Friday, March 26, 2010

Beautilicious

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:02:00 AM
Hampir 2 bulan aku cuma bernafas paras dada tercungap2, akhirnya hari ini dapat juga aku menghirup oksigen dengan berkesan. Ini semua terjadi gara2 gaji bulan 2 masuk awal bulan. Awal sesangat. Jadinye sementara nak tggu gaji bulan 3 hidup aku betul2 sengsara ya amat. Nasib baik la aku ni ada adik yg boleh dirujuk untuk tujuan pinjaman tanpa faedah. Jadinya aku pun boleh la tarik nafas skit panjang skit. Kalau tak konpem aku pengsan beribu2 kali.

Dengan keseronokan yang amat melampau, hari ni sape2 yg keje gomen sumer dapat gaji termasuklah aku. So, terasa kehidupan aku kembali bermakna la sekejap (sementara nak tggu gaji utk bulan 4 kan).

Bila akaun sudah penuh, benda pertama yg terlintas dalam kepala otak aku sudah tentu untuk membayar semua bil2 yang berkaitan serta hutang piutang yg tak pernah setel. Bil letrik, bil astro, bil air (bulan ni tak perlu bayar), sewa umah, hutang ptptn, hutang duit plastik..semua kene setel dulu and perkara kedua yang  terlintas pulak adalah untuk membeli toner muka aku yang dah tggal saki baki je dalam botol tu.

Maka, dengan gagahnye lepas abis keje aku pun serbu la Guardian ngan Watson kat Bandar Kangar (hometown aku lagi happening) yang permai ni. Tengok dari jauh 2 2 kedai ada sale...Wah! ini sudah bagus ni, sale! sale! sale! (sila lagukan seperti rentak lagu Jom! Heboh TV3). Mula2 masuk Watson nyambek punya kedai, alamak tak best sbb org tak ramai so mood nak membeli tu kureng skit. Jadinye decide masuk Guardian sbb tulisan SALE kat pintu tu besar ya amat dan org pun ramai plak yang serbu.

Bila masuk Guardian terus gi kat bahagian skin care jenama toner yang sedang aku gunakan sekarang. Dah belek2 toner, nampak serum la plak, alamak nampak eye refining la plak, scrub, mask dan segala jenis makneka (ni perkataan mak aku ni) utk set penjagaan muka. Jadi lepas diterangkan oleh promoter cara nak guna dan keberkesanan produk, ape lagi cakap kat itu promoter, " saya nak complete set". (gila berlagak macam aku kaya banget). Tersedak ko si promoter tu. Ape ko igt aku masuk pakai baju selekeh tudung senget sebelah aku tak mampu ke. Aku baru gaji la....(gila berlagak punya ayat dalam hati aku ni).


Jadi lepas aku kumpul semua compelete set aku ni, aku tawaf selamat datang sebelum buat tawaf widak dulu dalam Guardian tu. Sori la, bila tawaf dalam Guardian ni mana ade aku ikut tomakninah..main aci pusing je. Bila dah puas tengok semua barang dalam Guardian tu, aku pun gi la kaunter utk bayar.

Jadinya, inilah set skincare yang aku borong kat Guardian hari ni.


Jangan heran ye aku beli set Nano White lagi tu. Almaklumla...kulit aku ni terlebih sel melanin jadi kaler tu takdela cerah sangat. Lagi2 dengan cuaca kat Perlis ni yang sangat2 la panas membahang, lagi la kulit aku tak sempat nak jadi putih. Jadi, kalau nak guna pencuci muka ke ape ke sumer aku cari yang untuk whitening punya regime. Kot2 la lepas ni kulit aku boleh jadi putih melepak macam Diana Danielle yang jadi duta utk set jenama Nano White ni. Ada la can aku nak pegang jadi watak Snow White di samping Johnny Depp (itupun kalau Johnny Depp sudi jadi watak ketua Dwarf tu).

Masa kat Guardian ni time aku nak beli barang yang aku cari seperti diatas tu, ada la sorang minah ni pun tgh nak beli set skin care juga. Tapi promoter tu promote set Nutox. Alaaa...Nutox yang kotak warna merah yang Fazura jadi duta tu. Tak tau....tak tau sudah...dengar je citer aku ni.

Jadinya, promoter tu prmote la segala makneka regime penjagaan yang ada start dari pencuci, penyegar, pelembab, serum dan lain2 lagi. Apa yang aku pelik tu, pompuan ni tak tau lgsg pasal toner dll kecuali pencuci je. Pelik betul la skit utk diri aku sbb aku kenal toner ni dan cara penggunaanya semenjak aku matrik I lagi. Pompuan ni cuma tau pasal pencuci muka je (itupun sbb maybe dia rasa muka dia melekit kot), yang lain2 dia macam blur skit. Jenuh juga la promoter tu promote kat dia. Mana nak promote kat pompuan Nutox tu lagi, mana nak layan soalan blurr aku lagi (saje je aku buat2 tanya soalan blurr sbb xnak nampak macam promoter tu tak buat keje layan aku. Tapi sebenarnya, kalau promoter tu tak promote kat aku pun aku tau cara nak guna semua set tu.)

Tapi ayat yang paling aku tak boleh blah ngan pompuan Nutox tu ialah:

"Sempat ke nak pakai semua ni sebelum gi keje, nanti tak sempat nak touch plak".

Dalam hati aku pulak jawab:

"Kalau time nak gi keje tu kalau nak buat anak dengan laki ko pun sempat".

Tapi ayat bukan dalam hati aku cuma....senyum dan sempat berkata...

"Nak bersiap bangun la awal, baru sempat".

Bagus tak ayat aku?????(tapi tak cukup power lagi tu)


9 uncang teh :

Atika Natasha said...

hehe..sy p0n ade 1 set nan0 white ni..mak sedara bg free yg bt0l besar2 plak tu..tp tu lah,sy tak pnah pkai p0n,d0k tceruk je dlm almari..skang ni bila dh tgk byk review p0sitif,nak try gak la pkai..

~*irjune*~ said...

bagus set ni adik Atika..bukan la nak promote lebih2 tapi produk ni mmg bagus. Akak dah guna since tahun lepas dah sblm Diana Danielle jadi duta.

eifayana said...

akak, akak beli produk niyh brape ek harge dye satu set?

eifayana said...
This comment has been removed by the author.
~*irjune*~ said...

eifayana....
tak ingat la berapa harga satu set ni....rasa2nya dekat2 seratus lebih kot. tapi kalau nak cuba tak perlu la beli yg satu set, cukup ada pencuci, penyegar dan pelembab.

eifayana said...

ouh erm okay thanx for info eyh :)

eifayana said...

tp kan saye msh bru bab pencuci muka niyh. yg mne stu penyegar dan pelembab ek? =='

~*irjune*~ said...

eifayana...
boleh consult dgn promoter kalau nak beli. tapi kalau nak beli sendiri bleh baca label kan. yg tulis cleanser tu pencuci...yg tulis toner tu penyegar n yg tulis moisturizer tu pelembab la....yg lain2 tu sampingan aje cthnya serum, night cream, eye cream or whatever tu.....sampingan aje....

eifayana said...

okay. terima kasih.

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea