Tuesday, October 29, 2013

DIY: My 1st Doodle

masa minum teh ~*irjune*~ pada 3:03:00 PM
Assalamualaikum wbt.

Aku ni suka benda comel (sebab terasa diri sendiri tu kurang comel). Buktinya boleh tengok tema blog aku ni la yang berkartun bagai.

Buka blog sana sini, terasa jeles bila diorang pandai lukis kartun doodle. Hajat dihati nak juga lukis doodle tu sebab terasa ada sedikit darah seni mengalir didalam badan. Tapi hampeh sebab tak pandai nak lukis guna Photoshop. Adalah dalam laptop ni tapi version zaman tok nadok punya. Takde up to date. Setakat boleh bagi terang dan gelap gambar bolehlah. Buka lagi ade pula tools baru iaitu PaintTool SAI. Dah download tapi hampeh lagi sebab diri sendiri tak pandai guna. Nak kena amik masa pula nak study satu satu.

Jalan-jalan lagi, jumpa satu blog ni ajar lukis doodle guna MS Paint je. Memang ready made ada dalam laptop ni. So amik inspirasi daripada doodle Cik Dil (kreatif budak ni).

Aku try la buat doodle sendiri guna MS Paint. Dan hasilnya...
Kah kah kah...lawak tak hasilnya. Untuk first time try n error, aku rasa not bad juga la untuk orang teknikal macam aku ni yang takde darah kesenian. Tapi kejang juga la tangan ni dok control mouse ni. Lagi-lagi bila mouse wireless dah habis bateri. Kejap-kejap cursor lari. 

So kawan-kawan....any comment?

6 uncang teh :

lesungpipit said...

comey...
suke2...

~*irjune*~ said...

hahaha...tq lesungpipit.
nak kata comey sgt pun tak tapi boleh la untuk 1st try.

Hayatie Hashim said...

tapi memang 'kejang' juga klu nak benda2 gini guna paint..anyway, not bad, cantik! :)

~*irjune*~ said...

Hayatie...mmg kejang juga la sbb tak berapa cekap guna paint untuk melukis. Selalu guna pain utk resize n crop je.

cikdil said...

untuk 1st try, kira hebat dah tu sis.. =) good try

~*irjune*~ said...

Hahaha....tq cikdil...malu plak rasanya. Ambil inspirasi doodle cikdil juga.

 

When Ijun Write Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea