Tuesday, July 2, 2013

Grill Rumah

masa minum teh ~*irjune*~ pada 4:50:00 PM
Assalamualaikum wbt

Lama dah tak sembang pasal rumah baru. Maklumlah....tuan rumah tak sempat nak pindah lagi, sibuk dengan keje yang berlambak, jadinya tuan rumah still duduk kat rumah sewa, tapi barang-barang tuan rumah dah angkut ke rumah baru. Insya Allah...harap-harap sempat la tuan rumah nak sambut puasa di rumah baru.

Hari ni tuan rumah nak sembang pasal grill pula. Cat dah sembang, wirering dah cerita, langsir dah tunjuk, benda penting tak pula nak kabo.

Tuan rumah tempah grill ni kat Cina kat Kangar je. Masa mula-mula nak tempah tu, tuan rumah pening juga nak start dari mana. Bila tanya kawan-kawan diorang semua cakap, "Husband saya yang uruskan". Hmm...husband lagi. So adatla kalau jadi orang bujang ni, semua nak kena uruskan sendiri. Bila dah dapat tips dari kawan-kawan, so tuan rumah pun dengan menonongnye serbu satu kedai ni. Tanya itu ini begitu begini, dan tak lupa juga tuan rumah bagi budget tuan rumah untuk grill, Tokey Cina grill tu setuju nak datang ukur dan bagi quotation. Selepas ukur semua dan pilih design, Tokey Cina tu cakap dia boleh bagi macam budget yang tuan rumah nak tapi without grill untuk pintu depan. Tuan rumah pun pelik la apsal takde grill untuk pintu depan sebab itu yang paling penting tu. So Tokey Cina pun cakap, kalau letak grill nanti tersangkut dengan meter TNB. So betul juga apa yang Tokey tu cakap, jadi tuan rumah dapat idea untuk extend kan grill tu ke depan. Bila tuan rumah bagitau idea tu kat Tokey, Tokey pun setuju dan dia kata tak terfikir pula pasal idea tu sebelum ni. Jadinya bila dah extend ke depan, budget pun bertambah la....Ayooooo. Tepuk dahi tuan rumah. Bila balik ke rumah, tuan rumah terfikir dah letak grill extend, ape perlu lagi grill untuk tingkap depan. Esoknya tuan rumah call Tokey tu dan bagi tau. Hihihi....Tokey tu pun setuju dan terlupa yang tingkap depan tak perlu letak grill sebab dah ada grill extend tu. So jimat la sikit, dan grill tuan rumah masih dalam budget.

Jadi bila tuan rumah rasa harga grill still under budget, dan tuan rumah pula dah malas nak merayau-rayau kat Kangar nak survey harga, tuan rumah setuju aje la dengan Tokey Cina tu nak tempah grill dengan dia. Mula-mula tu tuan rumah nak minta dia siapkan grill sebelum raya Cina, tapi masa tu rumah tu banyak defect so kena dibaiki dulu. Jadinya tuan rumah minta dia pasangkan selepas raya Cina aje la, lebih kuran hujung bulan Februari. Tapi Cina ni terlebih raya la pula, dia datang untuk ambil ukuran yang betul tu bulan Mac. Haiya...ini butui butui lepas laya cina oooo.....Nak marah pun tak terlepas sebab dia datang dengan selambe nye cakap, "Kak, saya sudah habis laya".

Dua minggu lepas ukur tu, Tokey datang rumah baru untuk pasang grill. Cepat aje pun Cina ni. Tapi bila nak start tu punya la lambat. Maybe sebab tempuh dia punya raya kot. Even perniagaan tu dia punya sendiri, tapi cuti punya la lama dekat-dekat 10 hari tu.

So..inilah hasil grill tuan rumah. Amik design simple aje. Takde bunga-bunga, corak-corak pun takde, just garis-garis je. Amik cat grill kaler putih je, senang tuan rumah nak cuci.

Dah rasa macam penjara pula bila tengok dari dalam

Design grill sliding door sebelah dining area 

ini pula grill hadapan rumah tuan rumah yang di extended ke depan tu. Kan ke ada ruang untuk simpan barang kat situ. 

Ni pintu dapur. Pintu asal yang pemaju bagi pintu aluminum warna kelabu. Tuan rumah tukar pintu tu sebab pintu ni senang, kalau nak masak boleh buka bagi turun separuh. So 2 in 1, pintu dan grill.

Kos untuk grill?? Uhuk..uhuk...tersedak juga la tuan rumah nak menyebutnye walaupun harganya ngam-ngam cukup dengan budget tuan rumah. Kos keseluruhan grill ni ialah 3.5k which is still in budget (max budget ni).

0 uncang teh :

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea