MEE KUAH SEMPOI
Bahan-bahan:
1/2 kilo udang saiz sederhana (nak guna yg kecik pun takpe...ikut suka la)semangkuk kecil ayam yg dah di potong kecil2.
500 gm sotong (potong ye)
5-6 ulas bawang merah
5-6 ulas bawang putih (lebihkan skit bawang putih)
20 tangkai cili kering
100gm udang kering (ditumbuk)
2-3 sudu besar sos tiram
3-4 sudu besar sos cili
2-3 sudu sos tomato
kicap manis (amaun tu depend sbb nak bg kuah tu gelap sikit)
sayur sawi di potong2
3 biji telur ayam (kalau telur ayam saiz besar 3 biji dah cukup..kalau saiz kecik letak la 4 biji)
air (utk kuah)
minyak utk menumis
gula
garam
mee kuning
PENYEDIAANNYA
blender bersama bawang merah, bawang putih, cili kering.
panaskan minyak dalam kuali (senang keje masak dalam kuali ni).
tumis bahan blender sampai masak dan naik bau.
masukkan udang kering yg dah ditumbuk dalam bahan tumis.
masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis.
masukkan sotong dan ayam.
masukkan air...biarkan seketika utk bg lembut sotong dan ayam tu.
(air utk kuah tu ikut suka korang la nak letak byk mana sbb kuah tu depend pd korang tapi jgn la cair sgt).
bila sotong dah lembut, masukkan udang.
bila udang dah masak, masukkan sayur sawi.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
akhir sekali, pecahkan telur ayam kedalam kuah dan kacau supaya telur tu hancur.
celur mee kuning dalam air panas sekejap.
ok..sedia utk dihidang.
Note: dalam masakan aku tu aku tak letak sotong sbb tak beli sotong. korang letak la kalau nak letak. lepas tu adjust la amaun bahan2 tu mengikut citarasa dan kesesuaian famili korang.
SELAMAT MENCUBA