Tuesday, October 1, 2013

Hunting For Baju Nikah

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:23:00 PM
Assalamualaikum wbt

Hari ni 1 Oktober 2013 dah. Dah sebulan rupanya aku pegang title tunangan orang. Macam mimpi pula. Tapi pelan-pelan belajar untuk serasikan diri dengan status baru ni.

Mulai bulan ni aku kena start preparation untuk majlis nikah kahwin aku. Bukannya lama lagi...ada lagi 4 bulan nak sampai ke tarikh keramat tu (kiraan termasuk bulan Oktober hingga hujung Januari). Nampak macam lama tapi sebenarnya sekejap je pun tempoh tu. Misi pertama dah selesai iaitu attend kursus kahwin. So ni 2nd mission pula nak cari kain untuk baju nikah.

Dalam kepala otak aku ni aku tak nak pakai baju nikah putih sebab pada aku tak praktikal. Sebabnya aku nak baju nikah aku tu nanti boleh dipakai untuk perkara-perkara lain pula seperti jadi baju raya atau baju bertandang. Kalau pakai baju nikah putih (atau sewaktu dengannya), nanti bila nak pakai utk acara lain jadi janggal pula.

Jadinya aku plan nak cari warna hijau aje untuk baju nikah aku. Ada gak aku propose warna lain macam warna pink, kelabu (silver) untuk En.Syg tapi dia pula tak setuju sebab katanya adik dia dah guna warna-warna itu. Nak pilih warna purple pula, dua orang adik aku dah pernah guna warna tu. Jadinya warna hijau kot yang sesuai dengan aku. Tapi En.Syg still lagi dok consider dengan warna pilihan aku tu. Tapi aku tekad dah untuk pilih warna hijau melainkan aku jumpa warna lain yg lagi sesuai untuk aku pilih. Hahaha...

So masa aku pergi Shah Alam hari tu sempatlah singgah Jakel Shah Alam kejap. Bukan nak beli tapi nak survey kain. Aku ingat nak survey la dulu warna yang sesuai tapi pekerja Jakel ni terus tanya aku nak beli warna apa. Hmmm...sepatutnya diorang kena entertain aku dulu sebab aku memang lost sekejap, dan diorang pula pekerja yang mahir dengan kain so kena la bagi cadangan yang bernas. Bukannya buka kain, tunjuk dan paksa customer beli. Dengan cara entertain yang bagus, maybe akan bagi lembut hati pembeli macam aku ni untuk terus beli kain tu. 

Bila pekerja Jakel tu tanya warna kain apa yang aku nak aku terus cakap hijau lembut. So diorang cari la beberapa jenis ton warna untuk hijau lembut tunjuk kat aku, termasuklah kain satin untuk lining baju.
Baru survey kain chiffon yang ada manik. Mahal juga kain macam ni. Tapi nampak cantik sebab simple.

Lepas tu try matching dengan kain satin warna mint green. Macam tak matching je dengan warna kulit aku.

Nampak tak kain satin warna ton hijau yang lagi satu atas mint green tu, Aku berkenan yang warna hijau tu la. Eh..ape nama hijau tu ek?

Pekerja Jakel lilit kain hijau yang aku berkenan tu dengan kain chiffon yang aku suka. Dah macam pakai sari dah gamaknya aku ni.

Nampak lembut aje kan kain ni. Tapi aku tak beli pun sebab aku plan nak survey aje dulu. Lagi pun nama aje aku nak warna hijau tapi En.Syg tak bagi green light lagi untuk pilih warna tu. Nak pilih warna ni aku fikir nak ler consider gak dengan kulit En.Syg sebab kami ni bukan dari spesis berkulit cerah. Jadi pilihan ton warna tu haruslah dipilih dengan betul-betul sesuai supaya kami tidak di 'over shadow' oleh orang lain. Nama pun pengantin kan, so haruslah lebih menonjol walaupun menggunakan warna-warna pastel. (banyak tak alasan aku...hahhaha)

2 uncang teh :

Kasihnya Cinta said...

Awww~ pretty mint green!

Nak kelainan, cuba cari lace peach atau warna salmon. Lining mint green. Gorgeous!

Salam kenal, B2B 2014.

ceriteracinta2002.blogspot.com

~*irjune*~ said...

Salam kenal Cik Kasihnya Cinta.
Salam kenal Cik Kasihnya Cinta
Mint green mmg cantik tapi tak sesuai dengan ton kulit saya. Tapi saya dah pilih warna apple green.

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea