Tuesday, December 24, 2013

Inspirasi Dekorasi Moden & Retro

masa minum teh ~*irjune*~ pada 1:35:00 PM
Assalamualaikum wbt

Penduduk Kangar mesti cam rumah ni kan. Rumah semi-D dua tingkat rekabentuk moden ni (aku panggil rumah takde bumbung) terletak di Taman Desa Pulai. Owner rumah ni adalah seorang ID yang sangat kreatif siap ada kompeni ID sendiri tu dikenali sebagai Paduka Jaya Enterprise (sila klik untuk maklumat lanjut).
Sebelum nak terus membebel, aku nak ingatkan yang semua gambar ni aku kredit kepada Paduka Jaya Enterprise (sebab aku save semua gambar ni dari FB dia)

Apa yang mengkagumkan aku pasal owner rumah ni yang merupakan seorang ID adalah cara beliau membahagi ruang. Rumah ni sebenarnya jenis open concept. Dapur, ruang makan dan ruang tamu share satu plan lantai. Mana kala tingkat atasnya adalah bilik (aku pernah skodeng masa rumah ni baru siap). Nak kata besar sangat tu takde la, tapi berbaloi dengan harga dia tu yang nak cecah 4k++ dah (aku agaklah kan).

Ni aku tepek sekepeng dua gambar rumah ni yang aku save daripada FB Paduka Jaya Enterprise (sila la like untuk lebih inspirasi).

Ini gambar ruang tamu sebelum makeover. Nampak macam kecilkan.

Ini pula gambar ruang tamu selepas. Sangat moden dan retro. Cahaya matahari petang jatuh tu pula nampak macam ruang ni sangat cozy dan menenangkan.

Ini pula dapur sebelum. Macam sempit je kan. Kalau kita yang kurang kreatif ni sure pening macam mana nak buat kc.

Tapi tengoklah gambar selepas pula. Siap ada island lagi. Dry and wet kitchen pun ada. Dapur pun nampak luas.

Ini pula gambar luar rumah. 

Korang tengok pula jadi apa lepas itu. Sangat jeles aku.

Nanges aku tengok gambar rumah dia ni. Simple, moden and retro. Kalaulah aku ada RM yang banyak, mau aku hire Paduka Jaya Enterprise ni untuk make over rumah aku. Tapi apakan daya, RM aku cuma cukup-cukup makan aje. 

Eh..korang..Paduka Jaya Enterprise ni pun banyak kali juga interframe dalam majalah kesayangan aku Impiana dan Dapur Impiana. Memang terbaiklah.

Item yang paling aku suka dalam rumah ni adalah...
Pendant/chandelier lamp ni. Adoila...sangat cantik da boom da boom. 

dan
Kerusi segitiga ni (dah macam kuih koci dah rupenye kerusi ni). Sangat retro ok. 

Tengok gambar dah jakun...aku agak kalau diberi peluang nak masuk tengok dalam rumah ni lagi la jakun aku bertambah.

Nota_jari: Semua gambar kredit to Paduka Jaya Enterprise

4 uncang teh :

UMIE SUE said...

semua sukaaaaaaaaaa...cantikkk sangat

~*irjune*~ said...

Umie Sue...
saya hari-hari lalu depan rumah ni memang sangat-sangat teringin nak masuk melawat. tapi bila dapat tgk dalam FB owner rumah tu pun dah puas hati dah. Sebab memang sangat cantik rumah ni.

nayfatimah rasyid said...

salam kenal ... nak juga dpt rumah mcm tue...
nanti add saya yer ... saya dah add awak ... ;)

~*irjune*~ said...

Salam kenal nayfatimah rasyid. Ya Allah...lupa sy nak add awk...bz dgn keke sampai terlupa. Sori. Nanti saya add ye. Tq sbb sudi singgah blog saya.

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea