Sunday, August 25, 2013

Bertamu Di Ruang Tamu

masa minum teh ~*irjune*~ pada 2:02:00 PM
Assalamualaikum wbt

Dah puas tengok dapur dan tempat makan aku. Jom kita explore pula ruang tamu/ruang menonton/ruang rehat/ ruang melepak (banyak betul slashnye - menunjukkan banyak betul kegunaannya).

Ruang tamu aku ni kecik je. senang cakap sempit sbb layout rumah aku ni memanjang ke belakang. Jadinya ade sedikit kesusahan nak menyusun perabot yang ada. Lagi pula cermin hadapan rumah aku berbentuk semi hexagon. Alooo..macam mana nak susun ni.

Masa merempat di rumah sewa dulu aku takde pun beli sofa. Duduk rumah makcik aku, dia tinggalkan sofa lama dia. So aku pun menggunakan la pada tahap maksimum. Bila masuk rumah sendiri kena la beli sofa lain. Takkan nak duduk kat lantai pula. Jadinya aku beli la sofa aku tu warna kelabu. Kenapa kelabu? Sebab aku kan nak buat konsep neutral. Hahaha...takdelah...aku plan nak beli sofa warna krim (tak nak warna coklat ok), tapi warna krim kan cepat kotor. So then aku decide warna kelabu la (pengaruh rancangan makeover luar negara lagi).


Aku beli sofa bentuk L je. Rumah moden kan. Kalau ikutkan hati aku ni, saiz sofa ni kira saiz besar ler. Aku sebenarnya berkenan kat saiz sofa ikea macam gambar kat bawah ni. Baru sesuai dengan rumah aku. Tapi kat Kangar/Alor Setar ni mana nak cari saiz macam tu. Kalau ada pun design pula tak berkenan. Jadinya aku ambil la sofa yang sedia ada ni. Saje je kaki tu aku amik jenis chrome, senang kalau banjir takde la direct kene air.
Contoh sofa Ikea yang aku berkenan tu.

Selain sofa bentul L tu aku beli 2 biji armchair juga untuk aku letak kat hujung tingkap bentuk semi hexagon tu. Yang ni mula-mula tu nak beli kaler silver sebab nak matching kaler kelabu. Tapi kedai cakap kilang dah tak keluarkan stok kaler bronze. Sebab takut stok habis, so aku rembat aje la 2 buah. Kalau nak tukar warna, just buat cover dari kain aje sudah. Kat tengah-tengah tu aku letak meja kopi Lack beli kat Ikea je. Jimat kos. 


Bantal hiasan 2 biji tu sebenarnya aku beli kat Ikea juga. Berapa ntah harga dia tapi dibawah RM10 untuk satu biji. So aku beli 2 biiji. Sarung tu pula aku minta mak aku tolong jahitkan. Beli kain langsir kat Nagoya Jitra dalam RM16.00 semeter je. Semeter kain ni boleh dapat 2 helai sarung bantal. Serius cakap la kan, bila masuk bahagian kain langsir kat Nagoya tu, aku jadi rambang mata. Kain punya la pelbagai jenis dan corak. Cantik-cantik pula tu. Dan yang penting murah. Lagi banyak pilihan berbanding masa aku beli kain langsir kat Jakel Alor Setar.

Kan ke aku sibuk sangat nak letak hiasan warna merah. Jadinya ade la sikit aku letak kat atas meja Lack tu. Lantern, bunga, dan lilin, semua tu macam biasalah aku borong kat Ikea. Lantern tu dah lama aku beli since masa kat rumah sewa lagi. Kalau blackout boleh la buat letak lilin kecik. Patutnya kena letak lapik meja tu, tapi nantilah, tak jumpa lagi kain dan corak yang berkenan dihati.


Kalau dilihat daripada ruang makan rumah aku tu, macam ginilah keadaannya ruang tamu aku tu.


Simple aje pun. Takdelah grand livina sangat macam rumah orang lain. Ruang rumah sempit, macam ginilah. Kat bawah ni pula kedudukan tv rumah aku.


Ye...masih lagi guna tv saiz gabak dengan wayar yang berselirat. Part ni memang tak terurus lagi. Orang lain dah pakai tv flat, LCD LED bagai dengan Smart TV nye ala-ala tv takde bontot aku kata, tapi aku masih lagi pakai tv yang ade bontot. Flat di depan dan tonggek dibelakang. Kabinet tv takde sebab plan aku kalau nak tukar tv aku nak sangkut terus kat dinding. Jadinya meja kopi Ikea jenis Lack yang jadi mangsa aku. Tahan pula tu meja kopi tu buat menampung berat tv Toshiba Bomba aku tu.

Korang tak tau betapa seksanya masa aku nak angkut tv tu ke rumah sini dr rumah sewa lama. Jenuh nak adjust utk masukkan dalam kereta aku tu. Dah ler berat. Memang tahap dah give up dah time tu. Last last minta tolong brother Astro masa dia datang nak pindahkan piring dan dekoder Astro dari rumah sewa. Lega. Tq ye encik sebab tolong angkat tv gabak saya tu.

Bunga-bungaan tu dari rumah lama. Nak tinggal kat rumah lama sayang, jadi aku angkut aje la. Buat masa sekarang aku letak dulu kat tepi tv. nanti kalau dah ada idea nak buat ape, baru la aku ubah. Warna bunga out of theme sikit...maklumlah bunga sedia ada. Tapi jangan risau, idea akan datang kendian.

Itu je kot pasal ruang tamu. Next time kalau ada makeover aku stori lagi. Sori ye...ini bukan nak menunjuk tapi sekadar berkongsi idea hiasan dan susun atur je. Aku rasa ramai orang kat luar tu ade masalah macam aku masa nak mula-mula susun perabot tu. Jenuh search jenuh google hanya untuk dapatkan idea untuk menyusun dan mendeko rumah. 

2 uncang teh :

NADIA ISMAIL said...

Salam irjune....
Mmg peningkan nak susun atur ni? Baper kali susun pun still tak puas hati. Ader je tak kena...tp takpe. Asalkan ader minat dan kemahuan...semua bole jd.

Salam perkenalan...kalau free jemput la singgah ke blog saya yg masih lg baby...bole kita share idea n pendapat.

http://iluvmyfamily2012.blogspot.com

~*irjune*~ said...

wslm,
thanks Nadia Ismail sebab sudi lawat blog sy. yup..memang pun...bab susun atur ni memang pening. Lagi2 kalau perabot/barang banyak...memang memeningkan kepala kan.

Salam kenal utk anda juga

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea