Happy Hour
Sesi Minum Teh
Popular Posts
Blog Layan Otak
-
-
kematian11 months ago
-
work from home jobs bethlehem pa2 years ago
-
Dear Dr. T3 years ago
-
Orkid Latex6 years ago
-
Dah besar dah7 years ago
-
My Ju-on7 years ago
-
-
Berkabung10 years ago
-
My last post10 years ago
-
Kasih dan Sayang berpanjangan10 years ago
-
Menemui sesiapa yg berkenaan...11 years ago
Inspirasi Susun & Deko
-
Malam - malam pasang pam air.2 months ago
-
Apakah Definisi: Blog, Blogger & Blogging?2 years ago
-
-
-
-
Dapur :: Peti sejuk idaman hehhe5 years ago
-
-
-
No More Cupcake Kitchen6 years ago
-
Apabila telefon pintar menjadi dominan7 years ago
-
-
-
Besday Azra7 years ago
-
FRADOO ABC : TERSEDAP DI SHAH ALAM7 years ago
-
Rita Chan Interiors8 years ago
-
-
Love is in the air...8 years ago
-
Sawang8 years ago
-
-
Kembali semula..9 years ago
-
Mereka Sangat Kreatif
-
Cricut materials comparison2 years ago
-
-
-
Percutian bajet ke Pulau Redang8 years ago
-
TECHNIQUE FOR MAKING RIBBON FLOWERS9 years ago
-
Ramadhan is coming back!9 years ago
Followers
Thursday, December 17, 2009
Maal Hijrah 1431
Tuesday, December 8, 2009
Through My Window...
Sunday, December 6, 2009
A reward to myself
baru aku ada point untuk beli apa yang aku nak selama ini.
Aku dah niat dalam hati, setiap semester kalau aku lulus aku akan bg hadiah untuk diri aku sendiri...
A reward to myself
*
*
*
*
*
*
*
*
*
(habis duit simpanan aku selama 4 bulan)
Kenduri Sepupu ku
Friday, December 4, 2009
Cuti aku dah diluluskan
Skaf Merah Jambu
Wednesday, December 2, 2009
Cerita hari sejuk
kenapa?
"Pa citer hg skrg...sapa bf baru".
(nota_jari: dialog yg digunakan tidak sama sprt masa kejadian dan telah diubah suai mengikut tahap ingatan otak aku)
Tuesday, December 1, 2009
Ninja Assassin
Akhirnya....
apa lagi...melayan perasaan sambil menggodek2 lappy aku ni.
dah lama aku tak merasa keadaan macam ni..
tenang...ringan...dan mendamaikan
Tuesday, August 25, 2009
Mee Kuah sempoi
MEE KUAH SEMPOI
Bahan-bahan:
1/2 kilo udang saiz sederhana (nak guna yg kecik pun takpe...ikut suka la)semangkuk kecil ayam yg dah di potong kecil2.
500 gm sotong (potong ye)
5-6 ulas bawang merah
5-6 ulas bawang putih (lebihkan skit bawang putih)
20 tangkai cili kering
100gm udang kering (ditumbuk)
2-3 sudu besar sos tiram
3-4 sudu besar sos cili
2-3 sudu sos tomato
kicap manis (amaun tu depend sbb nak bg kuah tu gelap sikit)
sayur sawi di potong2
3 biji telur ayam (kalau telur ayam saiz besar 3 biji dah cukup..kalau saiz kecik letak la 4 biji)
air (utk kuah)
minyak utk menumis
gula
garam
mee kuning
PENYEDIAANNYA
blender bersama bawang merah, bawang putih, cili kering.
panaskan minyak dalam kuali (senang keje masak dalam kuali ni).
tumis bahan blender sampai masak dan naik bau.
masukkan udang kering yg dah ditumbuk dalam bahan tumis.
masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis.
masukkan sotong dan ayam.
masukkan air...biarkan seketika utk bg lembut sotong dan ayam tu.
(air utk kuah tu ikut suka korang la nak letak byk mana sbb kuah tu depend pd korang tapi jgn la cair sgt).
bila sotong dah lembut, masukkan udang.
bila udang dah masak, masukkan sayur sawi.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
akhir sekali, pecahkan telur ayam kedalam kuah dan kacau supaya telur tu hancur.
celur mee kuning dalam air panas sekejap.
ok..sedia utk dihidang.
Note: dalam masakan aku tu aku tak letak sotong sbb tak beli sotong. korang letak la kalau nak letak. lepas tu adjust la amaun bahan2 tu mengikut citarasa dan kesesuaian famili korang.
SELAMAT MENCUBA
Monday, August 24, 2009
PETUA DARI DAPUR
caranya, kalau kita nak tau masakan kita tu cukup masin ke tak, korang perhatikan asap yg kuar dr kuali/periuk korang tu. kalau asap dia tegak naik keatas lepas korang letak garam...maknanya dah cukup masin la tu. kalau asap tu asik gerak secara rawak...masih kurang masin.
kalau nak manis plak....korang cium aje bau masakan korang. kalau bau wangi manis2..itu maknanya dah cukup manis la tu.
ok itu je petua dari dapur kali ni...lain kali aku bgtau lagi lepas aku tanya mak ngan ayah aku.
adios
Rendang Pedas Udang
Di atas permintaan kawan2 aku...di sini aku post kan resepi ni kat blog ni untuk korang mencubanya. happy memasak.
RENDANG PEDAS UDANG
bahan-bahan
udang saiz sederhana (kalau kat kedai tu sekilo RM12++)-jgn la buang kulit tu..nnt tak sedap.
bawang merah (dihiris)- byk sikit tau dalam 5-6 ulas tu
bawang putih (dihiris)-jgn byk sgt.
3-4 helai daun kunyit (dihiris)
3-4 batang serai (dihiris)
21 tangkai cili kering (blender)- kalau nak pedas tambah lagi...kalau taknak pedas kurangkan la.
santan(diambil pati dalam 1 mangkuk besar) - santan ni aku amik perahan yg pertama sbb nak pekat kan.
segenggam kelapa parut (optionally sbb resepi asal dia letak)
daun pandan sehelai (kasi wangi-aku yg letak, resepi asal takde pun nak letak)
garam dan gula secukup rasa.
penyediaannya.
1.masukkan santan dalam kuali (periuk).
2.lepas tu masukkan bawang merah, bawang putih, cili belender, serai dan daun pandan dalam santan tu.
3.kacau perlahan2 santan tu sampai mendidih (korang kene jaga santan ni takut nnt pecah minyak).
4.bila dah mendidih sikit masukkan daun kunyit yg dah dihiris. kacau lagi sampai mendidih.
5.lepas tu masukkan udang dan kelapa parut tu.
.6masukkan garam dan gula secukup rasa.
7.masak sampai kuah tu nampak kering sikit. kalau nak ade kuah jgn la kasi kering2 sgt.
8.dah masak sedia utk di hidang.
p/s:korang adjust la amaun setiap2 bahan mengikut kesesuaian famili korang ye.
selamat mencuba.
Welcome
Ape2 pun..enjoy the reading.