iklan jarang nak masuk. Insya Allah lepas ni nak aktif balik untuk update blog. Sekarang ni dah rasa ok skit berbanding masa 1st trimester dulu. Harap-harap semangat ini tidak akan pudar.

Usaha! Usaha! Usaha!

Monday, August 4, 2014

Rindu Darrien

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:59:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Rindu Darrien? Siapa tu? Hahaha...

Anak sedara aku ler tu. Baru umur setahun 3 bulan. Tengah keletah dan banyak akal. Jumpa masa raya haritu tak puas rasanya. Hehehehe...konpem jeles baby dalam perut ni. Alololo....jangan marah ye baby...nanti bila baby keluar ummi sayang baby ler.
Ni sebab nak bagi hilang rindu gatal nak tempek muka Darrien ni. Amik muka Darrien je...muka mak ayah dia aku buang....hahahha (jangan marah ye mama and daddy Darrien ye).

Raya 2014

masa minum teh ~*irjune*~ pada 12:10:00 PM 2 uncang teh
Assalamualaikum wbt.

Selamat Hari Raya Aidilfitri kawan-kawan. Dah raya ke 8 dah hari ni baru gatal nak update pasal raya kan. Hihihi...malu sendiri. Dah la lama tak update entry baru...tup tup upate terus pasal raya.

Alhamdulillah...tahun ni aku beraya berdua, eh bukan berdua tapi dua setengah bak kata suami aku. Raya first as husband and wife, dan juga baby dalam perut. Teruja? Adalah teruja juga. Kalau dulu salam cium tangan dengan mak ayah dan adik-beradik je. Kali ni dapat salam dan cium tangan suami. Nak gelak...tapi tahan la juga...nanti kata takde feeling raya pula. Hahahaha....

Persediaan raya pun dah lain sikit. Dulu beli kuih untuk rumah mak ayah dengan rumah sendiri, sekarang kena adil, kuih rumah mentua pun kena beli juga. Selain baju raya sendiri, baju raya suami pun kena prepare juga. Nasib baiklah suami bukan jenis yg cerewet, lega hati sikit. 

Turn raya? Hehehehe...tahun ni turn raya kat Perak...balik kampung aku ler. Merasa la juga feeling feeling balik raya lewat. Lagi 2 hari nak raya baru balik kampung. Kalau bujang dulu, akulah manusia yang terawal yang akan balik raya, tapi bila dah kahwin ni kene tunggu suami habis kerja dulu baru la boleh balik kampung. Tapi takpe...demi Perak...aku sabor je...ade gak feeling balik kampung tu.

Walaupun baru beraya as huband and wife, tapi kami takde la pula pulun ambil gambar banyak sangat pun. Just ambil gambar kat studio je. Impian waktu bujang dulu la...nak ambil gambar kat studio time raya kalau dah bersuami. Alhamdulillah...ade juga rezeki tu nak bergambar kat studio.

Ni gambar kat studio ni. Ambil background bunga cherry blossom. Nampak macam sweet je, konon-konon macam ala-ala sakura kat Jepun tu. Hmmm...jadilah...tak dapat gi Jepun pun, dapat background ala-ala sakura pun jadi. Yang suami pula dapat la dia mengimbau kenangan masa dia belajar kat Jepun dulu. Jadilah ye abang ye...nanti kita kumpul duit sehari seposen boleh la buat modal melancong ke Jepun ye...

Lepas tu adik aku bagi idea ambil gambar ramai-ramai kami 7 beradik termasuk suami isteri dan anak masing-masing. Yelah...payah sebenarnya nak kumpul ramai-ramai ni. Lagi-lagi nak ajak abang sulong aku tu bergambar kat studio. Kali ni boleh pula dia nak bergambar kat studio. So ape lagi....inilah dia gambar aku adik beradik. Gambar adik beradik je...mak ayah takde dalam gambar. Bertuah punya anak kan kami ni. Hehehehe....

Itulah cerita raya aku tahun ni. Nak cerita details tu, sama la juga macam tahun-tahun lepas, makan ketupat, lemang dan rendang dan lepas tu pergi beraya ke rumah sanak saudara dan kawan-kawan. Bosankan. Hahahaha....
 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea