Tuesday, February 18, 2014

Ladang Nipah Kipli Kuala Sanglang

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:39:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Sabtu lepas famili in law ajak gi makan kenduri ke Felcra Lubuk Sireh kat Padang Besar. Sampai sana dah dekat-dekat pukul 3, memang tengah orang ramai. Tengok lauk pauk pun semakin kurang. Jadinya aku cuma makan sedikit je walaupun perut tengah dok berkeroncong bagai. Rupa-rupanya ayam goreng tengah digoreng kat belakang rumah (second round goreng kot). Melepas la pula nak makan ayam goreng panas-panas.
Selalu aku yang jadi supir, sekarang ni dah ada supir baru so boleh la selfie bagai. (besar pula hidung aku...hahhaha)

Habis kenduri tu sempat la jalan-jalan ke Padang Besar sekejap beli ikan bilis untuk mak. Nama je duduk Perlis, tapi nak pergi Padang Besar ni once in the blue moon ok. Balik dari Padang Besar tu En.Syg tanya nak gi mana lagi. Aku ni pula rasa bosan nak balik rumah. So ajak En.Syg pergi rumah makcik dia kat Jejawi tu. Lagi pula makcik En.Syg pernah bagi tau nak ajak gi ladang nipah kat Kuala Sanglang.

Lepas Asar kitorang pun gerak ke Kuala Sanglang nak cari ladang nipah yang dimaksudkan. Ladang Nipah Kipli ni rupanya dah banyak kali keluar tv dan akhbar. Tu pasal makcik En.Syg ni teringin sangat nak pergi. Lokasi ladang ni senang je. Kalau dari Kangar tu, sebelum sampai ke pintu gerbang sempadan Perlis-Kedah ada satu simpang ke kanan menghala kearah Kuala Sanglang. Atas sikit daripada Balai Polis Kuala Sanglang tu dan sebelum sampai Pekan Kuala Sanglang tu ada signboard Ladang Nipah Kipli menghala kearah kanan, masuk je jalan tu lebih kurang 200 meter macam tu sampai la.
Make sure jumpa signboard ni, so confirm dah sampai la tu.

Kat Ladang Nipah Kipli ni sebenarnya ada gerai yang dibuka untuk pengunjung menikmati air nira nipah. Selain tu pengunjung juga boleh la melayan perasaan sambil makan laksa, ABC, laicikang, bihun sup dan lain-lain lagi. Harga satu jug nira nipah (lebih kurang 1 liter) adalah RM6 sahaja. 
Dah sampai kita bergambar dulu dengan makcik dan sepupu En.Syg.

Suasana kat ladnag nipah ni memang best. Kebetulan pula sekarang ni tengah musim angin timur kat Perlis, dan of course musim kemarau, so kawasan pokok nipah ni memang tengah kering kontang la dan sejuk je. Lagi-lagi pula kalau sambil minum air nira nipah atau ABC atau laicikang...perghh..memang tenang je rasanya.
Konsep urus niaga ni adalah layan diri. Ko takdenye sampai-sampai terus duduk dan budget ada budak pelayan datang amik order. Nak duduk pun susah sebab pergi time cuti Sabtu Ahad...orang ramai. Itu pun nasib baik la tak lama mana berdiri ada satu meja kosong. Jadi dapatlah kami semua duduk ramai-ramai.
Saje je snap dari celah-celah pokok nipah ni. Tapi sebenarnya kami duduk kat bahagian luar daripada kawasan nipah ni. Kalau nak ikutkan bahagian dalam lagi best siap ada pondok lagi.
Nampak tak meja kerusi dan pondok kat bahagian dalam ni. Time kering-kering ni takde la nampak becak sangat.
Lepas habis makan aku dan En.Syg ambil kesempatan nak explore kawasan ni. Saje nak tengok-tengok sementara dah datang dari jauh ni.
Meriah tak meja kami dengan laicikang. Panas-panas ni bila dapat minum laicikang memang heaven. Tapi nak dapat laicikang ni jenuh juga la menunggu. Customer punya la ramai. Kesian juga kat akak pekerja tu nak siapkan order pelanggan. Dah la kawasan gerai tu cam sempit je. Next time owner ladang nipah ni memang kena besarkan sikit kawasan gerai tu supaya pengunjung selesa dan tak berasak-asak.
Bila dah berlaki ni best sikit la sebab dah ada tukang ambil gambar. Hahahah....kalau tak takdenye nak ada gambar sendiri dalam hp ni. Hihihihi....

Lupa nak mention, Ladang Nipah Kipli ni dibuka dari jam 11 pagi sehingga 7 petang. Buka setiap hari ke atau tak....lupa pula aku. Tapi yang confirm hari Sabtu dia buka la. Hahahhaah. Sebab aku gi kat sini hari Sabtu kan. Tapi serius cakap air nira kat ladang nipah ni tak leh nak lawan air nira nipah paklong En.Syg yang aku minum masa kenduri kat Perlis hari tu. Sedap dan fresh lagi, terkenang-kenang sampai sekarang.
Dah nama tempat pun Kuala Sanglang. Haruslah lokasinya dia kawasan kuala sungai yang berdekatan dengan laut. Balik daripada ladang nipah tu kami lalu jalan tepi laut, so nampaklah kelibat sunset yang sangat cantik. Subhanallah. Bila En.Syg slowkan kereta, aku pun sempatlah snap gambar matahari jatuh tu dengan hp je. Jadilah kan...dapat juga gambar sunset. Hahahahahhaha.....

3 uncang teh :

lesungpipit said...

blh jadi host JJCM ni...hehehe

~*irjune*~ said...

hahaha....tapi takleh la nak lawan pengacara JJCM yg dah sedia ada...

zarulfarhana said...

nk rncg nk p.. so servey dulu sapa dh pegi... tgh mncari jalab nk p..

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea