Thursday, September 12, 2013

Suatu Masa Suatu Ketika

masa minum teh ~*irjune*~ pada 9:47:00 AM
Assalamualaikum wbt


Sejak dari malam tadi aku terkenang-kenang kehidupan asrama aku masa sekolah dulu. Rindu kat kawan-kawan, rindu kat cikgu, rindu kat dewan makan, rindu kat kelas, dan of course la rindu kat bilik asrama.

Aku ni dulu bukannya budak pinter sangat. UPSR pun cukup-cukup makan. Masa dapat result UPSR dulu aku terkejut gak sebab macam mana la boleh dapat result yang macam tu sebab aku pun tak tau bila masanya aku study. Buku latihan pun takde time tu. Betul-betul hanya guna buku latihan yang cikgu bagi je.

Masuk sekolah menengah baru struggle nak study. Ish masa ni takde la nak struggle sangat sebab bila masuk sekolah menengah tu kawan-kawan yang pandai masa UPSR dah blah masuk sbp. So masa itu boleh la aku menunjukkan kehebatan aku pula. Ala....sekolah kampung aje pun. Memanglah nampak hebatkan. Cer masuk sekolah kat bandar, maunye aku ni masuk kelas belakang.

Yeah...balik pasal cerita asrama. Aku masuk asrama masa Form 4. Bukan tak sayang sekolah lama, tapi dah sekolah lama tu takde aliran sains tulen/sains teknikal, so kena la berhijrahkan. Cikgu-cikgu pun masa tu amat menggalakkan kami pindah sekolah, tak kiralah sekolah vokasional ke, sekolah teknik ke ataupun sbp. Mula-mula tu aku dapat tawaran teknik dan sbp je. Yang best tu sbp yang aku dapat tu adalah sekolah best friend aku masa sekolah rendah dulu. Seronok juga kan sebab dapat sekolah yang sama dengan bestie ko. Tapi bestie aku time tu nak pindah pi sekolah lain sebab sekolah lama dia tak offer aliran sains tulen. Jadi end up aku pilih masuk teknik aje la. Lagipun abang aku sekolah kat sekolah teknik yang sama. Jadinya mak aku takde la risau sangat sebab abang aku ada nak memantau aku. Sekolah teknik ni kalau kita ada abang atau kakak, jadi senior-senior ni takde peluang nak buli kita. Sama macam aku la. Hahahhaha....

But aku tak enjoy sangat masa kat asrama teknik ni. Ko bayangkan pukul 3 pagi dah bangun gi mandi. Lepas tu sambung tido balik, and bangun subuh terus siap-siap pergi sekolah. Before ke kelas nak kena angkut tong sampah besar kat asrama bawa gi kat tempat kumpul sampah belakang dewan makan. Ooo...memang tekanan betul aku time tu. Lagi-lagi tekanan bila tengok senior boleh enjoy mandi lagi pukul 6.30 pagi sedangkan kami yang junior ni dah berbaris untuk ke kelas. What the %#^%&#. Makanan...haaa...aku memang tak lalu tekak bila makan kat dewan makan sekolah teknik ni. Tak sedap. Sup sejuk and manis pula tu, ikan kecik, sayur keras...aku tak tau la macam mana la abang aku boleh bertahan duduk kat sekolah ni. Aku lebih rela makan nasi kosong dengan lauk ikan kering je daripada makan makanan kat asrama tu. Tak sedap beb (time aku sekolah dulu la).

Sebulan aku duduk kat teknik aku dapat tawaran mrsm pula. Yes..this is the time to run away. Lagi pun pengetua teknik dah bagitau, once u masuk teknik, memang susah nak keluar melainkan u get better offer from better school. So, mrsm lagi ok dari teknik kan. Masa untuk cabut la. Time tu ayah aku tak bagi pindah dah. Dia suruh aku stay kat teknik je. Maklumlah duit dah banyak habis untuk preparation aku ke teknik. Tapi aku tak kira, aku nak pindah sekolah juga. Alasan aku, makanan teknik tak sedap, aku tak boleh nak study. Bagus tak alasan aku. Lepas tu abang aku pun bagi sokongan aku pindah sekolah. Huhuhu...taknak aku spy aktiviti dia kat teknik ler tu. Hahahaha...

Pujuk punya pujuk, ayah aku lembut hati. So dia hantar la juga pergi mrsm. Bukan jauh pun, still dalam negeri yang sama dengan teknik tu. MRSMBP. Masuk mrsm, ayah aku kasi warning jangan gatal nak keluar asrama dah walaupun makanan tak sedap. First soalan yang ayah aku tanya kat aku bila aku call dia masa 1st time adalah makanan sedap ke tak. Dan jawapan aku, yeah...makanan mrsm mmg sedap dan mewahhhh. Ayam seketul besar, buah tembikai besar-besar, air nak tambah banyak kali pun tak kena marah. Memang heaven duduk kat mrsm. Lagi pun asrama pun selesa, katil single not double decker macam kat teknik. Lepas tu aku tak perlu bangun pukul 3 pagi untuk mandi pergi sekolah, bangun pukul 7 pun sempat lagi nak mandi dan bersiap-siap ke sekolah.

Hiduplah aku selama 2 tahun kat mrsm tu. Kalau masa kat teknik dulu aku terasa juga homesick, tapi masuk mrsm aku takde rasa homesick sangat. Sebabnya mrsm ni berada di kawasan kampung. Dan aku adalah orang kampung. So aku sangat suka dengan environment itu. Belakang asrama ada kebun durian dan rambutan. Pagi-pagi nak pergi sekolah pula tak payah rawcall kecuali perbarisan pagi aje. Lepas tu senior dan junior pula di asingkan blok. Tak ke seronok time itu. No buli-buli.

Wah...memang membuat hati aku rindu dengan kehidupan asrama. Gambar tu banyak tapi aku malas nak scan. Nasib baik geng-geng sekolah ade share gambar kat fb. So, aku copy and paste aje la.


Ini gambar kelas aku masa Tingkatan 4. Yes, kelas aku takde cikgu kelas pun. Kami cuma ada cikgu yang menyelia kelas aje. So seorang cikgu maybe akan menyelia 1 atau 2 kelas. Masa ni semua masing-masing muka innocent aje. Tapi sekarang ni masing-masing dah jadi bapa n mak orang. Dan yang paling penting, masing-masing dah jadi MANUSIA. Thanks cikgu sebab sabar mengajar kami dulu.

Masa kat mrsm memang banyak aktiviti yang kami buat dan sekolah anjurkan. Walaupun duduk asrama tapi kami enjoy.

Time ni ade aktiviti gotong-royong kot, orang lain pulun buat kerja kami ambil gambar je kerjanya.

Time asrama kalau tak ambil gambar memang tak sah. Masa aku sekolah dulu mana ade kamera digital macam sekarang. Semua pakai filem gulung lagi. Kawan-kawan aku gigih beli filem yang takde warna ni untuk ambil gambar macam ni. Tapi hasilnya...cantikkan.

Outing ramai-ramai dengan classmate untuk makan pizza. Ini girls outing ni. Gigih la kami semua ni naik bas dari Balik Pulau untuk ke Komtar. Bas pula bas buruk yang takde aircond, dengan jalan dari Balik Pulau tu yang macam ular kena palu. Pening aku. Tapi sebab makan punya pasal...aku ok je.

Sekarang ni tengah gila trend color block. Elehhh..aku dah buat color block tu lama dah dari sekolah dulu. Tengoklah...baju kuning, tudung aku kaler biru. Ada aku kesah time ni. Janji tudung aku tu menjadi dan tak senget benget.

Ini gambar lawatan kelas aku ke Cameron. Naik bas maktab yang takde aircond. Bas pula corak macam bas tadika. Hihihi...Sekarang ni aku rasa Sri Juliana ni dah naik taraf jadi hotel kot. Dulu chalet aje, senang cakap...rumah orang. Masa ni pergi Cameron kalau cakap still keluar asap kat mulut. Tapi kalau sekarang ni, asap takde keluar dari mulut dah, tapi banyak keluar dari ekzos kereta. Nampak sangat Cameron dah kurang sejuk.

Ini aktiviti akhir kami sebelum nak SPM. Buat BBQ kat belakang kelas. Daging tu minta makcik dewan makan yang sediakan. Kami just ambil dan bakar. Seronok sangat. Cikgu pun tak marah. Makan sampai puas tapi kena balik asrama sebelum pukul 11 malam. Kalau tak kena kunci grill asrama. 

Kalau nak diikutkan banyak lagi gambar masa kat mrsm tu. Tapi sebab malas nak pergi belek dan scan. Jadinya tempek aje gambar yang sedia ada.

2 uncang teh :

Azi said...

the best teknik in Malaysia is ASTECH la (masa zaman aku)...aku mintak tambah ayam pun abang dewan makan bagi je...ngehehe...
seb baik cekgu galakkan keluar dari sek tu. dapat memberanikan diri dgn dunia luar sampai ke Dubai plak tu :) terhutang budi betoi ngan cekgu.

~*irjune*~ said...

time aku sekolah teknik abg tu makan tak best

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea